Back

ⓘ Kultura në Kosovë ..
                                               

Gjakmarrja

Gjakmarrja eshte nje forme e hakmarrjes e cila i ka rrenjet e saj ne mesjete e ndoshta me tej. Kjo dukuri shoqerore theksohet nder popujt e Mesdheut e sidomos tek banoret e territoreve shqiptare, Italise jugore, Korsikes si dhe pjeses evropiane te Turqise se sotme.

                                               

Opinga

Pjese perberese e veshjes popullore me tradite te vjeter dhe shtrirje mbare shqiptare. Llojet me te thjeshta beheshin prej nje cope te vetme lekure ne trajte katerkendeshi kenddrejte, buzet se ciles rudheshin me retra lekure duke u afruar pas kembes e pastaj shtrengoheshin me gjalma prej leshi. Simbas menyres se si qepej maja, si viheshin rripat e gjuheza ose si thurej faqja e siperme e opinges e si zbukurohej ajo, dalloheshin variante te shumta: opinga lope, me retra, me gjuheze, opinga me perkresa, me tufeza, me xhufka, opinga me prroqe etj Deshmite me te hershme arkeologjike per opingat ...

                                               

Zejtaria në Kosovë

Zejtaria ne Kosove ka qene e zhvilluar qe ne koherat e vjetra. Zhvillimi i saj ka qene ngushte i lidhur per qyteteve dhe te ekonomise. Ne qytetet e Kosoves jane zhvilluar zejet per perpunimin e lendeve te para nga bujqesia, xehetaria, etj.