Back

ⓘ Arkitektët ..
                                               

Arkitektura viktoriane

Arkitektura viktoriane eshte nje seri stilesh arkitekturore te ringjalljes ne mesin dhe fund te shekullit te 19-te. Viktoriane i referohet mbreterimit te Mbretereshes Victoria, e quajtur epoka viktoriane, gjate se ciles periudhe stilet e njohura si Viktoriane u perdoren ne ndertim. Sidoqofte, shume elemente te asaj qe zakonisht quhet arkitekture Viktoriane nuk u bene te njohura deri vone ne mbreterimin e Victoria. Stilet shpesh perfshijne interpretime dhe ringjallje eklektike te stileve historike. Emri perfaqeson zakonin britanik dhe francez te emertimit te stileve arkitektonike per nje mo ...

                                               

Puente Nuevo

Puente Nuevo eshte nje nga tre urat me te reja dhe me te medha qe zgjat 120 metra te thelle qe mbart lumin Guadalevín dhe ndan qytetin e Rondes, ne jug te Spanjes. Arkitekti ishte José Martin de Aldehuela dhe ndertuesi kryesor ishte Juan Antonio Díaz Machuca. Ndertimi i ures me te re ai qe qendron sot filloi ne vitin 1759 dhe u desh 34 vjet per te ndertuar. Eshte nje dhome mbi harkun qendror qe eshte perdorur per qellime te ndryshme, perfshire ketu edhe nje burg. Gjate luftes civile 1936-1939 te dy palet dyshohet se e perdornin burgun si nje dhome torturash per kundershtaret e kapur, duke ...

                                               

Shkëputja e Vienës

Shkeputja e Vienes u formua ne 1897 nga nje grup i artisteve austriak te cile kishin dhene doreheqje nga Shoqata e Artisteve Austriake, vendosur ne Vjene Künstlerhaus. Kjo levizje perfshinte piktoret, skulptoret dhe arkitekte. Presidenti i pare i shkeputjes ishte Gustav Klimt, dhe Rudolf von Alt u be president nderi. Revista e saj zyrtare u quajt Ver Sacrum.

                                               

Konstantja 1.618

-Meka eshte urdheri I drejtimit,vendi I milionave muslimaneve,si qendra e shenjet e muslimaneve. Pas pak,ju do te jeni deshmitar I fakteve shkencore, te mistereve te pabesushme te cilat kane qene te fshehura ne qytetin e shenjet te Mekes per mijera vjet me radhe. Dizenjimi madheshtor I konsatnes matematikore 1.618… Krijuesi ka perdor gjithmone kete numer te njejte ne ndodhite e numrave ne univers. Ne nderimin e zemres,ne aspektin e raportit te structures se AND-se, ne ndertimin e university,siq njihet si totikehedren,ne raporitn e kercejve te bimeve,siq njihet si filoteksi,ne raportet e kr ...

                                               

Mrekullia e Qabes

-Meka eshte urdheri I drejtimit,vendi I milionave muslimaneve,si qendra e shenjet e muslimaneve. Pas pak,ju do te jeni deshmitar I fakteve shkencore, te mistereve te pabesushme te cilat kane qene te fshehura ne qytetin e shenjet te Mekes per mijera vjet me radhe. Dizenjimi madheshtor I konsatnes matematikore 1.618… Krijuesi ka perdor gjithmone kete numer te njejte ne ndodhite e numrave ne univers. Ne nderimin e zemres,ne aspektin e raportit te structures se AND-se, ne ndertimin e university,siq njihet si totikehedren,ne raporitn e kercejve te bimeve,siq njihet si filoteksi,ne raportet e kr ...

                                               

Reichsbrücke

Reichsbrücke eshte nje ure e madhe ne Vjene, qe lidh Mexikoplatz ne Leopoldstadt me Donauinsel ne Donaustadt pertej Danubit. Ura perdoret nga 50.000 automjete ne dite dhe kryen gjashte korsi te trafikut, U-Bahn, dy trotuare, dy rrathe dhe dy tunele.

                                               

Xanti Skavinski

Alexander Skavinsiki, i njohur si Xanti Skanvinski ishte nje piktor zviceran, fotograf dhe projektuesi i teatrit. Nje alumnus i Bauhaus, Sckavinski i perkiste rrethit rreth themeluesit te Bauhaus dhe arkitektit Walter Gropius.