Back

ⓘ Shqiptimi. Ne gjuhesi, perkthimi nga nje gjuhe e huaj ne gjuhen shqipe. ..
                                               

Gjuha maqedonase

Gjuha maqedonase eshte gjuha zyrtare e Maqedonise se Veriut dhe ben pjese ne grupin lindor te gjuheve jugore sllave. Maqedonishtja u kodifikua me 1944, bazuar ne dialektin Perlep-Manastir. Ajo eshte shume e perafert me gjuhen bullgare dhe deri diku me serbokroatishten. Emri i gjuhes maqedonase, siç perdoret nga populli dhe definohet nga kushtetuta e Maqedonise se Veriut, eshte vetedeklaruar "Maqedonishtja" македонски, makedonski. Gjuha maqedonase eshte e njohur nga shteti grek, djathtistet dhe nacionalistet greke si "sllavomaqedonisht", term ky i cili konsiderohet si racist nga maqedonet. ...

                                               

Auvernia-Rhône-Alpes

Fjala Auvernia-Rhône-Alpes, oksitanishtja: Auvèrnhe Ròse Aups, arpitan: Ôvèrgne-Rôno-Ârpes) rrjedh qe nga koha e mesme, dhe ne anen tjeter qe nga krijimi i regjionit Françes ne vitin 2014 me formimin e rajonet Auvernia dhe Rhône-Alpes. Regjioni kufizohet me Italine si dhe me Zvicren.

                                               

Arkansas

Arkansas eshte nje Shtet federal i Amerikes. Ne vitin 2000 ka pasur 2 673 400 banore. Kryeqyteti i Arkansasit eshte Little Rock.

                                               

Virxhinia Perëndimore

                                               

Qarqet e Francës

Nje qark eshte nje nivel i ndarjes administrative ne France. Si te 2016As of 2016, 101 departamentet e Frances ishin te ndare ne 334 qarqe duke perfshire 12 jashte vendit. Qarqet me tej jane te ndare ne kantone dhe komuna.

                                               

Kolorado

Colorado eshte nje Shtet Federal ne pjesen perendimore te ShBA-ve. Emri Colorado vjen prej spanjishtes dhe kuptohet "ngjyrosur". Ne vitin 2000 Colorado ka pasur 4.301.261 banore. Kodi postal i Colorados eshte CO. Kryeqyteti i Kolorados eshte Denver.

                                     

ⓘ Shqiptimi

Ne gjuhesi, perkthimi nga nje gjuhe e huaj ne gjuhen shqipe.