Back

ⓘ Patrick Henry ishte nje nga protagonistet e Revolucionit amerikan dhe nje nga Eterit Themelues te Shteteve te Bashkuara te Amerikes. Henry sherbeu si Guvernator ..
Patrick Henry
                                     

ⓘ Patrick Henry

Patrick Henry ishte nje nga protagonistet e Revolucionit amerikan dhe nje nga Eterit Themelues te Shteteve te Bashkuara te Amerikes.

Henry sherbeu si Guvernatori i pare post-kolonial i shtetit te Virginias nga viti 1776 deri ne 1779, e gjithashtu si Guvernatori i gjashte i saj prej vitit 1784-1786. Ai njihet gjeresisht per shprehjen dhe fjalimin e tij Give me Liberty, or give me death Me jepni liri, ose me jepni vdekje te mbajtur ne vitin 1775 gjate Revolucionit Amerikan ne kishen St. Johns Church.

Pas Revolucionit Amerikan Henry ishte nje nga lideret e anti-federalisteve ne shtetin e Virginias. Ai kundershtoi Kushtetuten e Shteteve te Bashkuara, me arsyetimin se ajo rrezikonte te drejtat e shteteve sikunder edhe lirite e individeve; Henry ndihmoi ne implementimin e Bill of Rights Kartes se te Drejtave, qe theksonte kufizimet e qeverise federale duke plotesuar disa nga kerkesat e anti-federalisteve. Megjithate, me vone, ne çeshtje te caktuara, ai doli ne mbeshtetje te Presidentit John Adams dhe federalisteve.

Henry kishte nen zoterimin e vet territore mjaft te gjera. Qe prej vitit 1779, se bashku me te aferm te vet, Henry zoteronte 40 km 2 plantacion, te njohur me emrin Leatherwood.

Ne vitin 1794 ai dhe gruaja e tij, u terhoqen ne Plantacionin Red Hill me nje siperfaqe prej 2.1 km 2, dhe qe funksiononte edhe si plantacion duhani.

                                     

1. Lexime te metejshme

 • Beeman, Richard R. 1974, Patrick Henry: A Biography, New York: McGraw-Hill. ISBN 0-07-004280-2
 • Meade, Robert D. 1957, Patrick Henry: Patriot in the Making, Philadelphia: Lippincott
 • Jewett, Thomas 2004, Patrick Henry: Americas Radical Dissenter, Early America Review Summer/Fall 2004
 • Mayer, Henry 2001, Son of Thunder: Patrick Henry and the American Republic, New York: Grove Press
 • Kidd, Thomas S. 2011, Patrick Henry: First Among Patriots, New York: Basic Books
 • Raphael, Ray 2004, Founding Myths: Stories that Hide Our Patriotic Past, New York: The New Press. ISBN 1-56584-921-3
 • Meade, Robert D. 1969, Patrick Henry: Practical Revolutionary, Philadelphia: Lippincott
 • Unger, Harlow 2010, Lion of Liberty: Patrick Henry and the Call To a New Nation, Cambridge: Da Capo Press. ISBN 978-0-306-81886-8
                                     

2. Lidhje te jashtme

 • Address opposing US Constitution
 • Henrys Early Life and Times from Patrick Henry National Memorial
 • Text of 1775 "Liberty or death" speech
 • Patrick Henry Monument, Henry County, Virginia
 • Scotchtown, Henry family home from 1771–1778
 • Patrick Henry letters
 • Patrick Henry, Voice of the American Revolution
Dokumente arkivore
 • A Guide to the Executive Papers of Governor Patrick Henry, 1784–1786 at The Library of Virginia
                                     
 • John Patrick Shanley 3 tetor 1950 është dramaturg, skenarist, regjisor i teatërit dhe i filmit amerikan. Ai është është i njohur me dramën Dyshimi me
 • Mitchell, Tom M. Mueller, Erik T. Riecken, Doug Sloman, Aaron Winston, Patrick Henry 2007 In Honor of Marvin Minsky s Contributions on his 80th Birthday
 • Tony Levin, basist amerikan 1960 - Steve Vai, kitarist amerikan 1799 - Patrick Henry politikan dhe revolucionar amerikan 1961 - Karl Gustav Jung, psikoanalist
 • 1999 - Forcat serbe kryen masakër makabre në Rogovë të Hasit. 1736 - Patrick Henry politikan i ShBA - ve 1868 - Abdul Mexhidi i II, kalifi i fundit i perandorise
 • Henry Ian Cusick lindur në 17 prill 1967 është aktor skocez nga babai - peruan nga e ëma i teatrit, televizionit dhe filmit. Me rolin e tij si Desmond
 • Patrick Stewart sqt. Patrik Stjuart lindi më 13 korrik 1940 në Mirfield, West Yorkshire, Angli, është një aktor, producent dhe regjisor britanez. Ai
 • Neil Patrick Harris lindur më 15 qershor 1973 është një aktor, komedian, regjisor, filantrop, magjistar dhe këngëtar amerikan. Ai është i njohur kryesisht
 • kurse Patrick Vieira fitoi Silver Ball. Éric Carrière fitoi Silver Shoe. Golashenuesit me te mire te Francës ishin Éric Carrière, Robert Pirès, Patrick Vieira
 • Diehl : Nathanael de Wenger James Thierrée : Dukë e Neufchâteau Patrick Chesnais : Mr Henry Olga Kurylenko : Baronesha e Giverny Fabrice Luchini : Joseph
 • është personi më i merituar për sukseset që thuri ky grup. Michael Douglas Henry Kroeger i cili njihet më shumë si Mike Kroeger është bass player për rock - bandin