Back

ⓘ Gjeografia e Afganistanit Afganistani eshte vend kontinental me nje rendesi strategjike ne regjionin ku ndodhet. Pjesa me e madhe e vendit eshte shkembore. Me p ..
Gjeografia e Afganistanit
                                     

ⓘ Gjeografia e Afganistanit

Gjeografia e Afganistanit

Afganistani eshte vend kontinental me nje rendesi strategjike ne regjionin ku ndodhet.

Pjesa me e madhe e vendit eshte shkembore. Me pake se 10% e siperfaqes gjendet ne nivelin detar nen 600m. Pjesen me te madhe te siperfaqes mbi 652 090, e mbulojne vargmalet Hindokush deri ne 7.500m dhe Sefid Kuh.

Qytete me te medha jane Kabuli int. Kabul, 4.9 milion banore, Kandara int. Kandahar, 339.200 banore, Mazar e Sharifi int. Mazar-e-Sharif, 239.800 banore, Herati int. Herat 166.600 banore etj.

                                     

1. Klima

Artikulli kryesor Klima e Afganistanit

Klima e Afganistanit eshte kryesisht e thate, pasi qe pjesa me e madhe e vendit ndodhet ne nje rripe te thatesise qe shtrihet ne Azine qendrore. Karakteristike e kesaj klime kontinentale eshte ndryshimi i madh i temperaturave ne mes te nates dhe dites si dhe te stineve te vitit. Ererat perendimore ne dimer sjellin reshje mesatare te shiut ndersa ne vere sjellin thatesira po thuajse ne tere vendin perpos ne verilindje te Mosunit int. Monsun ku ka edhe reshje shiu. Klima e pjeses jugore e vendit eshte nxehte ku kultivohet palma Date lat. Phoenix dactylifera. Po ashtu Afganistani pas Birmanise int. Myanmar eshte prodhuesi me i madhe i Opiumit ne bote.

                                     
  • Afganistanit. Më poshtë është një listë e të gjitha 34 provincat në renditje alfabetike: Artikulli kryesor Gjeografia e Afganistanit Afganistani gjendet në Azinë
  • perëndim kufizohet me lartësinë e Armenisë e në lindje rrafshnalta e Iranit e cila depërton thellë në territorin e Afganistanit Element kryesor të relievit
  • gjeografik për shtete që gjenden në kategorin Shtete Gjeografia e . Afrikës së Jugut Afganistanit Republikës Afrika Qendrore Algjerisë Andorrës Angolës
  • dhe Afganistanit në lindje, Detit të Zi, në veri, dhe gjirit të Adenit, në jug. Kjo hapsirë në literaturen gjeografike njihet edhe si Lindje e Afërt
  • këto Shtete të Bashkuara Artikulli kryesor Gjeografia e ShBA - së Hapësira e përgjithshme tokësore e SHBA - së kontinentale pjesa ku shtetet kufizohen
  • Shtetet e Bashkuara. Ironikisht kjo aleancë është krijuar vetëm pas sulmit në kullat binjake, kur amerikanët kërkuan mbështetje kundër Afganistanit Në vitin