Back

ⓘ Kryengritja e Kurbinit. Filloi kur perfaqesuesit e popullsise se Kurbinit, te mbledhur ne fshatin Gjonem, u kumtuan autoriteteve osmane se nuk do te paguanin ta ..
                                     

ⓘ Kryengritja e Kurbinit

Filloi kur perfaqesuesit e popullsise se Kurbinit, te mbledhur ne fshatin Gjonem, u kumtuan autoriteteve osmane se nuk do te paguanin taksen e bagetise, te sherbimit ushtarak dhe te dhjeten. Me popullsine katolike te Kurbinit u bashkua dhe populli mysliman i Krujes, te cilet per shkak te terrorit te ushtrise osmane, u detyruan te terhiqen ne male. Perpjekjet e kryepeshkopit katolik te Durresit qe kerkoi nga malesoret t’i bindeshin sulltanit dhe te nderprisnin qendresen, nuk dhane rezultat. Pas qendreses se forte, ne maj 1907, autoritetet osmane u detyruan te benin leshime; shpallen faljen e kryengritesve, hoqen taksen mbi bagetine dhe shtesen mbi taksat e tjera.

                                     
  • qenë e heshtur për këtë kuvend dhe rëndësinë e tij historike lokale dhe kombëtare. Marku, Kastriot 12 nëntor 2012 Kryengritja e Kurbinit 1903 - 1906
  • organizuar e kryesuar nga Gjin Pjeter Perviizi i Skurajt, i njohur si perfaqesues i vegjelise e Plak i pare i 45 pleqve te semtit. Kryengritja e Kurbinit e viteve
  • për historinë e Çamërisë. Ka punuar si bashkëpunëtore i jashtëm në Institutin e historisë, Tiranë. Ka botuar : Kryengritja e Kurbinit dhe Dom Nikolle
  • në atë që u quajt Kryengritja e Kurbinit Valiu i Shkodrës dërgoi trupa që t i vilte taksat duke shtrënguar popullsinë e Kurbinit të dalë shpesh në mal
  • Tirane prej 114 faqesh mbi Kryengritjen e Kurbinit Kryengritja e Kurbinit e viteve 1906 1912, nisi me betejen e Pushes se Tallajbese ne Kruje, duke i
  • Shqipërisë së Mesme. Skuraj shtrihet në verilindje të Kurbinit aty ku nisin dy vargmalet e Kurbinit vargmali i Skënderbeut, vargmali lindor dhe vargmali
  • si dhe krahinën e Labërisë. Në mënyrë të veçantë kryengritja u përhap në Malësinë e Madhe, në zonën e Dukagjinit, të Dibrës, të Kurbinit dhe në krahinat