Back

ⓘ Ludwig Feuerbach. Ludwig Andreas Feuerbach filozofe gjrmane. Filloi studimet e teologjise ne Heidelberg, i nderpret pas nje viti dhe behet disipel i Hegelit ne ..
Ludwig Feuerbach
                                     

ⓘ Ludwig Feuerbach

Ludwig Andreas Feuerbach filozofe gjrmane. Filloi studimet e teologjise ne Heidelberg, i nderpret pas nje viti dhe behet disipel i Hegelit ne Berlin. Idhtar i profesorit te vet, ne fillim, kreu punimet mbi Bacon-in dhe Spinozen te titulluar "Histori e filozofise se re" dhe pas kesaj vepre, u shkeput nga idete hegeliane duke i quajtur si teper idealiste e mesuesin e tij e konsideron si teolog. Ne vepren e tij kryesore, "Esenca e krishtenizmit", ben analize mbi fene si nje shtremberim mendor dhe thor se njeriu e çpiku duke qene koshient per dobesite e veta dhe keshtu, ne Perendine kerkon horizontet e nevojave te veta. Religjionin e vendon ne shkalle te nje vizioni antropologjik ku vet Perendia s’eshte vetem nje ideal. Kjo ndikoi ne mase mbi hegelianet e majte, si dhe mbi Engelsin et Marx-in. Filozofia e Feuerbach-ut sheh ne njeriun nje "esence" dhe "sentiment" qe jane fillim dhe fund i çdo realiteti.

Me 1837 u martua me pasaniken Bertha Loew e kjo i mundesoi ti jepet plotesisht filozofimit dhe shkrimit. Shkroi shum artikuj por si qe u tha me larte vepra qe beri buje eshte "Esenca e krishtenizmit" te cilen megjithate e "nxini Stirner-i me vepren e vet "Njeshi dhe pasuria e tij". Stirner arrin te paraqes Feuerbachu te çorroditur ne vend te religjionit te çorrditur qe e quante ky i fundit.

Ne fund, pas mossuksesit ne zgjedhjet per Asamblene Nacionale te Frankfurtit dhe pas debatit te revolucionit e rikthimit te Restoracionit ne Gjermani, tezat e ti humbin plotesisht ndikimin ne opinion.

Dhjete vjetet e fundit te jetes iu zvogluen drastikisht te ardhurat, keshtuqe u detyrua te largihet nga saraji i Bruckbergut per te jetuar prane Nurbergut ku edhe vdes me 13 shtator te vitit 1872. Libraria Univerzitare ne Heidelberg.

                                     

1. Citate

  • Individet e njohin Zotin permbi çdo gje vetem per te pasur per vete nje hapesire te pafund ku do te munden te shtrojne ne amshueshmeri individualitetin e tyre te perkufizuar, veçorine vajtueshmerine…" "Mendime mbi vdekjen dhe pavdekshmerine".
  • Misteret me te medha qendrojne mbi objektet me te thjeshta. "Anti Hegeli"
                                     
  • francez l. 1533 1598 - Filip II., mret spanjoll l. 1527 1872 - Ludwig Feuerbach filozof gjerman l. 1804 1928 - Italo Svevo, shkrimtar italian l
  • Bibliothek CD - ROM - Version Berlin: Directmedia, 2005 ISBN 3 - 89853 - 532 - 0 Ludwig Feuerbach Vorlesungen über das Wesen der Religion, 1851, 20. Vorlesung, S. 241
  • Ferdinand Eisenstein 1823 - 1852 Gerd Faltings 1954 - Karl Wilhelm Feuerbach 1800 - 1834 Adolf Abraham Halevi Fraenkel 1891 - 1965 Ferdinand Georg