Back

ⓘ Arkeologjia eshte shkenca qe studion qyteterimet dhe kulturat njerezore te se kaluares, dhe lidhjet e tyre me mjedisin rrethues, nepermjet mbledhjes, dokumentim ..
                                               

Pulla postare shqiptare: Arkeologjia nënujore e Shqipërisë

Pulla postare shqiptare: Arkeologjia nenujore e Shqiperise Emisioni perbehet nga 1 seri me 2 pamje Vlerat e serise: 50 leke dhe 250 leke Permasat e pulles: 44 x 34 mm Zarfi i dites se pare: 420 leke Data e emetimit: 02.03.2011 Tirazhi filatelik: 5800 seri Tirazhi sherbim postar: 50000 pulla 250 lekeshe FDC: 200 cope Autor: Erion Kaceli Shtypur ne Adelprint Imazhet e pulles jane prone e Projektit shqiptaro amerikan te kerkimeve nen ujore perkatesisht RPM Nautical Foundation dhe Qendra Shqiptare e Kerkimeve Detare.

                                     

ⓘ Arkeologjia

Arkeologjia eshte shkenca qe studion qyteterimet dhe kulturat njerezore te se kaluares, dhe lidhjet e tyre me mjedisin rrethues, nepermjet mbledhjes, dokumentimit dhe shqyrtimit te gjurmeve lendore qe kane mbetur.

Arkeologjia ndahet zakonisht ne: arkeologjia e tokes dhe arkeologjia e nenujit arkeologjia nenujore te cilat kane te perbashket metodologjine e kerkimit dhe studimit pavaresisht nga ambienti ku ato zhvillohen, ne dege sipas periudhes ose kultures se objektit te studiuar p. sh. arkeologjia klasike,arkeologjia industriale, dhe paleontologjia ose sipas veçantive teknike te studimit arkeologjia eksperimentale, ose sipas cilesive problematike arkeologjia urbane ose edhe mbi bazen e llojit te lendes se hulumtuar p. sh. numizmatika ose epigrafia.

                                     

1. Metodat

Per analizimin arkeologjik perdoren disa metoda nder te cilat jane te njohura arkeobotanika, dendrokronologjia, arkeometalurgjia, etj.

 • Arkeobotanika merret me analizimin e pranise se njerezve ne nje hapesire duke hulumtuar menyren e sigurimit dhe perdorimit te ushqimit. Per te hulumtuar kete perdoren gjera te karbonizuara apo lloje tjera te konservimit. Kjo metode hyne ne programin standard te arkeologjise.
 • Dendrokronologjia kjo metode perdor rrathet ne trungun e pemeve. Varesisht nga numri i rratheve dhe vetite e pemes arrihen perfundime arkeologjike mbi studimin e bere. Zakonisht kjo metode sherben per te hulumtuar vegjetacionin ne nje hapesire.
 • Arkeometalurgjia si objekt studimi ka materialet e ndryshme te perpunuara nga dora e njeriut. Me baze te dhenave per gjendjen e objekteve te ndryshme me teknika arkeologjike vjen deri tek pörfundime te ndryshme mbi rrethanat shoqerore dhe zhvillimin teknologjik apo ekonomik te asaj hapesire.
                                     

2.1. Deget e Arkeologjise Arkeobotanika

Gjithandej ku njerezit kane jetuar, ku ata kane pergatitur ushqimin e tyre ose ku e kane ruajtur ate, gjenden edhe sot gjurmet ne forme te mbeturinave bimore. Ato mund te ruhen per nje kohe shume te gjate me anee te karbonizimit, thatesise ose permes deponimeve te njoma nen vende pa ajer. Megjithate mbeturinat bimore jane aq te vogla sa qe edhe gjate gjurmimit konvencional arkeologjik mund te mos vihen re. Sidoqofte kerkimet arkeobotanike i takojne gjurmimit standard arkeologjik.

                                     

2.2. Deget e Arkeologjise Dendrokronologjia

Dendrokronologjia eshte nje metode qe shfrytezohet per te zbuluar moshen e nje peme duke numeruar rrathet qe krijohen ne nje peme me kalimin e kohes. Vija e nje peme te vetme per shembull mbulon nje periudhe kohore 50 vjeçare. Kjo kohe mund te zgjerohet dhe duke kerkuar sekuencat e rratheve te pemeve te tjera, vijat e mostrave te vjetra here pas here vendosen ne vazhdimesi te sakte kohore. Po qe se tregohet per nje rajon te caktuar kjo dendrokronologji e vijave, p. sh. ne Skandinavi, çdo moster e drurit mund te krahasohet dhe pastaj mund te vendoset nje kohe te caktuar.

                                     

2.3. Deget e Arkeologjise Arkeometalurgjia

Paraardhesit tane kane perpunuar metalin ne menyra te ndryshme. Ata e kane prere, derdhur, skuqur dhe kane perdorur edhe shume metoda te tjera. Kalitja dhe skuqja per shembull lene gjurme ne berthame te metalit te cilat mund te verehen me mikroskop. Po qe se i krahasojme keto gjurme te mostrave te gjetura nga vende shume te largeta mes veti, mund te mirret se keto pjese vijne nga rrethi i njejte teknologjik ose ndoshta edhe prej te njejtit farketar. Po ashtu mund te percaktohet me ane te perpunimit cilesor ose te menyres se perpunimit. Thene shkurt: Arkeometalurgjia na meson shume rreth artit te perpunimit te metaleve te kulturave te hershme. Ky artizanat ishte atehere nje teknologji e larte dhe e cila deri sot ka mbetur.

Numizmatika

Meret me studimin e monedhave. Llojet e monedhave si p.sh prej bakri,bronxi,arri,hekuri.etj

                                     

3. Shiko edhe

 • Arkeologjia nenujore
 • Historia
 • Paleobotanika
 • Arkeologjia ajrore
 • Paleontologjia
 • Fjalori i termave te perdorura ne arkeologji
 • Paleoetnobotanika
 • Prehistoria
 • Numizmatika
 • Etnologjia
                                     

4. Rreth arkeologjise

Arkeologjia eshte shkenca qe studion qyteterimet dhe kulturat njerezore te se kaluares, dhe lidhjet e tyre me mjedisin rrethues, nepermjet mbledhjes, dokumentimit dhe shqyrtimit te gjurmeve lendore qe kane mbetur.

Arkeologjia ndahet zakonisht ne: arkeologjia e tokes dhe arkeologjia e nenujit arkeologjia nenujore te cilat kane te perbashket metodologjine e kerkimit dhe studimit pavaresisht nga ambienti ku ato zhvillohen, ne dege sipas periudhes ose kultures se objektit te studiuar p. sh. arkeologjia klasike,arkeologjia industriale, dhe paleontologjia ose sipas veçantive teknike te studimit arkeologjia eksperimentale, ose sipas cilesive problematike arkeologjia urbane ose edhe mbi bazen e llojit te lendes se hulumtuar p. sh. numizmatika ose epigrafia.

                                     
 • Arkeologjia nënujore gjithashtu e njohur edhe si arkeologjia detare është një disiplin e arkeologjisë që studion bashkëveprimin e njeriut me detin
 • Arkeologjia ajrore është një nëndisiplinë e arkologjisë që merret me studimin e mbetjeve arkeologjike duke i ekzaminuar ato nga lartësia. Fillimet i njeh
 • Arkeologjia procesuale  ose ish Arkeologjia e Re është një formë e teorisë arkeologjike që e ka gjenezën e saj në vitin 1958 me punën e Gordon Willey
 • Arkeologjia Sanxhakut të Pazarit të Ri Shënimet e para arkeologjike për këto hapësira në mesin e shekullin XIX i sjellin arkeologu i njohur anglez Artur
 • Arkeologjia post - procesuale, referimi alternativ i së cilës nganjëherë nga përkrahësit e saj është arkeologjia interpretuese ose shpjeguese, është një
 • Arkeologjia e Ayodhyas ka të bëjë me gërmimet dhe gjetjet në qytetin Ayodhya në shtetin indian të Uttar Pradeshit. Shumë nga këto janë në vendin që rrethon
 • Skeda: Pulla postare shqiptare. Arkeologjia nënujore e Shqipërisë.jpg Pulla postare shqiptare: Arkeologjia nënujore e Shqipërisë Emisioni përbëhet nga 1
 • anatomia antropologjia arkeologjia arkitektura arti astronomia austronautika aviacioni bakteriologjia biologjia biokimia bletaria
 • Arkeologjia industriale : një vlerësim i trashëgimisë industriale në Shqipëri libër me autor Ilir Parangoni dhe Thoma Dhima red. Autorë kolektivë nga
 • Skeda: Arkeologjia e mëngjesit.JPG Arkeologjia e mëngjesit me Redaktor: Gëzim Qëndron dhe grup autorësh. Botuese: Akademia e Shkencave dhe Arteve të Kosovës
 • më i madh në veri të Izrealit dhe qyteti i tretë për nga madhësia, me popullsi rreth 291, 000. Trgëtia Haifa gjat natës Arkeologjia rrugët gjat verës