Back

ⓘ Bosra eshte qytet ne jug te Sirise. Ky qytet ndodhet ne rajonin Hauran dhe ne provincen Dara. Sipas Byrose Qendrore te Statistikave te Sirise CBS, Bosra kishte ..
Bosra
                                     

ⓘ Bosra

Bosra eshte qytet ne jug te Sirise. Ky qytet ndodhet ne rajonin Hauran dhe ne provincen Dara.

Sipas Byrose Qendrore te Statistikave te Sirise CBS, Bosra kishte nje popullsi prej 19.683 ne regjistrimin e vitit 2004. Eshte qendra administrative e nahija nendistriktit te Bosres e cila perbehej nga nente lokalitete me nje popullsi kolektive prej 33.839 ne 2004. Bosra ka me se shumti myslimane sunni, por ka nje komunitet te vogel qe jane shia.

Bosra ka nje histori te lashte dhe gjate epokes Romake ishte nje kryeqytet i begate provincial dhe Kryepeshkopata Metropolitane, nen juridiksionin e Patriarkanes Ortodokse te Antiokise dhe gjithe Lindjes. Ajo vazhdoi te ishte administrativisht e rendesishme gjate epokes islame, por u be gradualisht me pak e shquar gjate epokes osmane. Sot, eshte nje vend i rendesishem arkeologjik dhe eshte shpallur nga UNESCO si Vend i Trashegimise Boterore.

                                     

1. Historia

Vendbanimi per here te pare permendet ne dokumentet e Thutmose III dhe Akhenaten shek XIV pes. Bosra ishte qyteti i pare Nabatean ne shekullin e II pes. Mbreteria Nabatean u pushtua nga Cornelius Palma, nje gjeneral Trajan, ne vitin 106 es.

                                     

1.1. Historia Epoka romake dhe bizantine

Nen Perandorine Romake, Bosra u quajt Nova Trajana Bostra dhe ishte rezidenca e legio III Cyrenaica. U be kryeqyteti i provinces romake te Arabia Petraea. Qyteti lulezoi dhe u be nje metropol i madh si pike-takuese e disa rrugeve tregtare, perkatesisht Via Traiana Nova, nje rruge romake qe lidhte Damaskun ne Detin e Kuq. Ajo u be nje qender e rendesishme per prodhimin e ushqimit dhe gjate sundimit te perandorit Phillip the Arab, Bosra filloi te prodhoje monedhat e veta. Te dy Keshillat e Arabise u mbajten ne Bosra ne vitin 246 dhe 247 es.

Nga periudha bizantine e cila filloi ne shekullin e V-te, krishterimi u be feja mbizoteruese ne Bosra. Qyteti u be nje vend i kryepeshkopit metropolitan dhe nje katedrale e madhe u ndertua ne shekullin e VI-te. Bosra u pushtua nga persianet sassanid ne fillim te shekullit te VII-te, por u ringjall gjate nje periudhe bizantine.

                                     

1.2. Historia Epoka islamike

Bosra luajti nje rol te rendesishem ne jeten e hershme te profetit Muhammed, siç pershkruhet ne hyrjen e murgut te krishtere Bahira. Forcat e kalifatit Rashidun nen gjeneral Khalid ibn Walid e moren qytetin nga bizantinet ne betejen e Bosres ne vitin 634. Gjate gjithe sundimit islam, Bosra do te sherbeje si parakalimi me jugor i Damaskut, dhe prosperiteti i saj ishte kryesisht i varur nga rendesia politike e atij qyteti. Bosra kishte rendesi te madhe si qender e karvanit te pelegrinit midis Damaskut dhe qyteteve te shenjta myslimane te Mekes dhe Medines, destinacionet e pelegrinazhit vjetor te haxhit hajj. Rregulli i hershem islamik nuk ndryshoi arkitekturen e pergjithshme te Bosres, me vetem dy struktura qe datojne ne epoken Umayyad 721 dhe 746, kur Damasku ishte kryeqyteti i Kalifatit. Ndersa banoret e Bosres gradualisht u konvertuan ne Islam, vendet e shenjta te epokes romake u shfrytezuan per praktime muslimane. Ne shekullin e IX-te, Yaqubi shkruante se Bosra ishte kryeqyteti i provinces Hauran.                                     

1.3. Historia Epoka osmane

Ne 1596 Bosra u paraqit ne regjistrat e taksave osmane si Nafs Busra, duke qene pjese e nahiya Bani Nasiyya ne Qada te Hauranit. Kishte nje popullsi myslimane te perbere nga 75 familje dhe 27 beqareve, dhe nje popullsi e krishtere prej 15 familjesh dhe 8 beqareve. Taksat jane paguar ne grure, elb, kultura verore, fruta apo peme te tjera, dhi dhe/ose koshere bletesh dhe mulli me uje.

                                     

1.4. Historia Epoka moderne

Sot, Bosra eshte nje vend i madh arkeologjik, qe permban rrenojat nga kohet romake, bizantine dhe muslimane, tipari kryesor i saj eshte teatri romak i ruajtur mire. Çdo vit ka nje festival muzikor kombetar te organizuar ne teatrin kryesor.

Ndryshime te rendesishme sociale dhe ekonomike kane prekur Bosren qe nga fundi i mandatit francez ne vitin 1946. Deri ne vitet 1950 dyqanet e Bosres ishin me pronare nga Damasku, qe atehere shumica e pronareve te dyqaneve jane banore te qytetit. Ne fundin e epokes osmane dhe ne periudhen e mandatit francez, marredhenia bujqesore ishte midis pronarit te tokes dhe pjeseve te vogla, pas reformave agrare ne fund te viteve 1950 dhe 1960, marredheniet perkatese kane qene midis pronareve te tokave dhe punetoreve te pagave. Shume nga banoret e saj kane gjetur pune ne shtetet e Gjirit Persik dhe Arabine Saudite, duke derguar te ardhura per te afermit e tyre ne Bosra. Ndryshimet sociale se bashku me rritjen e qasjes ne arsim kane zvogeluar gjeresisht jeten tradicionale te fiseve sipas historianit Hanna Batatu.

                                     

2. Pamjet kryesore

Nga qyteti i cili dikur kishte 80.000 banore, sot mbetet vetem nje fshat i vendosur midis rrenojave. Teatri romak i shekullit te dyte, i ndertuar ndoshta nen Trajanit, eshte i vetmi monument i ketij lloji me galerine e saj te siperme ne formen e nje portiku te mbuluar qe eshte ruajtur ne menyre integruese. Ajo u fortifikua midis viteve 481 dhe 1231.

Me tej, monumentet Nabatean dhe Romake, kishat e krishtera, xhamite dhe medreset jane te pranishme brenda gjysmes se shkaterruar te qytetit. Struktura e ketij monumenti nje plan qendror me apsidet lindore te rrethuar nga 2 sakrista ushtroi nje ndikim vendimtar mbi evolucionin e formave arkitektonike te krishtera dhe ne nje fare mase ne stilin islamik. Xhamia Al-Omari e Bosres eshte nje nga xhamite me te vjetra te mbijetuara ne historine islame.

Afer jane Ura e Kharabes dhe Ura e Gemarrinit, te dyja jane ura romake.

                                     

3. Demografia

Ne fund te viteve 1990 Bosra kishte nje popullsi prej 12.000 banore. Popullsia e saj u rrit ne 19.683 sipas regjistrimit te vitit 2004 nga Byroja Qendrore e Statistikave te Sirise SIR. Popullsia e zones se saj metropolitane ishte 33.839.

Banoret e Bosres jane kryesisht muslimane sunite dhe kryesisht ndahen midis tete klaneve kryesore. Klani kryesor eshte el-Miqdad, anetaret te cilit emigruan ne Bosra nga el-Suwayda ne mesin e shekullit te XVIII-te.

                                     

4. Njerez te dalluar nga Bosra

 • Ibn Kathir 1301–1373, Dijetar islamik
 • Shen Antipater i Bostres, fl. shekulli i 5-te, peshkopi i krishtere
 • Titusi i Bostres, fl. shekulli i IV, teolog i krishtere
 • Simon ben Lakish, shekulli i III, amora i gjenerates se dyte dhe rabin
 • Bahira, rr. 600, murg asirian
                                     

5. Lidhje te jashtme

 • Kryepeshkopata Ortodokse Lindore e Bosra, Horanit dhe Jabal al-Arab
 • Harta e qytetit, Google Maps
 • GCatholic Latin titular see
 • Galeria e Fotove te Bosres
 • Me shume fotografi ne lidhje me Bosren
 • Historia e shkurter e Kryepeshkopates se Bosra-Hauranit
 • Enciklopedia Katolike ne Bosra
 • Bosra-map; 22M
 • Faqja zyrtare e qytetit te Bosres Arkivuar 8 qershor 2017 tek Wayback Machine
                                     
 • bombardimeve të rënda të qytetit dhe shkaktuan dëme të mëtejshme në zonë. Bosra a b Al - Omari Mosque Archnet Digital Library. Jami al - Umari Inauguration
 • provincën Deraa të Habab me një popullsi kolektive prej 8.000 në 2004. Bosra ka më së shumti Katolikët e krishterë, është qendra e Katedrales Katolike
 • Dobi, ka qenë një Kadi i njohur, duke shërbyer në Izmir të Turqisë dhe Bosra të Sirisë. Selman Dobi, pati studiuar për jurist në Stamboll, nënprefekt
 • nga 747 në 762. Disa thonë se ai ka lindur në Basra të tjerë në Damask, Bosra ose në Ahvaz. Emri i tij i dhënë ishte el - Hasan ibn Hani el - Hakami, Abu