Back

ⓘ Federika Munsenj Mane { Anglisht: Federica Montseny i Mañé } ishte anarkiste spanjolle, intelektual edhe Ministre e Shendetesise gjate revolucioni spanjoll qe n ..
Federika Munsenj
                                     

ⓘ Federika Munsenj

Federika Munsenj Mane { Anglisht: Federica Montseny i Mañé } ishte anarkiste spanjolle, intelektual edhe Ministre e Shendetesise gjate revolucioni spanjoll qe ndodhi ne Spanje paralelisht me Luften Civile. Ajo ishte e njohur edhe si noveliste dhe eseiste.

                                     

1. Biografia

Federika u lind ne Madrid me 12 shkurt 1905. Prinderit e saj ishin bashkeredaktore te revistes anarkiste, La Revista Blanca 1898 – 1905. Federika Munsenji ishte, sipas fjaleve te saj, vajze e nje familjeje te vjeter anarkiste; babai i saj, Joan Montseny Federico Urales ishte kunder autoritareve dhe propagandisteve; nena e saj, Soledad Gustavo, ishte po ashtu nje aktiviste anarkiste. Ne vitin 1912, familja e saj u kthye ne Kataluni dhe me vone themeloi nje kompani botuese veçanerisht per literature liberale. Munseji iu bashkua unioni anarkist te pune CNT Confederacion Nacional del Trabajo dhe shkroi per gazetat anarkiste si Solidaridad Obrera, Tierra y Libertad dhe Nueva Senda. Ne vitin 1927, Munseji iu bashkua Federates Anarkiste Iberike FAI.

                                     

2. Lufta Civile dhe Ministria e Shendetesise

Gjate Luftes Civile Spanjolle, Munseji mbeshteti qeverine republikane. Ajo ishte kunder dhunes se mbajtur ne territorin republikan:" nje etje per gjak e pakonceptueshme ne nje njeri te sinqerte”. Ne nentor te vitit 1936 Francisco Largo Caballero e beri Munsejin Ministre te Shendetesise. Ne kete menyre, ajo u be gruaja e pare ne historine spanjolle qe ishte anetare e kabinetit te ministrave. Ajo ishte gruaja e pare ministre ne Evropen Perendimore por e paraprire edhe nga Ministrja daneze e Arsimit, Nina Bang dhe Miina Sillanpää e Finlandes. Si ministre ajo pati per qellim te transformonte shendetin publik per te permbushur nevojat te varferve dhe klases punetore. Ne fund, ajo perkrahu decentralizimin, ne nivel lokal te pergjegjshem dhe programet parandaluese te kujdesit shendetesor qe mobilizuan gjithe klasen punetore per perpjekjet e luftes. Ajo ishte e ndikuar nga levizja anarkiste feministe, e cila qe nga vitet e 1920-ta u fokusua ne te drejtat riprodhuese dhe ne vitin 1936 Dr. Félix Martí Ibáñez, drejtori anarkist i pergjithshem i Shendetit dhe i Ndihmes Sociale te Bashkimit te Katalunise, beri Eugenic Reform of Abortion Reformen Eugjenike te Abortit, nje dektret qe ne menyre efektive e beri abortin legal ne Kataluni.

Me traditse familjare liberale, vendimi per te hyre ne Frontin Popullor ishte veçanerisht i veshtire. Edhe pse, bashkimi me qeverine ishte nje levizje e inkurajuar nga anarko-sinikalistet Confederación Nacional del Trabajo CNT, ne bashkepunim me qeverine me qellim qe te prezantojne nje front te bashkuar ndaj kercenimit fashist qe vinte nga ushtrite rebele te Frankos, ishte marre ne pyetje gjeresisht gjate luftes edhe pasi ajo mbaroi. Sidomos, ajo ishte e perfshire ne polemika me Ema Goldmanin dhe marresin e kritikave te ashpra ne letren e hapur te Kamillo Bernerit te vitit 1937. Per disa anarkista, subjekti i bashkepunimit – me marksistet dhe me qeveritaret – eshte ende e diskutueshme.

                                     

3. Veprat

 • El éxodo. Pasión y muerte de españoles en el exilio 1969.
 • Crónicas de la CNT 1974.
 • Cuatro mujeres 1978. Producciones Editoriales. ISBN 84-365-1385-1
 • Cien días de la vida de una mujer 1949.
 • La mujer, problema del hombre 1932.
 • Qué es el anarquismo 1974.
 • Mis primeros cuarenta años. Ed. Plaza & Janés, 1987. ISBN 84-01-35155-3
 • El éxodo anarquista 1977.
 • Anselmo Lorenzo 1938.
 • Heroínas 1935
                                     

3.1. Veprat Publikimet

 • La Indomable 1927
 • Heroínas 1936
 • Militant anarchism and the reality in Spain Glasgow: Anti-Parliamentary Communist Federation, 1937
 • La mujer, problema del hombre 1932
 • El hijo de Clara. Segunda parte de "La Victòria" Barcelona: Impresos Costa, 1927
 • La Victoria. Novela en la que se narran los problemas de orden moral que se le presentan a una mujer de ideas modernas Barcelona: 1925
 • Horas trágicas 1921
 • El anarquismo militante y la realidad española, conferència al Coliseum, Barcelona, també publicat en anglès
 • Cent dies de la vida duna dona 1939-1940 Barcelona: Galba Edicions, 1977.
 • International Antifascist Solidarity: An Appeal to the Women in America, un fullet de propaganda Nova York: I.A.S., 1938
 • Cien días de la vida duna mujer 1949, també publicat en català
 • Anselmo Lorenzo 1938
 • El éxodo. Pasión y muerte de los españoles en el exilio Tolosa de Llenguadoc: Edicions Espoir, 1969
 • El problema de los sexos 1951
 • El anarquismo 1974
 • El éxodo anarquista 1977
 • Mis primeros cuarenta años Esplugues de Llobregat: Plaza & Janés, 1987
 • Crónicas de la C.N.T. 1974


                                     

4. Referimet

 • Nash, Mary 1995. Defying Male Civilization: Women in the Spanish Civil War. Denver, Colo.: Arden Press. ISBN 0-912869-15-1.
 • Beevor, Antony. The Battle for Spain: The Spanish Civil War, 1936–1939. London. Penguin Books. 2006 ISBN 0-14-303765-X
 • Thomas, Hugh. The Spanish Civil War. Penguin Books. 2003. London. ISBN 978-0-14-101161-5
                                     

5. Lidhje te jashtme

 • Centre Federica Montseny
 • Centre Federica Montseny, el seu web inclou una galeria dimatges.
 • ", Federica Montseny, 9 març 2014, Video, castellà, Mujeres, RTVE, 29 abril 1991 Documental amb entrevistes i dramatitzacions daspectes de la seva vida.
 • La Vieja Memoria, documental produït el 1979 sobre la Segona República i la Guerra Civil basat en testimonis de protagonistes de lèpoca. La primera intervenció és de Frederica Montseny. Spanjisht
 • Frederica Montseny: "La Indomable" al govern, extensa biografia publicada al blog Terra de Somnis.
 • Federica Montsenys works and biography
 • large collection of anarchist posters from the Spanish Civil War click Buscar
 • , Federica Montseny and Spanish Anarchist Feminism, 9 març 2014, Shirley F., Fredericks, The Anarchist Library|any = 1976 Article basat en una entrevista feta a Montseny a Tolosa el 1972 i la correspondència mantinguda amb lautora.