Back

ⓘ Dhimitër Progoni. Dhimiter Progoni ishte i treti dhe i fundit Princi i Arberit nga dera e Progoneve, qe mbreteroi ne vitet 1208-1216. Ai e pasoi vellane e tij G ..
                                     

ⓘ Dhimitër Progoni

Dhimiter Progoni ishte i treti dhe i fundit Princi i Arberit nga dera e Progoneve, qe mbreteroi ne vitet 1208-1216. Ai e pasoi vellane e tij Gjin Progoni dhe solli ne principaten ne maksimumet e saj.

Me 1201 Raguza i shkruan Dei et imperiali gratia comes.

Burimet perendimore te kohes nderojne ate me titullin judex gjykates dhe princeps Arbanorum princ i Arberit, ndersa Bizanti ne te dhenat qe i referohen atij si Archon Megas zot i madh. Ne 1208 ai u martua me Komnena Nemanjić, e bija e mbretit serb Stefan Nemanjić, me kete ai siguroi nje aleance te leverdisshme me Serbine, kundrejt asaj qe venedikasit kishin bere me zetanet. Dhimiter gjithashtu fitoi titullin e bizantin panhypersebastos.

Martesa e Dhimitrit me vajzen e Nemanjas nuk e perjashtoi rrezikun e ekspansionit serb drejt tokave shqiptare. Megjithate, ne 1204, kercenimi me serioz erdhi nga Dukati venecian i Dyrrhachium Durresi, nje entitet Latin i formuar pas Kryqezates de katert ne ish-territoret e Perandorise Bizantine.

Me 28 shkurt 1208 Papa Inoçenti III i shkruan ne nje leter nobili viri Demetrio Arbanensi principi. Me 16 gusht 1209 i shkruan idhnueshem Demitrium judicem Albanorum dhe e kercenon me shkisherim.

Ne kerkim te aleateve, Dhimiter nenshkroi nje traktat me Republiken e Raguzes ne 1209 dhe filloi negociatat me Papa Innocent III ne lidhje me subjektet e tij per "konvertimit te tij" ne katolicizem. Kjo eshte konsideruar si nje veprim me takt, te cilin Dhimitri e ndermori per krijimin e lidhjeve me Evropen Perendimore kunder Venedikut.

Dhimiter nuk kishte djal per te pasuar ate. Pas vdekjes se tij, gruaja e tij, Komnena, u martua me nje fisnik, Grigor Kamona, i cili me vone u be princ i Shqiperise. Aleati i tij me i afert ishte nje archon i quajtur Dhimiter Gaba III.

                                     
  • pasua nga Dhimitër Progoni Ai themeloi Dinastia e Progonit e cila do të posedojnë tokat deri në 1216, kur Grigor Kamona mori fronin. Gjin Progoni udhëhoqi
  • sundimtar i dytë i derës së Progonëve. Ai u pasua nga vëllai i tij më i ri Dhimitër Progoni The New Cambridge Medieval History: c. 1198 - c. 1300 Historia e Shqipërisë
  • e bija e mbretit Stefan Nemanjić, dhe e veja e Princit të Arbërit Dhimitër Progoni duke trashëguar sundimin dhe siguruar mbretërinë përmes një aleancë
  • nga Dhimitër Progoni Pas vdekjes së tij u bë pjesë e Despotatit të Epirit. U themelua nga arhondi Progon rreth Krujës, rreth vitit 1190. Progoni u pasua
  • Progoni 1190 1198 Gjin Progoni 1198 1208 Dhimitër Progoni 1208 1216 Grigor Kamona 1216 1253 Golemi 1253 1255 Karli I 1272 1285 Karli II 1285 1294
  • Dhimitër Progoni Princ i Arbërisë Mbretërimi 1252 - 1255 Paraardhësit Grigor Kamona Pasardhësi Posti shfuqizohet
  • fundi i shekullit të XII njihet sundimtari i principatës së Arbërisë, Progoni 1190 - 1199 i cili pati dy djem Gjin dhe Dhimitrin. Pas Progonit sundimin