Back

ⓘ Wikipedia:Faqja kryesoreArtikulli i javës522011. Ekuacioni i vales eshte nje ekuacion diferencial pjesor i rendit te dyte me rendesi shume te madhe i cili persh ..
                                     

ⓘ Wikipedia:Faqja kryesore/Artikulli i javës/52/2011

Ekuacioni i vales eshte nje ekuacion diferencial pjesor i rendit te dyte me rendesi shume te madhe i cili pershkruan propagimin e nje sere llojesh valesh, si valet e zerit, valet dritore si dhe valet ne lengje. Ky ekuacion shfaqet ne fusha te ndryshme si ne akustike, elektromagnetizem, si dhe ne dinamiken e fluideve. Historikisht, problemi i nje korde vibruese si ajo ne nje instrument muzikor u studiua per here te pare nga Jean le Rond dAlembert, Leonard Ojler, Daniel Bernulli, dhe Jozef Luiz Lagranzhi. Ekuacioni i vales eshte prototipi i shembullit per nje ekuacion diferencial pjesor hiperbolik.

Lexo me shume.

                                     
  • listuar më poshtë janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2011 Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014 2015 2016
  • Artikujt e listuar më poshtë janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2013. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014
  • Artikujt e listuar më poshtë janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2012. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014
  • Artikujt e listuar më poshtë janë artikuj të shfaqur në seksionin Artikulli i javës gjatë gjithë vitit 2017. Arkiva sipas viteve: 2012 2013 2014