Back

ⓘ Peter Paul Rubens. Sir Peter Paul Rubens ishte nje piktor i stillit Flemish Barok. Nje ithtar i nje stili ekstravagant barok qe thekson levizjen, ngjyren, dhe n ..
Peter Paul Rubens
                                     

ⓘ Peter Paul Rubens

Sir Peter Paul Rubens ishte nje piktor i stillit Flemish Barok. Nje ithtar i nje stili ekstravagant barok qe thekson levizjen, ngjyren, dhe ndjeshmerine, Rubens eshte i njohur per kunderreformen e tij ne portrete, peisazhe, dhe piktura historike te subjekteve mitologjike dhe alegorike.

                                     

1. Jeteshkrimi

Jeta e hershme

Rubens ka lindur ne qytetin e Siegen Vestfalia nga Jan Rubens dhe Maria Pypelincks. Babai i tij, nje kalvinist, ndersa nena u largua ne Keln ne vitin 1568, pas rritjes se trazirave fetare dhe perselutimit te Protestanteve gjate sundimit te Spanjoll ne Hollande nga Duka i Albes.

Jan Rubens u be keshilltar ligjor dhe dashnor i Anna of Saxony, gruaj e dyte e William I of Orange, dhe u vendosen ne oborrin e saj ne Siegen ne 1570, duke u bere babai i vajzes se saj Christine e cila ka lindur ne vitin 1571.

Me pas Jan Rubens u burgos per kete çeshtje, Peter Paul Rubens ka lindur ne vitin 1577. Familja u kthye ne Keln ne vitin e ardhshem. Ne 1589, dy vjet pas vdekjes se babait te tij, Rubens u zhvendos me nenen e tij Maria Pypelincks ne Antwerp, ku ai u rrit si nje katolik.

                                     

2. Burime

 • Held, Julius S. 1983 "Thoughts on Rubens Beginnings." In: Ringling Museum of Art Journal: 14–35. ISBN 0-916758-12-5.
 • Mayor, A. Hyatt 1971. Prints and People. Metropolitan Museum of Art/Princeton. ISBN 0-691-00326-2.
 • Belkin, Kristin Lohse 1998. Rubens. Phaidon Press. ISBN 0-7148-3412-2.
 • Held, Julius S. 1975 "On the Date and Function of Some Allegorical Sketches by Rubens." In: Journal of the Warburg and Courtauld Institutes. Vol. 38: 218–233.
 • Pauw-De Veen, Lydia de. "Rubens and the graphic arts." In: Connoisseur CXCV/786 Aug 1977: 243–251.
 • Jaffé, Michael 1977. Rubens and Italy. Cornell University Press. ISBN 0-8014-1064-9.
 • Martin, John Rupert 1977. Baroque. HarperCollins. ISBN 0-06-430077-3.
 • Belting, Hans 1994. Likeness and Presence: A History of the Image before the Era of Art. University of Chicago Press. ISBN 0-226-04215-4.
 • Auwers, Michael, Pieter Paul Rubens als diplomatiek debutant. Het verhaal van een ambitieus politiek agent in de vroege zeventiende eeuw, in: Tijdschrift voor Geschiedenis - 123e jaargang, nummer 1, p. 20-33
                                     

3. Lidhje te jashtme

 • Rubenshuis in Antwerp, Belgium is the former house of Rubens, now converted into a museum.
 • The Guardian: Rubens
 • Mark Lamster 10 tetor 2009. "The Art of Diplomacy – Review of "Master of Shadows: The Secret Diplomatic Career of the Painter Peter Paul Rubens ". Wall Street Journal.
 • Rubens palette and painting materials, with bibliography
 • RubensOnline: a database with every Rubens painting in Flemish public collections and historical places
 • 290 of images by the artist, and more.
 • Madonna at the Palace Museum in Wilanów
                                     
 • Peter Paul Rubens Peter Paul Rubens Theti zhyt Akilin në lumin Stiks 1625, Muzeu Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
 • Pjetrit nga Bernini Louis XIV nga Bernini Adhurimi i magjive nga Peter Paul Rubens Wieskirche, Bavaria Koha shekujt XVII XVIII Vendi Evropa dhe Amerika
 • Abraham Ortelius nga Peter Paul Rubens
 • Peter Paul Rubens Danieli 1615
 • Nicolas Poussin, 1651, Stormy Landscape me Philemon dhe Baucis nga Peter Paul Rubens c. 1620, Divine Narcissus nga Sor Juana Inés de la Cruz c. 1689