Back

ⓘ Wikipedia:Faqja kryesoreArtikulli i javës201345. High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, i njohur si Humvee, eshte nje mjet ushtarak me 4-rrota levizese i p ..
                                     

ⓘ Wikipedia:Faqja kryesore/Artikulli i javës/2013/45

High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, i njohur si Humvee, eshte nje mjet ushtarak me 4-rrota levizese i prodhuar nga AM General.

Ai zevendesoi mjete me te vogla te quajtura xhipa si: M151, dhe M561 "Gama Goat". Kryesisht pedoret nga ushtria e SHBA, por ashtu perdoret edhe nga shume vende perfshire edhe nga Forcat e Armatosura te Republikes se Shqiperise, ai ka edhe versione civile. Perhapja e Humvee-s ne Luften e Gjirit Persik ndihmoi ne promovimin e markes civile Hummer.

Humvee perdor suspension te pavarur dhe nyje te pershtatura shperndarese qe te kete 40 cm lartesi nga toka. Mjeti ka frena me disk ne te katerta rrotat dhe suspension ne forme dopio-bige ne te kater rrotat. Disqet e frenave nuk jane montuar tek rrotat si ne veturat e zakonshme, por ne brendesi, te vendosura jashte çdo diferenciali. Diferenciali i perparme dhe i prapme jane te tipit Torsen dhe diferenciali qendror eshte i zakonshem. Ka te pakten 17 variante te HMMWV ne sherbim me Forcat e Armatosura te Shteteve te Bashkuara te Amerikes.

Lexo me tej.
                                     
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2013 Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2012. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2019. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2017. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2020. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2016. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2018. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2014. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2015. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018