Back

ⓘ Neurologji ..
                                               

Koma

Koma eshte nje gjendje e thelle e pavetedijes se zgjatur ne te cilen nje person nuk mund te zgjohet; nuk arrin t’i pergjigjet normalisht stimujve te dhimbshem, drites ose zerit; i mungon nje cikel normal zgjimi; dhe nuk inicon veprime vullnetare. Pacientet ne gjendje kome shfaqin nje mungese te plote te zgjimit dhe nuk jane ne gjendje te ndjehen, flasin ose levizin me vetedije. Komat mund te rrjedhin nga shkaqe natyrale, ose mund te shkaktohen nga mjekesia. Qe nje pacient te ruaje vetedijen, perberesit e zgjimit dhe vetedijes duhet te ruhen. Zgjimi pershkruan shkallen sasiore te vetedijes, ...

                                               

Migrena

Fillon me simptome prodromale, gjysme deri nje ore para kokedhimbjes, me eufori, depresion, lodhje, puls te shpejtuar, anoreksi. Pastaj vijon dhimbja e forte e kokes ne te shumten e rasteve vetem nga njera ane, por jo gjithnje. Gjate aktiviteteve trupore keqesohen simptomet. Shpesh shoqerohet kokedhimbja me te perziera,te vjella, fotofobi dhe fonofobi. Faktoret te cilet ndikojne dhe shkaktojne dhimbje koke jane: stresi, ndryshimi i bioritmit, mungesa e gjumit, ushqimi, alkooli, droga, ndryshimi atmosferik si dhe ndryshimi hormonal tek femrat.

                                               

Multiple skleroza

Multiple Skleroza eshte semundje e rende e njeriut, ne sistemin nervor, e cila paraqitet me ankesa dhe dhimbje te ndryshme, te cilat vijne kohe pas kohe. Ankesat tipike te kesaj semundje jane: ligeshtimi ne duar apo kembe; ndjenja te qenit te pire ; dridhjet; artikulimi i paqarte dhe pengesa ne shikim. Ne raste te shpeshta keto ankesa kalojne vetvetiu pas nje kohe por edhe mund te mbesin. Keto ankesa rikthehen pas disa muajve pushimi e ndodhe qe te vonojne edhe vite. Nganjehere ankesat nuk zhduken teresisht dhe lene pas veti gjurme. Me riperteritjen kohore te ankesave shtohen dhe pengesat. ...

                                               

Tumori i trurit

Tumori i trurit eshte nje semundje e rende ne sistemin nervor te njeriut. Sikurse qelizat e pjeseve tjera te trupit edhe qelizat e trurit mund te shumohen pa kontroll. Kanceri i trurit paraqet nje shumim te pakontrolluar te indit te trurit si dhe cipave qe rrethojne trurin. Ato mund te jene malinje, por nuk zhvillojne metastaza. Ne te shumten e rasteve ata zhvillohen nga indi lidhor nervor, por shpesh edhe nga cipat e trurit, ose jane metastaza nga tumore te tjera te trupit.