Back

ⓘ Rrethimi i parë i Krujës. Casualties1: 1.000 te vrare, plagosur etj Casualties2: 20.000-50.000 Rrethimi i pare i Krujes ka ndodhur ne vitin 1450, kur nje ushtri ..
Rrethimi i parë i Krujës
                                     

ⓘ Rrethimi i parë i Krujës

Casualties1: 1.000 te vrare, plagosur etj Casualties2: 20.000-50.000

Rrethimi i pare i Krujes ka ndodhur ne vitin 1450, kur nje ushtri Osmane prej rreth 100.000 trupash jane caktuar qe te rrethojne Krujen ne Shqiperi. Lidhja e Lezhes, e udhehequr nga Skenderbeu, pesoi moral te ulet pas humbjes te Svetigradit dhe te Beratit ne vitet 1448-1450. Megjithate, keshillat e Skenderbeut dhe te klerit, te cilet pohuan se kane pasur vizione te engjejve dhe te fitores, i dha luftetareve shqiptare moralin per te mbrojtur kryeqytetin e Lidhjes, Krujen, me çdo kusht.

Pas largimit nga nje garnizoni mbrojtes prej 4.000 njerezve te tij te besuar nen togerin Vrana Konti i njohur edhe si Kont Urani, Skenderbeu ngacmon kampet Osmane rreth Krujes dhe sulmoi karvanet e furnizimit te ushtrise te sulltanit Murati i II.

                                     

1. Ekspeditat nga viti 1448 fillimi i 1450

Pas disa pushtimeve te deshtuara te Shqiperise nga kapitenet otomane, Murad II rrethoi fortesen e Svetigradit me 14 maj 1448, me nje force prej 80.000 burra. Ne fillim te vitit 1450, Berati u kap nga Pasha e Gjirokastres permes nje sulmi ne nate, duke shkaktuar qe Gjergj Arian te shkretohej nga shkaku i Skandabegut.

                                     

2. Lidhje te jashtme

 • Youtube link: Scene from The Great Warrior Skanderbeg 1953 featuring the siege Albanian
 • Pese mije vjet fortifikime ne Shqiperi, Arme dhe operacione rethimi: Rrethimi i pare i Krujes 1450, by Gjerak Karaiskaj Albanian
                                     
 • Rrethimi i Krujës mund t i referohet: Rrethimi i parë i Krujës 1450 Rrethimi i dytë i Krujës 1466 Rrethimi i tretë i Krujës 1467 Rrethimi i katërt
 • Rrethimi i tretë i Krujës nga Perandoria Osmane ka ndodhur në 1467 në Krujë në Shqipëri. Disa muaj pas dështimit të dytë të rrethimit, Mehmeti II udhëhoqi
 • Rrethimi i dytë i Krujës nga Perandoria Osmane u zhvillua në 1466 në Krujë në Shqipëri dhe zgjati deri më 1467. Forcat osmane u drejtuan fillimisht nga
 • e Oranikut kundër Mustafa Pashës. 1448 - Rrethimi dhe rënia e Sfetigradit. 1450 - Rrethimi i parë i Krujës 1451 - Vdekja e Sulltan Muratit II. po shyqyre
 • 1447 1448. Meqë e proveditori i Venedikut në Shqipëri po ndihmonte ushtrinë osmane gjate Rrethimi i parë i Krujës si një përfaqësues i Skënderbeg, ne tetor te
 • Konstandinopojën. Në fillim të prillit, filloi rrethimi i Konstandinopojës. Në fillim, muret e qytetit i mbajtën jashtë osmanët, edhe pse ushtria e Mehmetit
 • si sanxhakbej i Sanxhakut të Dibrës në vitin 1440. Në vitin 1443, ai braktisi osmanët gjatë betejës së Nishit dhe u bë sundimtar i Krujës Sfetigradit
 • më vonë edhe Kështjella e Krujës Edhe në mesjetë e deri në shek. XIX u ngritën dhe u rindërtuan shumë kështjella saqë ato i gjen tashmë në shumë zona
 • nëpërmjet një rrethimi të vazhdueshëm derisa uria t i detyronte mbrojtësit e Krujës të dorëzoheshin. Këtë detyrë ia ngarkoi Ballaban Beut, duke i lënë nën
 • subash të Krujës Gjergj Kastriotin - Skënderbeun. Kurse qysh në verën e vitit 1434 ishte emëruar në postin e dizdarit të Krujës Ballaban Beu, i njohur sipas
 • bejlerbeu i Rumelisë, nga bejlerbeu i Anadollit, si dhe nga vetë sulltan Mehmeti II. Pas një rrethimi dyvjeçar mbrojtësit heroikë të Krujës dhe banorët