Back

ⓘ Pisha e Madhe eshte nje rezervat strikt i natyres, i shpallur ne vitin 1960, dhe gjendet ne juglindje te malit Koxha Ballkan, ne rajonin e Prizrenit, Kosove. Pi ..
                                     

ⓘ Pisha e Madhe

Pisha e Madhe eshte nje rezervat strikt i natyres, i shpallur ne vitin 1960, dhe gjendet ne juglindje te malit Koxha Ballkan, ne rajonin e Prizrenit, Kosove. Pisha e Madhe ka siperfaqe prej 35 ha.

                                     
  • relike është pisha maqedonase gjethe - gjilpërë Pinus peuce me filizat tipikë të shkurtër dhe me pesë gjethe në formën e gjilpërës, dhe pisha boshnjake
  • arneni, pisha e bardhë, pisha e zezë dhe selvia. Sipërfaqja e tokës së Kosovës është e ndarë në 2 pjesë, në pjesën e parë kemi tokë bujqësore e cila përmbush
  • etj. Lloji kryesor është pisha e zezë. Bjeshka e Kaçinarit ka një toponimi mjaft pikante që dëshmon pastërtinë dhe vjetërsinë e fjalës shqipe. Burimet ujore
  • Lleshanit Mështekna e Zavalinës Pisha e Fushë Kuqes Gjinar Dushku i Kishës Gjinar Lisat e Pashtreshit Mani i Zi i Joronishtit Rrepet e Byshekut Robulli i
  • rrobulli, pisha e zezë, pisha e bardhë. Mbi lartësinë 1700 m rritet arneni i zi dhe arneni i bardhë. Bukuri e kësaj zone janë dhe liqenet e saj. Gjithsej
  • në shumë raste janë dëmtuar nga prerjet pa kriter në vitet e tranzicionit, më së shumti pisha dhe shelqe. Ka gjithashtu edhe një variacion të kafshëve të
  • njihet për klimën e saj shkretëtirë, me verë shumë të nxehtë dhe dimër të butë. Arizona veriore ka pyje me pisha dhe bredha, Pllajën e Kolorados, disa vargmale
  • me pisha te zhvilluara mire. Zona karakterizohet nga prania e një bimësie natyrore me moshe 80 vjeçare që dominohet kryesisht nga pisha e bute dhe e egër
  • ilqja, etj., kurse ne brendesi te tyre, bimet e Evropes Lindore dhe Qendrore si: dushku, ahu, bredhi, pisha e zeze etj. Gjithashtu jane te shumta bimet endemike