Back

ⓘ Gjuha dhe lufta e ideve Gjinia: Gjuhesi. Autore: Lindita Aliu – Tahiri. Shtepia botuese: Naimi. Viti i botimit 2013. Faqet e librit 320. ISBN 978-9928-109-43-9 ..
                                               

Koncert në fund të dimrit

Romani u fillua me 1978 dhe u mbarua tre vjet me vone. Doreshkrimi ishte dhene per botim kur ne fund te vitit 1981 u gjet i vrare kryeministri i Shqiperise Mehmet Shehu. Nderkaq, ne roman Kadare kishte treguar se si Mao Ce Duni kishte zhdukur pasardhesin e tij Lin Biao nepermjet nje aksidenti ajror. Keshtu, ndonese ne nentor te atij viti doreshkrimi kishte marre çmimin e pare kombetar, Kadarene e njoftojne se botimi i tij ishte ndaluar me urdher te Komiteti Qendror. Kritika vleresoi se ishte nje tallje me sistemin politik dhe kundervenie e hapur ndaj ideologjise komuniste, dhe ushqente rac ...

                                               

Gjermania

Gjermania, zyrtarisht Republika Federale e Gjermanise, ndodhet ne pjesen qendrore te Evropes dhe kufizohet ne veri me Danimarken, ne lindje me Polonine, ne juglindje me Çekine, ne jug me Austrine dhe Zvicren, ne perendim me Francen, Luksemburgun, Belgjiken dhe Holanden. Ndersa ne veri ne anen perendimore e pershkon kufiri natyral i Detit te Veriut dhe anen lindore Deti Baltik. Territori i Gjermanise mbulon 357.021 km² ai ndikohet nga klimat mesatare sezonale. Me mbi 82 milion banore, Gjermania ka numrin me te madh te popullsise ne Evrope dhe eshte e treta shtepi per numrin e migranteve nde ...

                                               

Oh (roman)

Formula strukturore e romanit eshte: ×{× ×} × Heronjte e "Oh"-it jane Ai dhe Ajo. Ngjarjet ne romanin" Oh” ndodhin te gjitha brenda harkut kohor te nje dite. Romani hapet me nje rrefimtar mashkull, Ai, qe rrefen ne veten e pare boten e tij jetesore dhe fizike, ne shikim te pare te pakuptimte. Ai, na rrefen se si shkoi ne banje, si ishte bere kaps, si hutohet duke veshtruar jarget, si mbetet duke bere disa veprime pakuptim dhe qe i perkasin botes thjesht biologjike, por qe ne fakt flasin per gjendjen e njeriut te vetmuar modern dhe problemet e tij gati absurde. Qe ne rreshtat e pare kapet a ...

                                               

Agron Rrahmani

Agron Rrahmani ka lindur ne fshatin Ballofc te Besjanes. Ai ishte femija I pare I Muharremit dhe I Sofies. Kater klasat e para te arsimit 8-vjeqar I kreu ne fshatin e lindjes, me perjashtim te viti te tete, te cilin e kreu ne fshatin Sfeqel. Shkollen e mesme e kreu ne Besjane dhe ne vitin 1990 regjistrohet ne Fakultetin e Inxhinierise Mekanike ne Universitet te Prishtines Qysh kur ishte gjimnazist, Agroni dallohej per aktivitet te larte atdhetar. Njeri prej organizatoreve te demonstratave te viteve 1989-1990, ne Besjane, ai bie ne sy te agjenteve dhe te policise dhe si pasoje e kesaj ai ar ...

                                               

Bota perendimore

Bota Perendimore, e njohur gjithashtu si Perendimi, u referohet rajoneve, kombeve dhe shteteve te ndryshme, ne varesi te kontekstit, me se shpeshti i perbere nga shumica e Evropes, Australise dhe Amerikave. Bota perendimore njihet gjithashtu si Oksident, ne kontrast me Orientin, ose bota Lindore. Kjo mund te nenkuptoje gjysmen veriore te ndarjes Veri-Jug. Kultura perendimore zakonisht thuhet se perfshin: Australi, Kanada, te gjitha vendet anetare evropiane te EFTA dhe BE, mikrostatet evropiane, Zelanda e Re, Mbreteria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara Greqia e lashte dhe Roma e lashte jan ...

                                               

Letërsia në Kosovë

Letersia ne Kosove - literatura qe qarkullon dhe krijohet ne Kosove, kryesisht jane krijime ne gjuhen shqipe dhe perkthime te veprave te ndryshme ne gjuhen shqipe. Zakonisht literatura krijuese rrjedh nga anetaret te organizuar ne Klube Letrare, si individ apo anetareve te Lidhjes se Shkrimtareve te Kosoves. Sa i perket literatures se teksteve mesimore, krijimi, perpilimi dhe shperndarja e saj eshte nen qeverisjen e Ministrise se Kultures. Me pare ka ekzistuar Enti i teksteve dhe mjeteve mesimore per nxjerrjen e teksteve mesimore ndersa sot kjo veprimtari eshte modifikuar. Botues i literat ...

                                     

ⓘ Gjuha dhe lufta e ideve

Gjuha dhe lufta e ideve Gjinia: Gjuhesi. Autore: Lindita Aliu – Tahiri. Shtepia botuese: "Naimi". Viti i botimit 2013. Faqet e librit 320. ISBN 978-9928-109-43-9