Back

ⓘ Wikipedia:Faqja kryesoreArtikulli i javës201338. Gjakova eshte qytet ne pjesen perendimore te Kosoves. Po ashtu Gjakova eshte qender e komunes dhe rajonit me te ..
                                     

ⓘ Wikipedia:Faqja kryesore/Artikulli i javës/2013/38

Gjakova eshte qytet ne pjesen perendimore te Kosoves. Po ashtu Gjakova eshte qender e komunes dhe rajonit me te njejtin emer.

Toka ku filloj te ngrihet qyteti ishte ne pronesi te Jak Vules. Sipas gojedhenes, hoxha Hadum Aga e bindi Jakun qe ta dhuroj token per ndertimin e xhamijes me pas ne ate toke u filloj te ndertohet dhe qyteti, i cili ne fillim u quajt Jakove nga turqishtja: fusha e Jakut. Ne shekullin XIX filloi te perdorej emri i tanishem. Te huajt perdorin toponimin e sllavizuar Djakovica apo Dakovica.

Qyteti permban nje sere monumentesh nga e kaluara e pasur kulturore. Lagjja historike e qytetit eshte Mehalla e Hadumit ku edhe gjinden tregu i vjeter dhe ndertesa me e vjeter e cila ende ekziston ne qytet, Xhamia e Hadumit Tregu i vjeter apo siç njihet Qarshia e Madhe ishte zemra e funksionimit ekonomik per Gjakoven, nje qytet i tregtise dhe artizanateve qe sherbente fshatrat perreth nga komuna e Gjakoves, zona e Junikut, dhe Malesia e Gjakoves ne kufirin Kosove-Shqiperi. Qyteti dhe rrethina luajten rol te rendesishem gjate levizjes kombetare te Lidhjes se Prizrenit. Gjenerali i Portes se Larte Maxhar Pasha u vra ne nje beteje te pergjakshme me forcat e Lidhjes prane kulles se Abdullah Pashe Drenit.

Qarshia e Madhe u dogj e u shkaterrua gjate Luftes se fundit ne Kosove, por tani me eshte rindertuar. Ndersa Xhamia e Hadumit bashke me biblioteken e saj u dogj gjate nates se pare te sulmeve ajrore te NATO-s nga forcat paramilitare serbe duke zhdukur keshtu dokumentet e rralla qe datonin qe nga koha e themelimit.

Lexo me tej.
                                     
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2013 Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2012. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2019. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2017. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2020. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2016. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2018. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  • janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2014. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018