Back

ⓘ Andon Zako Çajupi ..
                                               

Andon Zako Cajupi

Andon Zako cajupi eshte nje letrar i shquar ne historine e letersise shqiptare gjithashtu dhe nje mesues i nderuar. ne nder te tij shkolla prane ontarios ka marre emrin Andon zako cajupi, ku tani pr shkak te termetit po bejne shkolle mbasdite dhe ato te samiut.

                                               

Kodra e Rilindësve

Eshte quajtur Kodra e Rilindesve per shkak te eshtrave te pese figurave te njohura gjirokastrite qe prehen aty. Emrat me te shquar te historise se Shqiperise, Andon Zako Çajupi, Çerçiz dhe Bajo Topulli, Pandeli Sotiri dhe Koto Hoxhi. Pese patriotet e rilindesit e shquar, per sherbimin e madh te kryer ndaj vendit u mendua qe te preheshin te gjithe se bashku ne te njejtin vend. Nderkohe, per nder te tyre, prane varreve u ndertua edhe nje obelisk. "Lavdi kujtimit te rilindesve, qe me penen dhe pushken e tyre ngriten popullin ne luften per liri". Keto jane fjalet e shkruara ne obeliskun kushtu ...