Back

ⓘ Rilindja e dytë. Rilindja e dyte Autori: Rexhep Qosja. Botuesi: Toena. Tirane, 2007. Faqet e librit 488. Pyetja e pare qe do te beje lexuesi teksa ta marre ne d ..
                                     

ⓘ Rilindja e dytë

Rilindja e dyte Autori: Rexhep Qosja. Botuesi: Toena. Tirane, 2007. Faqet e librit 488.

Pyetja e pare qe do te beje lexuesi teksa ta marre ne duar kete liber do te jete: ç’do ky titull – Rilindja e dyte? Ne kishim Rilindjen Kombetare dhe nuk mund te kemi dy rilindje. Ç’kuptim mund te kete fjala rilindje ketu? Perqendrimi i jashtezakonshem i fuqive mendore, morale dhe trupore te nje populli per te bere ndryshime te medha ne jeten dhe ne fatin e tij historik quhet rilindje. Ne historine tone te re kemi dy rilindje: Rilindjen Kombetare, si rilindje e pare, dhe Rilindjen e dyte, me permbajtjen dhe qellimet se ciles merret autori i kesaj vepre. Per shkak se programi i Rilindjes Kombetare, i Rilindjes sone te pare, eshte sendertuar vetem pjeserisht, pse rreth gjysma e trojeve shqiptare dhe me shume se gjysma e popullit shqiptar kishin mbetur jashte kufijve te shtetit te posakrijuar shqiptar, nen pushtimin e fqinjeve ballkanike, per çdo mendje historike Rilindja e dyte ishte plotesisht e pritshme dhe plotesisht e ligjshme.

                                     
 • nga gjysma e dytë e shekullit të XIV deri në shekullin e XVI. Nga prespektiva e evolucionit të përgjithshëm artistik të Evropës, Rilindja nënkuptoi një
 • Rilindja Kombëtare Shqiptare kishte si resultat ishte rezultat i lëvizjes politiko - shoqërore dhe kulturore për çlirimin e vendit nga pushtimet hauajane
 • Romantizmi arbëresh, nga Ali Xhiku. Receta gatimi, shkruar nga Irma Shagla. Rilindja e dytë shkruar nga Rexhep Qosja. Raca shqiptare, shkruar nga Jakov Milaj
 • Rinia FC Juniku KF Dukagjini K. KF Behari FC Gryka FC Rilindja KF Minatori M. KF Burimi Liga 2 Grupi B e Kosovës në sezonin 2007 08 FC Celina KF Vullnetari
 • Inflandit dramë Rilindja 1984 Eugjenika e tri deteve poezi Rilindja 1986 Satana ma vodhi gurin e urtisë tregime Rilindja 1987 Nostalgji
 • Prishtinë në vitin 1973. Botimi i dytë nga Sh.B. Rilindja në Prishtinë në vitin 1976. Shumimi i parë i botimit të dytë nga Sh.B. e Librit Shkollor në Tiranë në
 • Frashëri më 1967. Ndërsa botimi i dytë është bërë në kuadër të bibliotekës Romani Shqiptarë të Ndërmarrjes Botuese Rilindja botuar më 1996 simbas botimit
 • albanologjike 2 1969, 235 - 236 15. Mosnjohje e metodologjisë historike, Rilindja 12.II.1970 16.Konferenca e dytë e studimeve albanologjike II, Gjurmime albanologjike
 • Gjimnazin e kreu ne Prishtine 1961 kurse Fakultetin Juridrik ne Universitetin e Zagrebit 1966 Punën e filloi më 1966 si bursist i gazetes Rilindja Nje
 • Wikipedinë duke e përmirësuar atë. a b Krahaso: Rexhep Qosja : ASDRENI Jeta dhe vepra e tij - monografi, botimi i dytë RILINDJA Redaksia e botimeve, Prishtinë
 • Rilindja Ka botuar këto vepra me poezi : Hija e Hamletit shtëpia botuese Asdreni 1994 Shkup Kulla E OfelisëRilindja 1996, Prishtinë, Mjegull e Purpurt Rilindja
 • të hisitorisë. Karrierën e shkrimtarisë e nisi si poet dhe gazetar i kulturës në gazetën Rilindja në vitin 1967, të cilën e vazhdon si korrespondent