Back

ⓘ Mirko Gashi i biri i atdhetarit Mark Gashi, u lind me 2 shkurt 1939 ne Kraleve, Serbi. Shkollen fillore e kreu ne Presheve ndersa Gjimnazin ne Gjilan. Ka kryer ..
Mirko Gashi
                                     

ⓘ Mirko Gashi

Mirko Gashi i biri i atdhetarit Mark Gashi, u lind me 2 shkurt 1939 ne Kraleve, Serbi. Shkollen fillore e kreu ne Presheve ndersa Gjimnazin ne Gjilan. Ka kryer edhe nje shkolle per gazetare. Ka punuar si mesues ne fshatin Caravajke te Presheves, pastaj gazetar ne Radio Prishtine, Ne Teatrin e Kombesive ne Shkup, ne Teatrin Popullor te Prishtines se fundit ka redaktuar gazeten" Kosova” te nje ndermarrje ndertimore ne Prishtine. Me krijime letrare ka filluar te merret qysh heret. Eshte marr edhe me perkthime nga gjuha shqipe ne ate serbe dhe anasjelltas. Punimet e Mirko Gashit jane perkthyer ne gjuhet frenge, italiane, gjermane, arabe, sllovene, angleze, turke dhe maqedone. Eshte prezantuar ne shume vepra te autoreve qe kane shkruara per shkrimtaret shqiptare. Ka kaluar nje jete prej bohemi, gjate kohes sa ishte pensionist. Vdiq ne vitin 1995, ne Prishtine.

                                     

1. Tituj te veprave

 • Gjarperi i shtepise”, Prishtine, 1980
 • Liberto per gjenetivin e ujit”serbisht, Prishtine 1977
 • Ne vorbullen e ujit” Prishtine 1972
 • Netet e bardha”, Prishtine 1975
 • Plage uji”, Prishtine 1990
 • Arbror vitae”, Prishtine 1988
                                     

2. Perkthime

 • Drama" Gof” te Anton Pashkut
 • Poezite e Ibrahim Kadriut
 • Poezite e Din Mehmetit
 • Poezite e Qerim Ujkanit
 • Bregu i pikellimit” te Teki Dervishit
 • Anija e vjeter” te Resul Shabanit
 • Poezite e Ali Podrimjes
 • Memoaret” te Ismet Shaqirit etj.
 • Poezite e Sabri Hamitit