Back

ⓘ Skënderbeu, një histori politike. Skenderbeu, nje histori politike liber historik me Autor Aurel Plasari. Shtepia botuese: Instituti i Studimeve Shqiptare Gjerg ..
                                               

Skënderbeu

Gjergj Kastrioti, i njohur si Skenderbeu, ishte nje fisnik dhe udheheqes ushtarak shqiptar. Skenderbeu gjithmone e nenshkroi veten si Zot i Arberise, dhe nuk pretendoi tituj te tjere perveç tij ne dokumentet zyrtare. Nje anetar i familjes fisnike te Kastrioteve, ai u dergua si peng ne oborrin perandorak osman, ku u arsimua dhe hyri ne sherbim te sulltanit per njezet vitet e ardhshme. Ai u ngrit sipas gradave, duke kulminuar ne emerimin si sanxhakbej i Sanxhakut te Dibres ne vitin 1440. Ne vitin 1443, ai braktisi osmanet gjate betejes se Nishit dhe u be sundimtar i Krujes, Sfetigradit dhe M ...

                                               

Jakup Krasniqi

Jakup Krasniqi ne fshatin Negrovc te Komunes se Drenasit, eshte politikan shqiptar dhe ish-President i perkohshem i Kosoves. Ka qene Kryetar i Kuvendit te Kosoves. Gjate Luftes se Kosoves ai ishte zedhenes politik i Ushtrise Çlirimtare te Kosoves. Ne nentor te vitit 2020 u arrestua per krime lufte kunder njerezimit te paraqitura para Dhomave Speciale te Kosoves.

                                               

Çamëria

Çameria eshte nje krahine ne Epir. Ky emertim eshte i lidhur me çamet, popullsia autoktone dhe qe perbente shumicen e popullsise se Çamerise. Çameria perben nje brez tokesor i cili shtrihet gjate anedetit lindor te detit Jon nga Butrinti e Bistrica deri ne Gjirin e Prevezes. Ne periudhen moderne, Çameria i referohet shpesh te gjithe zones etnike shqiptare ne Greqi, konkretisht rajonit te Epirit dhe nje pjese te Maqedonise Perendimore.

                                               

Ilirjan Gjika

Ilirjan Gjika lindi ne qytetin e Fierit me 19 nentor 1973. Pasi mbaroi Shkollen e Mesme te Pergjithshme "Perikli Ikonomi" ne Fier, vazhdoi studimet e arsimit te larte te Universitetit Shteteror te Tiranes ne Fakultetin e Histori - Filologji-se, dega Histori - Gjeografi gjate periudhes 1992-1996.

                                               

Aurel Plasari

Ka filluar te botoje perkthime nga letersia boterore qysh ne moshen 17-vjeçare, gjate viteve te shkolles se mesme. Pas shkollimit te mesem ka kryer sherbimin e detyruar ushtarak dhe, duke qene se per disa vite i mohohej e drejta e studimeve te larta per shkaqe" biografie”, e ka filluar punen ne nivelet me te thjeshta te shtypit, si korrektor ne shtypshkronjen" Mihal Duri”. Nga viti 1982 ka punuar korrektor letrar ne revisten" Nentori”, organ i Lidhjes se Shkrimtareve dhe Artisteve te Shqiperise. Me perfundimin e studimeve te larta me 1989 ka punuar redaktor i letersise se perkthyer po aty, ...

                                               

Flamuri i Shqipërisë

Flamuri i Shqiperise eshte flamuri kombetar shqiptar, nje flamur me fushe te kuqe dhe nje shqiponje dykrenare te zeze ne mes. Fusha e kuqe ka domethenien e gjakut qe kane derdhur paraardhesit tane ndersa shqiponja me dy koke ka domethenien e bashkimit te jugut me veriun qe i bashkoi Gjergj Kastrioti per te luftuar kunder ushtrise Osmane.

                                     

ⓘ Skënderbeu, një histori politike

Skenderbeu, nje histori politike liber historik me Autor Aurel Plasari. Shtepia botuese: Instituti i Studimeve Shqiptare "Gjergj Fishta". Viti i botimit 2010. Faqet e librit 954. ISBN 978-99956-855-0-8