Back

ⓘ Vasil Gërmenji. I propozohet nga Behar Shtylla te kthehet ne Shqiperi, por nuk bien dakord per çeshtjen e Kosoves. Me 26 gusht 1949, shpallet ne Paris Komiteti ..
                                     

ⓘ Vasil Gërmenji

I propozohet nga Behar Shtylla te kthehet ne Shqiperi, por nuk bien dakord per çeshtjen e Kosoves. Me 26 gusht 1949, shpallet ne Paris Komiteti Kombetar" Shqiperia e Lire”, nen kryesine e Mithat Frasherit. Vasil Germenji, i pa angazhuar ne asnje grupim politik, pa vonuar, ne fillim te vitit 1950, permes buletinit" I merguemi ”, perkrah idene per nje perfshirje sa me te gjere ne kete komitet. Faktin qe Komiteti e kishte seline ne Nju Jork, megjithese akoma nuk ishte antar i tij, e vlereson si diçka te rendesishme e shpresdhenese.

Pas reformimit te Komitetit Kombetar" Shqiperia e Lire”, kur drejtimin e tij e mori Hasan Dosti, Vasil Germenji emerohet antar i ketij komiteti. Me 1956, kur ne krye te ketij komiteti emerohet Dr. Rexhep Krasniqi, Vasil Germenji ishte antari i pare qe u ftua per te marre pjese ne te, ftese qe ai e pranoi menjehere. Pas rregullimit te shpejte te dokumentave te udhetimit, emigron ne SHBA dhe sherben me kompetence te jashtezakonshme ne çdo fushe te veprimtarise se Komitetit. Doli ne pension me1973. Nderroi jete bashke me te shoqen prej nje aksidenti automobilistik me dt. 28 nentor 1988, ne 12 te dites.

                                     
  • Skeda: Themistokli Gërmenji jpg Themistokli Gërmenji Korçë, 1871 - Selanik, 9 nëntor 1917 ishte një atdhetar dhe luftëtar shqiptar. Lindi në Korçë në
  • 19 qershor - Marie Logoreci, aktore shqiptare L. 1920 28 nëntor - Vasil Gërmenji qe mësues, gazetar, veprimtar i Ballit dhe diplomat i çështjes shqiptare
  • pranohen në NATO. 1881 - Mustafa Kemal Atatürk, politikan turk 1908 - Vasil Gërmenji qe mësues, gazetar, veprimtar i Ballit dhe diplomat i çështjes shqiptare
  • Manastir. 7 mars - Ana Magnani, aktore italiane 1973 12 mars - Vasil Gërmenji qe mësues, gazetar, veprimtar i Ballit dhe diplomat i çështjes shqiptare
  • Enrico Fermi, fizikant italian dhe fituesi i Çmimit Nobel 1988 - Vasil Gërmenji qe mësues, gazetar, veprimtar i Ballit dhe diplomat i çështjes shqiptare
  • Shqipëria e Lirë pranë Asamblesë së Kombeve Evropiane të Robëruara, ing. Vasil Gërmenji e ngriti çështjen e Kosovës në një sesion të veçantë të Organizatës