Back

ⓘ Kisha Ortodokse në Amerikë. Kisha Ortodokse ne Amerike me inicialet OCA, eshte nje kishe lindore ortodokse autoqefale ne Ameriken Veriore. Ajo eshte primate e M ..
Kisha Ortodokse në Amerikë
                                     

ⓘ Kisha Ortodokse në Amerikë

Kisha Ortodokse ne Amerike me inicialet OCA, eshte nje kishe lindore ortodokse autoqefale ne Ameriken Veriore. Ajo eshte primate e Metropolitan Jonah, i cili eshte zgjedhur 12 nentor te 2008, dhe ishte instaluar formalisht me 28 dhjetor 2008. Zyrat kryesore te OCA-se jane vendosur ne Syosset, New York, dhe perbehen nga me teper se 700 famulli, misione, komunitete, manastire dhe institucione te lokalizuar kryesisht ne Shtetet e Bashkuara dhe Kanada. Famulli te tjera dhe misione jane vendosur ne Meksika dhe Australia. Anetaresia e perllogaritur per OCA leviz na, me shifrat e koheve te fundit duke filluar nga me te ulet 27.169 deri te me te lartat 1.064.000.

Historia e OCA filloi me arritjen e tete murgjerve ortodokse ruse ne Kodiak Island, Alaska.

                                     

1. Lidhje te jashtme

 • Artikull mbi OCA ne sajtin e CNEWA
 • Incarnation Broadcast Network Radiostacion interneti me sherbime liturgjike nga nje famulli e OCA ne Canton, Ohio
 • Websajti zyrtar
 • SaveTheOCA.org, Nje sajt qe synon zgjidhjen e Skandalit Financiar te OCA
 • OCATruth.com, nje pergjigje per OCANews.org, sidomos pas ngjarjeve te shkurtit 2011
 • OCANews.org: Orthodox Christians for Accountability, websajt me te rejat mbi skandalet e OCA-s
 • Tomos of Autocephaly nga Kisha ortodokse ruse
 • Orthodox Church in America artikull ne OrthodoxWiki
                                     
 • Kisha Ortodokse Lindore ka luajtur një rol aktiv në zhvillimin e shoqërisë shqiptare që nga Perandoria Romake. Metropolitani Fan Noli ishte njëri për
 • Kisha Ortodokse Autoqefale e Shqipërisë është një Kishë Ortodokse Lindore e përhapur në Shqipëri. Zë vendin e 13 - të në diptikët e Patriarkanës së Kostandinopojës
 • kishë ortodokse shqiptare, e vendosur në qendër të Tiranës, Shqipëri. Është kisha e tretë më e madhe ortodokse në Evropë. Ajo u hap zyrtarisht në 24 qershor
 • në Amerikë peshkopi Marko Lipa, peshkop i Lefkës, për të mos lejuar që Kisha Ortodokse Shqiptare në Amerikë të binte në pozitat politike të Kishës në
 • dhe kanonizace kanonizácia Kisha Ortodokse e Çekisë dhe Sllovakisë Kisha Ortodokse në Amerikë një Kishë Ortodokse Lindore e njohur pjesërisht si
 • Akademisë Teologjike të Kishës Ortodokse Shqiptare. Ai është diplomuar nga Fakulteti Ortodoks i Teologjisë Kryqi i Nderuar në Amerikë me gradën Master of Divinity
 • përkrahës i të drejtave të pakicave në Evropë. Më 27 korrik 1919 Noli u emërua peshkop i Kishës Ortodokse Shqiptare në Amerikë që tashmë ishte dioqezë e pavarur
 • krishterë. Stampa: En Justini filozof dëshmor dhe ata me të në Romë. Kisha ortodokse në Amerikë Bobichon, Philippe. Dialogu me Trifonin Dialogue avec
 • ish - Perandorinë Romake nga ana fetare, ndërsa Kisha Lindore Ortodokse në Perandorinë Bizantine dhe Kisha Katolike Romake në Perandorinë Perëndimore Romake. Më 1095