Back

ⓘ Principata e Gjirokastrës. Principata e Gjirokastres ishte nje principate shqiptare e krijuar nga Xhin Zenevishi ne vitin 1386, qe perfshin zonen perreth Gjirok ..
                                     

ⓘ Principata e Gjirokastrës

Principata e Gjirokastres ishte nje principate shqiptare e krijuar nga Xhin Zenevishi ne vitin 1386, qe perfshin zonen perreth Gjirokastres. Ajo ishte pushtuar nga Osmanet ne vitin 1414, por Zenebishi ishte ne gjendje te grumbulloj popullaten vendase dhe te rimarre mbreterine e tij para se ne fund te mposhtet nga Osmanet ne vitin 1418.

                                     

1. Krijimi

Ne 1380, Xhin Zenevishi ishte emeruar sebastokrator dhe prefekti i Çamerise prane Delvines. Ai ishte gjithashtu i sundimtari i Pyrgo dhe Sayada. Ai u dorezua para turqve pas pushtimit te pare dhe u dha te birin e tij si nje peng te dergohej ne Edrene ne oborrin e Sulltanit. Biri i tij u konvertua ne Islam dhe u be i njohur si Hamza Beu, nje ushtarak udheheqes. Menjehere pas Betejes ne Savra ne vitin 1385 dhe dorezimi i tij tek Otomanet, Gjon beri kryengritje dhe mori kalane e Gjirokastres, i inkurajuar pa dyshim nga sulmi ne Janines nga Shqiptaret e Acarnanias. Ne vitin 1386 ai zyrtarisht mori titullin e Princit te Gjirokastres, nje post qe ai e mbajti deri ne prishjen e principates se tij.

                                     

2. Burime

  • Historia e popullit shqiptar. Akademia e Shkencave e Shqiperise. ISBN 99927-1-623-1
  • Fine, John Van Antwerp 1994, The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest, University of Michigan Press, ISBN 978-0-472-08260-5