Back

ⓘ Gjeofizikë ..
                                               

Aurora polare

Aurora polare, e cila ne varesi te hemisferes ndahet ne boreale dhe australe. Behet fjale per nje dukuri natyrore qe karakterizohet nga dalja e drites gjate nates, dhe shoqerohet nga nje tingull i lehte ose kercellitje. Ne te dyja rastet origjina eshte e njejte, era diellore hyn ne fushen magnetike te tokes. Kur ka teprice valesh, ato shkarkohen ne atmosferen e tokes duke prodhuar keshtu nje drite shumengjyreshe. Sa me e madhe te jete era diellore, aq me e fuqishme eshte Aurora.

                                               

Programi Kërkues Auroreal i Frekuencave të Larta Aktive

Programi Kerkues Auroreal i Frekuencave te Larta Aktive apo PKAFA ne gjuhen shqipe, eshte nje projekt i programit kerkues civil dhe ushtakar amerikan per kuptimin, nxitjen dhe kontrollin e proceseve jonosferike qe mund te ndryshojne efektshmerine e sistemeve komunikuese dhe vezhguese ". PKAFA eshte nje perpjekje shkencore qe synon studimin e veçorive dhe sjelljes se jonosferes, me theks te veçante kuptimin dhe perdorimin e saj ne permiresimin e sistemeve komunikuese dhe vezhguese per qellime qytetare dhe mbrojtese. Projekti nisi ne vitin 1993 dhe eshte paramenduar te zgjase njezet vjet. Pr ...