Back

ⓘ Tea Party, lëvizje politike. Tea Party eshte nje levizje politike amerikane qe kerkon reduktim te borxhit kombetar te SHBA-ve dhe te deficitit buxhetor federal ..
                                     

ⓘ Tea Party (lëvizje politike)

Tea Party eshte nje levizje politike amerikane qe kerkon reduktim te borxhit kombetar te SHBA-ve dhe te deficitit buxhetor federal nepermjet reduktimit te shpenzimeve qeveritare. Levizja i ben opozite programeve te sponsorizuara nga qeveria dhe ka nje qasje ne mbrojtje te tregut te lire nga pozita libertariane-konservatore.

Levizja i ka fillesat mes viteve 2007-2009 gjate nje serie protestash lokale qe kundershtotin shtetezimin dhe dhenien e parave bankave qe ishin duke falimentuar - ngjarje qe ndodhen gjate fundit te presidences se George W. Bush-it dhe mepastaj gjate asaj te Barack Obames.

Levizja Tea Party ka sponsorizuar protesta te shumta permes SHBA-ve dhe ma mbeshtetur kandidate te ndryshem politike qe prej viti 2009. Sonadazhe te ndryshme tregojne se mbi 10% e amerikaneve identifikohen si anetare te levizjes.

Emri i levizjes vjen nga akronimi T axed E nough A lready tashme mjaft te taksuar dhe nga Boston Tea Party e 16 dhjetorit 1773 ku kolonet e Amerikes se Veriut protestuan kunder taksave te imponuara nga kurora angleze.

                                     

1. Organizimi

Levizja Tea Party nuk ka nje organizim te qenderzuar, por eshte e perbere nga grupime te ndryshme te pavarura dhe qe veprojne ne nivel lokal me agjendat dhe platformat e veta.

                                     

2. Kritikat

Anarko-kapitalisti Lew Rockwell ve ne dukje se levizja Tea Party nuk ka nje konsistence ideologjike. Duke i munguar nje vizion koherent mbi lirine, fraksione te levizjes kane mbeshtetur kufizime te imigracionit dhe te lirive individuale ne sferat shoqerore dhe kulturore.

                                     
  • The Tea Party Goes to Washington është një libër i shkruar nga Senatori Rand Paul, i shtetit të Kentuckyt, SHBA. Libri, që është shkruar në bashkautorësi
  • private në dhjetor të vitit 2007. Paul njihet si një mbështetësi Lëvizjes Tea Party dhe si një kritik i Sistemit të Reservës Federale FED Ai ka kundërshtuar
  • presidenciale të vitit 2016. Kelley Paul ka punuar si një këshilluese politike për The Strategy Group for Media dhe si një shkrimtare freelance. Ajo ka