Back

ⓘ Korja, gjeologji. Ne gjeologji, korja eshte mburoja e jashtme e ngurte e nje planeti shkembor ose e nje sateliti natyror, e cila eshte e kimikisht dallueshme ng ..
                                               

Leonardo da Vinçi

Leonardo di ser Piero da Vinci i njohur pergjithesisht si Leonardo da Vinci ose thjesht Leonardo, ka qene nje polimat italian i Rilindjes, fushat ne te cilat kishte interes ishin arkitektura, shpikja, inxhinieria, piktura, skulptura, shkenca, muzika, matematika, letersia, anatomia, gjeologjia, astronomia, botanika, shkrimi, historia dhe hartografia. Eshte cilesuar shpesh si babai i paleontologjise, iknologjise dhe arkitektures, i cilesuar gjithashtu si nder piktoret me te medhenj te gjitha koherave. Ndonjehere i mvishet shpikja e parashutes, helikopterit dhe tankut; qe kryeshembull i ideal ...

Korja (gjeologji)
                                     

ⓘ Korja (gjeologji)

Ne gjeologji, korja eshte mburoja e jashtme e ngurte e nje planeti shkembor ose e nje sateliti natyror, e cila eshte e kimikisht dallueshme nga perberja e berthames. Korja e Tokes, Henes, Merkurit, Veneres, Marsit, Io, dhe trupave te tjere planetare me se shumti jane krijuar nga proceset vullkanike, dhe korja e tyre eshte me e pasur me elemente se sa perberja e brendshme.

                                     

1. Korja e Tokes

Korja e Tokes perbehet nga nje larmi e madhe e shkembinjeve vullkanik, metamorfik, dhe sedimentare.

Korja e tokes ze 2% te vellimit te tokes dhe eshte e perbere nga silici dhe alumini. Ka dy lloje tv kores se tokvs: korja kontinentale dhe korja oqeanike. Korja kontinentale eshte me e thelle se korja oqeanike. Gjithashtu korja kontinentale eshte me e vjeter se ajo oqeanike. Korja kontinentale eshte formuar 2-3 miliarde vjet me pare ndersa ajo oqeanike 200 milione vjet me pare.