Back

ⓘ Gryka e Bosforit ne Evrope: ze 7.8% te siperfaqes te ngurte te tokes. Evropa rrjedh nge ermi EREB qe do te thote perenidim i diellit. Evropa pa BSHP ka vetem 5. ..
                                     

ⓘ Gryka e Bosforit

Gryka e Bosforit ne Evrope: ze 7.8% te siperfaqes te ngurte te tokes. Evropa rrjedh nge ermi EREB qe do te thote perenidim i diellit.

Evropa pa BSHP ka vetem 5.09 milione km2, dhe 517 banore me dendesi 100 banore ne km,kurse se bashku me pjesen e BSHP-se ka 10.5 milione km2, 729 milione banore dhe dendesine prej 70b/km2. Evropa kufizohet ne lindje pergjate kufirit i cili kalon ne malin Ural,lumin Ural,Liqenin Kaspik, ne veri te maleve te Kaukazit, neper Detin e Zi, gryken e Bosforit, detin Marmara, gryken e Dardaneleve, Detin Egje dhe del ne Detin Mesdhe. Gadishujt e Evropes jane: Apenin, Pirinej ose Iberik Skandinav, Ballkanik etj. Ishujt me te medhenje ne Evrope jane: Britania Madhe, Islanda, Irlanda, Sicilia, Sardenja, Korsika, Qipro, Kreta Gjiriti etj. Tre Grykat me te rendesishme ne Evrope jane Gryka e Bosforit e cila ndodhet ne lindje, Gryka e Dadaneleve dhe Gryka e Bosforit.

Evropa ka ultesira por edhe male te larta, prej disa nga ultesirat jane "Ultesira e Evropes Lindore, Ultesira Gjermano Polake, Ultesira e brigjeve te Kaspikut kurse disa nga malet e vjetra te cilat jane krijuar para milione vjetesh jane "ne Spanje Kastile Iberike ne Evropen e Mesme, malet ne ishujt Britanike, Gadishullin Ballkanik Rodopet, Mali Ural ".

                                     
  • në Lindje brigjet e saj lagen nga Oqeani Paqësor kurse në Perëndim, Deti Kaspik, Deti i Zi, Deti Egje, Mali Kaukaz, Gryka e Bosforit dhe Dardanelet. Malet
  • nëpër Detin e Zi, grykën e Bosforit detin Marmara, grykën e Dardaneleve, detin Egje dhe del në detin Mesdhe. Evropa gjendet në kryqëzimin e rrugëve më