Back

ⓘ Narcís Monturiol i Estarriol. Narcis Monturiol i Estarriol ishte nje intelektual, artist dhe inxhinier spanjoll. Ai ishte shpikesi i pare i motorit me djegie te ..
Narcís Monturiol i Estarriol
                                     

ⓘ Narcís Monturiol i Estarriol

Narcis Monturiol i Estarriol ishte nje intelektual, artist dhe inxhinier spanjoll. Ai ishte shpikesi i pare i motorit me djegie te pavarur nga ajri qe u perdor ne nendetese.

                                     

1. Biografia

Monturiol e Estarriol ka lindur ne qytetin e Figueres, Kataloni, Spanje. Ai ishte djali i nje bakerpunuesi. Monturiol shkoi ne Gjimnazin ne Cervera dhe u diplomua per drejtesi ne Barcelona ne vitin 1845.Ai i ka zgjidhur problemet themelore te kerkimeve nenujore. Ne fakt, Monturiol shpiku nendetesen e pare plotesisht funksionale.

Monturiol kurre nuk e praktikoi ligjin, ne vend te kesaj u kthye kah talenti i tij per te shkruar dhe botuar, duke ngritur nje kompani botuese ne vitin 1846, ne te njejtin vit ai u martua me gruan e tij Emilia. Ai prodhoi nje seri te revistave dhe broshurave duke perkrahur bindjet e tij radikale ne feminizmin, pacifizmin, dhe komunizmin utopik. Ai gjithashtu themeloi gazeten La Madre de Familia, ne te cilen ai premtoi "qe ti mbroj grate nga tirania e njerezve" dhe La Fraternidad, gazeta e pare komuniste e Spanjes.

Miqesia e Monturiol me Abdo Terrades e udheheqi ate drejt bashkimit me Partine Republikane dhe rrethi i tij i miqve perfshiu emra te tille si muzikanti Josep Anselm Clave, dhe inxhinieri dhe reformisti Ildefons Cerda. Monturiol gjithashtu u be nje ndjekes entuziast i mendimtarit utopik dhe socialist Étienne Cabet; ai popullarizoi idete e Cabet-it nepermjet La Fraternidad dhe prodhoi nje perkthim spanjisht te romanit te tij Voyage en Icarie. Nje rreth i formuar rreth La Fraternidad mbledhi para te mjaftueshme per nje prej tyre per te udhetuar ne komunitetin utopik te Cabet-se, Icaria.

Pas revolucioneve te vitit 1848, nje nga botimet e tij u shtyp nga qeveria dhe ai ishte i detyruar per nje mergim te shkurter ne France. Kur ai u kthye ne Barcelone ne vitin 1849, qeveria e kufizoi veprimtarine e tij botuese, dhe ai e ktheu vemendjen e tij ne shkence dhe inxhinieri.

Nje qendrim ne Cadaqués e lejoi ate te vezhgoj punen e rrezikshme te mbledhesve te koraleve, ku ai ishte edhe deshmitare ne vdekjen e nje njeriu qe u mbyt gjate kryerjes se kesaj pune. Kjo e nxiti ate per te menduar lidhur me drejtimin e nendetesve dhe ne shtator te vitit 1857 ai u kthye ne Barcelone dhe organizoi shoqerine e pare tregtare ne Kataloni dhe Spanje dedikuar hulumtimit e kerkimi te nendeteseve me emrin e Monturiol, Font, Altadill e Cia-s. dhe nje kapital prej 10.000 pesetas.

Ne vitin 1858 Monturiol paraqiti projektin e tij ne nje teze shkencore te titulluar Ictineo ose peshk-anije.Zhytja e pare e nendeteses se tij te pare, Ictineo I, u zhvillua ne shtator te vitit 1859 ne portin e Barcelones.

                                     

1.1. Biografia Ictineu I

Ictineo I kishte dimensionet: 7 metra i gjate, 2.5 metra i gjere, dhe 3.5 metra e thelle, dhe perdorimi i saj ishte synuar per te lehtesuar mbledhjet e koraleve. Eshte e mundshme qe ai ishte i frymezuar nga prototipi Brandtaucher i Wilhelm Bauer, qe ishte zhytur ne vitin 1851, perderisa Monturiol kishte studiuar te gjithe shkencen nenujore ne dispozicion. Anija ishte e pajisur me nje grup te mjeteve te pershtatshme per mbledhjen e koraleve. Gjate veres se vitit 1859 Monturiol kreu me shume se 20 zhytje ne Ictineo, me partnerin e tij te biznesit dhe ndertuesin e anijeve te ekuipazhit. Ictineo I doli te posedojne trajtimin e mire, por shpejtesia maksimale ishte zhgenjyese, pasi ishte e kufizuar nga fuqia e muskujve te njeriut.

Suksesi teknik i kesaj nendetese krijoi entuziazem popullor, por nuk pati mbeshtetje nga qeveria. Si rezultat, Monturiol shkroi nje "leter kombit", duke i pyetur popullin e Spanjes per te mbeshtetur projektin e tij. Ngritja e fondit ishte nje sukses i madh, duke e çuar ne 300.000 Pesetas nga njerezit e Spanjes dhe Kuba.

Ictineo I u shkaterrua perfundimisht nga aksidenti ne janar te vitit 1862, pas perfundimit te pesedhjete zhytjeve, kur nje anije mallrash u perplas me te, ndersa ajo ishte duke e hedhur spirancen. Me te hollat ​​e fituara nga abonimi, kompania La Navegación Submarina u formua me qellim te zhvillimit te Ictineo II.

Nje kopje moderne e Ictineo I qendron ne hyrje te kopshtit ne Muzeun Detar ne Barcelone.

                                     

1.2. Biografia Ictineo II

I menduar si nje version i permiresuar i Ictineo I, Ictineo II u lansua me 2 tetor 1864.Ictineo II ka bere lundrimin e saj te pare ne baze te fuqise njerezore me 20 maj te vitit 1865, duke u zhytur ne nje thellesi prej 30 metra 98 ft. I pakenaqur me kufizimet e levizjeve njerezore, Monturiol, pas shume eksperimentimeve, shpiku nje kombinim kimik qe gjeneronte te dyja ngrohjen dhe oksigjenin kur ishin te perziera. Me ngrohje te gjeneruara nga kjo perzierje ai shpresonte te drejtonte nje motor te vogel me avull, i cili gjithashtu do te mund te vihej ne levizje me qymyr gjate operacionit siperfaqsor.

Plani perfundimtar i Monturiol parashikonte nje anije te ndertuar me porosi per te vendosur motorin e tij te ri, i cili do te ndertohej teresisht prej metali dhe me motor te vendosur ne dhomezen e saj te veçante. Megjithate, per shkak te gjendjes financiare te tij, ndertimi i anijes prej metali ishte jashte diskutimit. Ne vend te kesaj, ai arriti te mbledhe fonde te mjaftueshme per te pershtatur motorin prej druri te Ictineo II per testet paraprake dhe demonstrata.

Me 22 tetor 1867, Ictineo II e beri udhetimin e tij te pare ne siperfaqe nen fuqine me avull, mesatarisht 3.5 nyje 4.0 mph me nje shpejtesi maksimale prej 4.5 nyje 5.2 mph. Dy muaj me vone, me 14 dhjetor, Monturiol e zhyti anijen dhe me sukses testoi motorin e tij anaerob, por pa u perpjekur per te udhetuar diku.

Me 23 dhjetor te atij viti, kompania e Monturiol falimentoi dhe nuk mundi te terheqe me shume investime. Kreditori kryesor beri thirrje ne borxhe te tij, dhe Monturiol u detyrua te dorezonte pasurine e tij te vetme, Ictineo-n II. Kreditori me pas ia shiti ate nje biznesmeni, dhe autoritetet, te cilet i vene taksat te gjitha anijeve, i leshuan ate ​​pronarit te saj te ri me nje fature tatimore. Ne vend qe te paguante faturen, ai çmontoi nendetesen dhe e shiti ate per cope. Nje kopje mund te shihet ne portin e Barcelones.