ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 94
                                               

Instituti Shqiptar per Ceshtjet Publike

Instituti shqiptar per Çeshtjet Publike, i themeluar nga Shoqeria Marin Barleti do te sherbeje si strukture mbeshtetese e UMB per ceshtje qe kane te bejne me: Studimet Europiane Mireqeverisje dhe shteti i se drejtes Media dhe Komunikim Çeshtje so ...

                                               

Korporata Elektroenergjitike Shqiptare

Korporata Elektroenergjetike Shqiptare eshte prodhuesi publik dhe ne te njejten kohe prodhuesi me i madh i energjise elektrike ne Shqiperi. KESH ka nen administrim impantet kryesore te prodhimit te energjise elektrike ne vend. Keto asete perbehen ...

                                               

Periudha Edo

Periudha Edo ose periudha Tokugawa ishte nje periudhe mes viteve 1603 dhe 1868 ne |historine e Japonise, kur shoqeria japoneze ishin nen sundimin e shogunatit Tokugawa dhe 300 daimyō rajonal te vendit. Periudha u karakterizua me rritjen ekonomike ...

                                               

Selimi II

Selimi II, i njohur ndryshe si Selim Flokeverdhi, ishte sulltani i Perandorise Osmane nga 1566 deri ne vdekjen e tij ne 1574.

                                               

Auron Rrokaj

Auron Zini Rrokaj, lindur me 06. tetor 1968 ne qytetin e Vlores. Perfundon shkelqyeshem shkollen e mesme te pergjithshme "Ali Demi" ne Vlore me 1986, ku merr çmime ne disa Olimpiada ne nivel lokal e kombetar ne fushen e gjuhes, historise, gjeogra ...

                                               

Shoqëria dhe politika ilire në lashtësi

Qe ne fillim ne kolonite helene te bregdetit ilir u vendos menyra antike e prodhimit. Ne ndarjen e shoqerise ne kolonite rol te veçante luante prejardhja shoqerore dhe etnike e njerezve. Ne kushte me te privilegjuara ishte shtresa me prejardhje a ...

                                               

Shogunati Tokugawa

Shogunati Tokugawa gjithashtu i njohur, sidomos ne Japoni, shogunati Edo ishte qeveria ushtarake feudale e Japonise gjate periudhes Edo nga viti 1600 deri me 1868. Shogunati Tokugawa u krijua nga Tokugawa Ieyasu pas fitores ne Betejen e Sekigahar ...

                                               

Avokati

Avokati, eshte nje anetar i profesionioneve te lira, i cili kryen aktivitete te ndihmes, keshillimit dhe perfaqesimit ligjor ne favor te nje pale.

                                               

Shoqëria Kulturore Artistike Jahi Hasani

SHKA "Jahi Hasani" - Shoqeria Kulturore Artistike e themeluar ne vitin 1974 ne fshatin Çegran, me qellim qe te kujdesen dhe te ruhen traditat e identitetit te shqiptareve ne Ish Republiken Jugosllave te Maqedonise. Gjithashtu te ruhen edhe vallet ...

                                               

Shoqëria Shqiptare Islame e Torontos

Shoqeria Shqiptare Islame e Torontos eshte nje organizate fetare dhe kulturore e myslimaneve shqiptare ne Toronto te Kanadase. E themeluar ne vitin 1954, shoqeria hapi nje qender islame ne Dundas Street, ku si imam veproi Regep Assim. Sot, shoqer ...

                                               

Shoqëria Muhemedane Kombëtare

Shoqeria Muhemedane Kombetare, e njohur edhe si Shoqeria Fetare Muhamedane Shqiptare, eshte nje organizate fetare e myslimaneve shqiptare, e themeluar me 11 prill 1915, ne qytetin Biddeford, Maine, SHBA. Po ne vitin 1915, ne Maine u ndertua xhami ...

                                               

Shoqëria Stomatologjike Shqiptare

Shoqeria Stomatologjike Shqiptare eshte forme profesionale dhe shkencore e organizimit te stomatologeve dhe eshte themeluar me 25 shtator 2005 selia te ciles xhindet ne Tetove, Maqedoni. Aktiviteti dhe funksionimi i Shoqerise realizohet permes sh ...

                                               

Shoqëria Islamike Shqiptare Australiane

Shoqeria Islamike Shqiptare Australiane eshte nje shoqate e shqiptareve ne Australi, e themeluar ne vitin 1963 ne Melburn.

                                               

Shoqëria Iliria Lion

Shoqeria Shqiptare "ILIRIA" ne Lion eshte shoqeri e mergates qe jetojne ne France. Shpoqeria eshte themeluar nga grupi i bashkatdhetareve ne Lion me 10 qershor 2003. Vitin e pare te saj, ajo u udhehoq me nje kryesi te dalur nga Keshilli Nismetar ...

                                               

Shoqëria e Zezë për Shpëtim

Shoqeria e Zeze per Shpetim ishte nje shoqeri e fshehte nacionaliste shqiptare e themeluar ne vitin 1909. Detyra kryesore e saj ishte te organizonte kryengritje ne jug te Shqiperise dhe Maqedonise duke luftuar per bashkimin e kater vilajeteve osm ...

                                               

1879

"Shoqeria te shtypurit shkronja shqip" - Stamboll, me kryetare Sami Frasherin Abdyl Frasheri dhe Mehmet Ali Vrioni, ne Rome, Paris, Londer, Berlin dhe Vjene, protestojne per vendimet e Kongresin e Berlinit. 12 tetor

                                               

Lista e librave shqip: SH

Shtigjeve te Luftes me partizanet e Brigades se XVI-Sulmuese, me autor Sofo Papavasili, - 2009 Shqiperia, odiseja e pabesueshme e nje populli parahelen, me autor Mathieu Aref Shqiptaret, serbet dhe greket, autor Enver Bytyçin Shqiptaret midis Per ...

                                               

Hysni Myzyri

Hysni Myzyri u lind nė shkurt te vitit 1935, nė Elbasan. Prof. Hysniu eshte bashkautor i botimeve te Akademise se Shkencave" Historia e Shqiperise” vell.II 1984," Fjalori Enciklopedik Shqiptar” 1985" Historia e Popullit Shqiptar” vell.II 2002; ba ...

                                               

Alfabeti i Stambollit

Alfabeti i Stambollit ose Alfabeti i Frasherit ose i Samiut ishte nje alfabet i krijuar nga Sami Frasheri, me ane te Shoqerise se Stambollit, dhe qe me pas ishte gjeresisht i perdorur per gati 30 vite duke u shtypir te perkohshme, libra shkollore ...

                                               

Kristoforidhi, një vështrim rinjohës

Kristoforidhi, nje veshtrim rinjohes Autore: Fatbardha Nergjoni. Shtepia Botuese "Naimi". Faqet e librit 200. Zbulohen te dhena te reja per nje nga rilindesit me te medhenj shqiptare, Kostandin Kristoforidhi permes monografise se titulluar" Krist ...

                                               

Ibrahim Temo

Ibrahim Starova me teper i njohur si Ibrahim Temo, ka qene politikan shqiptar, revolucionar i Perandorise Osmane, intelektual dhe mjek. Ka qene nder themeluesit kryesore te Komitetit "Bashkim e Perparim". Vellai i tij, Nuri efendi Sojliu ishte ng ...

                                               

Sami Frashëri

Sami bej Frasheri i njohur ne kohen e tij si Shemsedin Sami Bej ka qene funksionar dhe intelektual i Perandorise Osmane si dhe nje gazetar, dramaturg dhe ideologu themelor i Rilindjes Kombetare, se bashku me dy vellezerit e tij Abdylin dhe Naimin ...

                                               

Arsimi në Shqipëri

Arsimi ne Shqiperi zhvillohet ne institucione shoqerore dhe private. Mesimi ne shkollat fillore ne Shqiperi zhvillohet ne gjuhen shqipe. Institucionet shteterore te arsimit ne Shqiperi qeverisen nga Ministria e Arsimit dhe Sportit.

                                               

Paul Cockshott

Cockshott fitoi nje BA ne Ekonomi 1974 nga Universiteti i Mançesterit, nje Master 1976 ne Shkenca Kompjuterike nga Universiteti Heriot Watt dhe nje doktorature ne Shkence Kompjuterike nga Universiteti i Edinburgh 1982.

                                               

Lista e formave të qeverisjes

Ky artikull permbledh format e qeverisjes dhe sistemet politike, sipas nje seri menyrash per kategorizimin e tyre. Sistemet e renditura sigurisht nuk jane reciprokisht ekskluzive, dhe shpesh kane definicione te mbivendosura p. sh. Diktatura e pro ...

                                               

Libri i Gjelbërt

Libri i Gjelbert eshte liber i shkruar nga udheheqesi libian Muamer el Gadafi, ne te cilen ai shpreh filozofine e tij politike. Heren e pare eshte botuar ne vitin 1975 dhe perbehet prej tre pjeseve: Zgjidhja e problemit te demokracise – pushteti ...

                                               

Rendi i vetvetishëm

Rendi i vetvetishem eshte koncepti qe i referohet krijimit se rendit ne nje sistem ku individet apo entitetet individuale nderveprojne njera me tjetren, nepermjet nje procesi nga poshte-lart. Me fjale te tjera rendi i vetvetishem ka te beje me nj ...

                                               

Teoria e Tretë Universale

Teoria e Trete Universale, e njohur edhe si Teoria e Trete Nderkombetare, i referohet formes se qeverisjes se propozuar nga Muamer el Gadafi ne fillim te vitetve 70-te, ne te cilen u bazua zyrtarisht qeveria e tij, Xhamahiria e Madhe Arabe Popull ...

                                               

Uganda

Uganda ndodhet ne pjesen lindore te Afrikes dhe eshte nje vend kontinental. Kufirit tokesor i Ugandes pershkohet nga kufiri me Sudanin ne veri, me Kenine ne lindje, me Tanzanine e Ruanden ne jug, dhe RD te Kongos ne perendim. Republika e Ugandes ...

                                               

Branko Horvat

Branko Horvat lindi me 24 korrik 1928 dhe vdiq me 18 dhjetor 2003. Ishte nje ekonomist dhe politikan kroat i cili nje kohe te gjate ka punuar ne Institutin e shkencave ekonomike te ish Jugosllavise. Ishte botues i revistes Economic Analysis and W ...

                                               

Robert Owen

Robert Owen, ishte nje prodhues uellsian i tekstilit, filantrop dhe reformator social, nje bashkethemelues i socializmi utopik. Ai eshte i njohur per perpjekjet e tij per te permiresuar kushtet e punes per punetoret ne fabrikat e tij duke promovu ...

                                               

In the Path of God: Islam and Political Power

In the Path of God: Islam and Political Power eshte nje liber shkruar nga historiani dhe gazetari amerikan Daniel Pipes rreth "fundamentalizmit islamik", apo Islamit militant. Libri u botua se pari ne vitin 1983. Libri ekzaminon rolin e Islamit n ...

                                               

Hermann Lietz

Hermann Lietz ishte nje pedagog progresiv dhe teolog gjerman i cili themeloi te ashtuquajturat Shtepite arsimore ne fshat.

                                               

Dëshira

Njeriu jeton ne menyre te panderprere ne projekte deshirash mbi te cilat ka njohuri dhe eshte i ndergjegjshem se anon dhe vihet plotesisht drejt arritjes se tyre. Terheqja pas deshires shkakton ndjenjen e nxitjes te luhatshmerise ne vrapin pas ke ...

                                               

Uskana 2013

Uskana 2013 eshte nje inciative qytetare e nisur me rastin e zgjedhjeve lokale historike per Kerçoven kur do te behet bashkimi i pese komunave ne nje komune Kerçove me shumice shqiptare. Misioni i kesaj inicative eshte ngritja e vetedijes, perhap ...

                                               

Personaliteti

Personalitetit mund te perkufizohet si nje grup i organizuar dhe dinamik i karakteristikave te nje personi. Fjala "personalitet" rrjedh nga latinishtja personalitet, qe do te thote maske.

                                               

Lesbike

Nje lesbike eshte nje femer homoseksuale; nje femer qe perjeton ndjenja dashurore ose terheqje seksuale ndaj femrave te tjera. Termi lesbike perdoret per te shprehur identitetin seksual ose sjelljen seksuale pavaresisht orientimit seksual, ose pe ...

                                               

Bujar Kapexhiu

Bujar Kapexhiu eshte regjisor, skenarist, karikaturist dhe aktor i mirenjohur shqiptar. Kapexhiu studioi per aktor ne shkollen e larte prane Teatrit Kombetar, si edhe kursin e larte pasuniversitar per regjisor po aty. Me 1968 filloi pune si regji ...

                                               

Dollogozhda

Dollogozhde, eshte fshat ne komunen e Struges, Maqedoni. Fshati ndodhet rreze malit Karaorman ne verilindje te Struges ne nje largesi prej rreth 11 kilometrash. Nga viti 1996 deri 2004 ishte e organizuar si komune ne vete, por me riorganizimin e ...

                                               

Dhjetë pasionet e Romës së lashtë

Roma e lashte sundonte nje perandori qe shtrihej nga Maroku ne perendim e Iraku ne lindje, Britania ne veri e Egjipti ne jug. Ne qender ndodhej Mesdheu," nje kontinent likuid” qe lehtesonte tregtine dhe nga ku kalonin mallrat, sklleverit, guret e ...

                                               

Ekstremizmi në Kosovë

Ekstremizmi ne Kosove gjeti hapsire me te madhe qe nga viti 1999, llojet e ekstremizmit qe jane edhe sot te pranishme ne Kosove jane: ekstremizmi fetare, ekstremizmi etno-nacionalist, ekstremizmi social, por me i pranishmi prej viti 1999 deri me ...

                                               

E ardhmja

E ardhmja eshte pjesa e vijes se drejte kohore qe nuk ka ardhur ose ndodhur ende ne permasen hapesire-kohen. Ana e kundert se ardhmes eshte e kaluara apo e shkuara dhe e tashmja. Ne filozofine e kohes, tashmeria prezentizmi eshte besimi se vetem ...

                                               

Erik From

Erich Fromm ka lindur ne 23 mars 1900, Frankfurt am Main, Gjermani dhe ka vdekur 18 mars 1980, Muralto, Switzerland. Fromm ishte psikoanalist dhe filozof social por gjithashtu eshte i njohur si humanist. Ne vitin 1933 e la Gjermanine dhe erdhi ne ...

                                               

Jacque Fresco

Jacque Fresco ishte nje futurist dhe nje i vete-pershkruar inxhinier social amerikan. Autodidakt, ai punoi ne pozicione te ndryshme qe lidhen me dizajnin industrial. Fresco shkroi dhe dha leksione mbi pikepamjet e tij per qytetet e qendrueshme, r ...

                                               

Familja moderne

Familja moderne eshte nje serial shqiptar qe filloi te emitohet qe ne vitet e pas luftes ne Kosove. Ky serial u transmetua ne RTK nga viti 2001 deri ne janar te 2011-es dhe gjithashtu eshte produksion i ketij stacioni televiziv.

                                               

Familja Zogu

Familja Zogu, e njohur ne kohen e Perandorise Osmane si Oxhaku i Zogolleve, eshte nje familje çifligare bejleresh qe mundesoi Mbreterine Shqiptare me te vetmin mbret qe e mbreteroi, Zogu I.

                                               

Familja Mediqi

Shtepia e Medici ose Familja De Mediqi (shqiptimin italisht: e Kishes Katolike dhe ne 1531 familje u be Dukes trashegimore te Firences. Ne 1569, Dukatit ishte ngritur ne nje Dukatit te Madh pas zgjerimit territorial. Ata sunduan Dukatit te Madh t ...

                                               

Familja mbretërore

Familja mbreterore eshte nje familje e zgjeruar e nje monarku. Ne pergjithesi, kryetari i nje familje mbreterore eshte nje mbret ose mbretereshe. Shprehja "familje perandorake" pershkruan me ne menyre te pershtatshme familjen e zgjatur te nje per ...

                                               

Familja Corleone

Familja Corleone u themelua kur Vito Andolini aksidentalisht iu dha emri i vendlindjes se tij pas mberritjes ne Ishullin e Ellisit. Deri ne vitet 1930, shumica e familjes ishin te perfshire ne aktivitete kriminale dhe familja e krimit Corleone pe ...

                                               

Familja ime

Filmi "Familja ime" prodhim i vitit 1987. Regjia: Albert Xholi, Skenari: Rozi Theodhori, Producent: Shqiperia e re, Muzika: Hajg Zaharjan. Interpretojne Armend Marko si Armandi Roza Anagnosti si Liria Pandi Raidhi si Xha Tasi Anila Karaj si Vera ...