Back

ⓘ Gjeografia si emer i nje shkence ne trajten e pa shquar njihet si gjeografi icili ka qen njeri ma i zgjuar ne perdorimin e gjeografis Gjeografi eshte nje person ..
                                               

Pomponius Mela

Per Pomponius Melen nuk dihet shume, perveç emrit dhe vendlindjes se tij - qyteti i vogel Tingentera ose Cingentera ne Spanjen e Jugut, ne gjirin e Algeciras Mela ii. 6, § 96; por teksti ketu eshte i korruptuar. Data e shkrimit te tij mund te percaktohet perafersisht nga aludimi i tij iii. 6 § 49 per nje ekspedite britanike te propozuar te perandorit, mbase te Klaudit ne vitin 43. Se ky fragment nuk mund ti referohet Julius Cesarit deshmohet nga disa referenca per ngjarjet e mbreterimit te Augustit; sidomos per disa emra te rinj qe u jane dhene qyteteve spanjole. Ka ekzistuar supozimi se P ...

                                               

Gjeografia fizike

Gjeografia fizike ka te beje me format e relievit. Psh.:Shtrirja e maleve,vargmaleve,rrafshmaleve,lumenjve,deteve dhe liqenenve Gjeografia e pergjithshme ndahet ne: Gjeografi Fizike dhe Gjeografi Shoqerore. Gjeografia fizike ndahet ne: Paleogjeografia Pedogjeografia Gjeomorfologjia Biogjeografia Hidrologjia Klimatologjia Gjeologjia

                                               

Ryzhdie

Ryzhdie ose Mejtepi Ryzhdije ishte nje shkolle e mesme osmane ne kohen e Perandorise Osmane e cila ka vepruar ne gjysmen e dyte te shekullit XIX. Keto institucione arsimore ishin themeluar me Ligjin e Arsimit te vitit 1869, te kohes se Tanzimatit. Ryzhdijet ne thelb ishin shkolla laike shteterore. Kurrikula e saj mesimore perfshinte njohuri elementare fetare islame, gjuhet orientale, matematike, gjeografi dhe histori. Diku, mesohej edhe gjuha frenge frengjishtja. Varesisht nga vendi se ku vepronin si lende mesimore mund te mesohej edhe gjuha shqipe, bosnjane, kroate, serbe, maqedonase, etj ...

                                               

Neologjizma

Neologjizmat jane fjale ose thenie te reja qe mund te jene duke u futur ne perdorimin e pergjithshem, por pa u afirmuar ende. Disa shembuj te neologjizmave: Dhe-shkronje neologjizem e Sami Frasherit si zevendesim i fjales se huazuar "gjeografi" Prushnaje neologjizem e Ismail Kadares si zevendesim i fjales se huazuar "kamin" dhe asaj "oxhak" Shembull: bashke jetese, bashkebisedim, drejteshkrim, perligj, kunder veprim, drejt shqiptim

                                               

Ablacioni (mjekësi)

Ablation eshte term qe perdoret per te emertuar heqjen e nje pjese te demtuar te trurit me ane te nje nderhyrjeje kirurgjike ne tru. Ky operacion kryhet pasi eshte pikasur me ane te RMN se nje zone e caktuar e trurit funksionon keq. Kjo metode kryhet nga dega psikokirurgjise dhe ndihmon ne trajtimin e problemeve psikologjike.

                                               

Halim Shemsidini

Halim Shemsidini eshte kryetari i Kuvendit Komunal zoteri Halim Shemsidini eshte i lindur ne vitin 1947 ne fshatin Zaplluxhe te komunes se Dragashit. Ka te kryes shkollen e larte drejtimi Histori-Gjeografi ne Gjakove dhe Fakultetin Filozofik drejtimi Gjeografi ne Prishtine. Ka punuar si profesor qe nga viti 1969 ne gjimnazin Emin Duraku ne Dragash. Me aktivitete politike fillon te mirret ne vitin 1989. Per kete shkak nga pushteti i atehershem eshte burgosur dhe denuar me burg ne kohezgjatje prej 2 vjet e 6 muaj. Ne zgjedhjet e para komunale si kandidat i LDK-se fiton me se shumti vota dhe ...

                                     

ⓘ Gjeografi

  • Gjeografia si emer i nje shkence ne trajten e pa shquar njihet si gjeografi icili ka qen njeri ma i zgjuar ne perdorimin e gjeografis
  • Gjeografi eshte nje person i cili eshte profesionist ne lemine e gjeografise.

Kjo faqe ben kthjellimin e titujve qe kane per baze Gjeografi. Nese nje lidhje e brendshme ju solli ketu, ju lutemi, ndryshojeni lidhjen ne fjale qe te ridrejtoje direkt te faqja e duhur.

                                               

Petraq Damko

Petraq Damko lindi me 29/06/1957 ne qytetin e Korçes. Studimet e larta i kreu gjate viteve 1977-1982 ne Universitetin e Tiranes, Fakultetin e Historise dhe Filologjise, dega Histori-Gjeografi. Ishte arkeolog dhe studiues i periudhes bizantine nga Korça.