Back

ⓘ Nga ndryshon një letër ngushëllimi nga një nekrologji?. Nga ana e perkufizimit, letra ngushelluese eshte pjesemarrja shpirterore me goje a me shkrim ne fatkeqes ..
                                     

ⓘ Nga ndryshon një letër ngushëllimi nga një nekrologji?

Nga ana e perkufizimit, letra ngushelluese eshte pjesemarrja shpirterore me goje a me shkrim ne fatkeqesine te tjereve, zakonisht te njohur a farefis. Kurse nekrologjia eshte nje shenim ose njoftim per vdekjen e dikujt.

E dyta, qellimet per te shkruar nje leter ngushellimi ose nje nekrologji jane te ndryshme. letra ngushelluese eshte derguar ne raste fatkeqesish kur fjalet e thena apo te shkruara per raste te tilla duhet te sherbejne si qetesues dhe duhet t’i japin force atij qe e ka pesuar fatkeqesine. Ndersa nekrologjia sherben si nje njoftim dhe perkujtim publik.

Si rrjedhim, permbajtja ose formulat e ketyre shkrimeve ndryshojne nga njeri tjetri. Shkruesi i letres ngushelluese duhet te shprehe ndjenje te vet per fatkeqesi dhe beje fjale per marredhenie te ngushta me te vdekur dhe mbeshtetje per familjen te vdekurit, etj. Nepergjithesi, mund te themi se letra ngushelluese eshte personale dhe private. Por ne nekrologji shkruhet njoftimi i kobshem per vdekjen, jeteshkrimi i shkurter i te vdekurit, etj. Domethene nekrologjia eshte me zyrtare, me e gjate, dhe me shume hollesi e informacione.

Ndryshon nje leter ngushellimi dhe nje nekrologji edhe nga lexuesit e tyre. Sepse letra ngushelluese lexohet vetem nga familja te vdekurit, kurse nekrologjia, si nje njoftim, leshohet ne publike.