Back

ⓘ Nebi Islami Dekani i Fakultetit te Arteve ne Prishtine - Autori fitues i konkursit te drames shqipe tregon se eshte biri i Presheves legjendare. Atje ka lindur ..
                                     

ⓘ Nebi Islami

Nebi Islami Dekani i Fakultetit te Arteve ne Prishtine - Autori fitues i konkursit te drames shqipe tregon se eshte biri i Presheves legjendare. Atje ka lindur dhe atje eshte rritur duke u perkedhelur shume nga motrat e tij, ndersa nena e kishte lene fare te vogel. Ka jetuar i ngarkuar nga shume tronditje e megjithate asnje ngjarje e jetes se tij nuk ia prishin deshiren per t’u bere letrat. Nisi qe heret te shkruante poezi. Iku nga Presheva ne vitin 1957 per te vazhduar shkollen ne Prishtine. Pas mbarimit te normales u kthye serish ne vendin e tij te lindjes per te punuar nje vit si mesues.

                                     

1. Shkollimi dhe veprimtaria

Nebi Islami kreu me pas ushtrine dhe shkoi ne Bujanovc ku punoi serish si mesues i letersise. Mbaroi studimet e doktoratures per dramen shqipe ne dramaturgji ne Beograd. Ne vitet ’90, pasi i kishte mbaruar studimet universitare u emerua pedagog ne Fakultetin e Arteve ne Prishtine ku sot eshte dekan i saj. Islami tregon se ka botuar rreth 120 njesi bibliografike ne periodikun e Kosoves, Maqedonise e Shqiperise. Ka pergatitur Historia e drames shqipe 1886-1996 liber ky qe perdoret si tekst universitar ne Prishtine e Tetove. Islami ka botuar gjithashtu fragmente te romanit" Legjenda per Shkozinen ”. Ka botuar ne revista poezi te shumte dhe ka perkthyer nga gjuhet sllave rreth 12 vepra publicistike me karakter filozofike-politik si dhe pjese te novelave te Çehovit. Komedine e tij" Te lumet ne per kete liri” e ka pare te shfaqet rreth 60 here ne skenen e Prishtines, Maqedonise e ketu ne Tirane. Edhe dramen" Hijesina” me te cilen fitoi çmimin e pare ne konkursin.

Intervista dhe shkrime: drama Hijesina Dr. Nebi Islamit.

                                     

2. shih edhe

Ky artikull qe ka te beje me nje biografi individi eshte i cunguar. Ju mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar ate.

                                     
  • politikan shqiptar Nebi Islami 19 shkrimtar dhe artist shqiptar Nehat Islami 1943 gazetar shqiptar nga Kosova Selim Islami 1927 2001 arkeolog
  • Namik Delvina, Kristo Floqi, Gjergj Fishta, Anton Pashku, Haqif Mulliqi, Nebi Islami Ekrem Kryeziu, Rexhep Qosja, Teki Dërvishi, Azem Shkreli, Ymer Shkreli
  • njohur Beqir Musliut Familja e shenjtë Pastaj, Ligatina dramë e Nebi Islami Musa Ramadani regjisor Jahi Jahiu& I.Ymeri Panairi i Gjilanit, 1995
  • e ish Jugosllavisë Disa nga rolet në teatër: Sheh Saltiku - Ligatina Nebi Islami Musa Ramadani Petriti - Familja e peshkatarit S. Pitarka Hakiu - Varre
  • Ferid Hudhri, Moikom Zeqo, Jakup Mato, Kristaq Dhamo në Shqipëri, apo Nebi Islami Engjëll Berisha në Kosovë, e Luljeta Isaku në Maqedoni, të cilët përbëjnë
  • Harun Isa, Futbollist Ismail Ismaili, Futbollist Mevlan Murati, Futbollist Nebi Mustafi, Futbollist Valmir Nafiu, Futbollist Emran Ramadani, Futbollist Shaqir
  • Ferid Hudhri, Moikom Zeqo, Jakup Mato, Kristaq Dhamo në Shqipëri, apo Nebi Islami Engjëll Berisha në Kosovë, e Luljeta Isaku në Maqedoni, të cilët përbëjnë