Back

ⓘ Gjuha shqipe dhe historia e saj Gjinia: Gjuhesi. Autori: Shaban Demiraj. Shtepia botuese: Onufri. Viti i botimit 2013. Faqet e librit 424. ISBN 978-9928-164-77- ..
                                               

Gjuha popullore

Gjuha popullore ka historine e saj qe eshte lidhur ngushe me historine e popullit qe e ka folur ate gjuhe ne rryme te shekujve. Historia e Shqipes eshte historia e nje gjuhe qe u ka qendruar rrebesheve te kohes duke ruajtur me se miri fytyren e saj. Gjuha popullore eshte gjuha qe pe e perdorin shtresat e gjera popullore ne komunikimin e perditshem. Ajo perbehet nga dialektet te folmet e krahinave te ndryshme, te cilat se bashku me gjuhen standarde perbejne gjuhen e perbashket kombetare te nje populli. Gjuha shqipe se bashku me disa gjuhe te tjera me burim te perbashket, ben pjese ne familj ...

                                               

Gjuha estoneze

Gjuha estoneze eshte gjuhe qe flitet nga rreth 1.1 milione foles ne Estoni dhe ne komunitetet e emigranteve estoneze, keta te fundit gjenden kryesisht ne Suedi, Finlande, Kanada, SHBA dhe vende te tjera te BE-se. Gjuha estoneze eshte gjuhe e ngjashme me finlandishten, dhe ben pjese ne familjen e gjuheve fino-ugrike, dhe disa studime e lidhin kete familje dhe me familjen e gjuheve uralike.

                                               

Shkolla Shqipe

Historia e arsimit tone eshte nje histori luftash, perpjekjesh, histori e nje populli te vogel ne numer, por te madh ne boten e tij shpirterore, ne vullnetin e tij per te qene i lire dhe i pavarur” Ngjarjet jane ato qe duhet nga gjeneratat te kujtohen, kurse mendimet dhe veprat te lartesohen. Populli yne do ta kujtoje dhe do ta festoje diten e mesuesit shqiptar qe eshte nje ngjarje e madhe per historine e arsimit dhe te kultures shqiptare. Rrenjet e edukates dhe te arsimit tone kombetar i gjejme qe ne lashtesine e hershme. Megjithate, ne historine e zhvillimit te shkollave shqipe dhe te ar ...

                                               

Letërsia shqipe

Letersia shqipe shtrihet qe nga Mesjeta dhe perfshin ate letersi dhe ato tekste te shkruara ne gjuhen shqipe, duke perfshire letersine e shkruar sot ne Shqiperi, ashtu edhe ne Kosove, Mal te Zi, Maqedoni te Veriut, Greqi dhe ne diasporat historike te arberesheve. Dokumenti me i vjeter qe ka mbijetuar eshte Formula e pagezimit shkruar nga Pal Engjelli, ipeshkvi i Durresit me 1462.

                                               

Perandoria Romake

Perandoria Romake ishte perandoria e ngritur dhe e qeverisur nga qyteti i Romes gjate qindvjeçareve 6 p.e.r. dhe 5-6 e.r. Leonitus ishte nje mbret romak dhe ai I pari nga mbreterit tjere e zgjeroi romen dhe e propozoi flamurin me te bukur nga perandorite tjera. Leonitus rridhte nga nje familje bujare qe vinin nga fshati Gllogoc i Ulpianes. Ne vitin 336 p.e.s ai e shpalli formimin e perandorise romake dhe e zgjeroi ate ne territore te medha, per nje dite ai zhvillonte pese ekspedita,Leonitus nga papa I romes u emerua me titullin "Heroi I Lashte Romak". Leonitus u gezua shume per kete titull ...

                                               

Agnija Desnickaja

Agnija Vasiljevna Desnickaja ishte nje linguiste ruse sovjetike, specialiste ne gjuhet Indo-Evropiane, pedagoge, albanologe dhe gjermanologe e shquar. Studiuese e gjuhes shqipe, letersise dhe folklorit shqiptar. Profesore ne Universitetin Shteteror te Leningradit, anetar korrespondent i Akademise se Shkencave ne BRSS, nepermjet Departamentit te Letersise dhe te Gjuhes.

                                     

ⓘ Gjuha shqipe dhe historia e saj

Gjuha shqipe dhe historia e saj Gjinia: Gjuhesi. Autori: Shaban Demiraj. Shtepia botuese: "Onufri". Viti i botimit 2013. Faqet e librit 424. ISBN 978-9928-164-77-3