ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 93
                                               

Nasho Jorgaqi

Nasho Jorgaqi lindi ne vitin 1931 ne Fier, Shqiperi eshte shkrimtar, skenarist, hulumtues dhe studiues shqiptar, doktor i shkencave dhe titullar, eshte i njohur me titullin" Mjeshter i Madh i Punes”. Ai eshte autor botimesh letrare, skenaresh fil ...

                                               

Edukimi estetik

Edukimi estetik eshte pjese perberese e edukimit dhe arsimit qe synon aftesimin e nxenesve per te kuptuar dhe vleresuar te bukuren, per te formuar shije, koncepte dhe ideale estetike me qellim te zhvillimit te aftesive krijuese. Me konkretisht ai ...

                                               

Veli Karahoda

Veli Karahoda lindi me 4 janar 1968. Diplomoi ne Fakultetin e Arteve prane Universitetit te Prishtines 1991. Me shkrimet e para letrare u shfaq ne fund te viteve tetedhjete, duke publikuar kryesisht ese qe trajtonin tema nga letersia, estetika, f ...

                                               

Përsosmëria

Persosmeria apo e perkryera eshte gjendja te qenurit i persosur ne çdo pikepamje, pa gabime apo te meta. Ky emertim perdoret sot per te pershkruar nje fushe te gjere konceptesh te ndryshem. Historikisht keto koncepte jane pervetesuar nga shume di ...

                                               

Bukuria

Bukuria eshte pershkrim i nje tipari, veçorie ose karakteristike per nje kafshe, ide, objekt, person ose vend qe ofron nje pervoje perceptuese te kenaqesise ose hijeshise. Bukuria studiohet si pjese e estetikes, kultures, psikologjise sociale dhe ...

                                               

Ragip Sylaj

Ragip Sylaj nisi te merret me shkrime qe ne bankat e gjimnazit, gjate studimeve ne Mitrovice ka punuar si gazetar ne revisten studentore" Bota e re” kurse ne periodikun letrar u paraqit ne fund te viteve shtatedhjete. Ka punuar mesimdhenes me pas ...

                                               

Anton Nikë Berisha

Anton Nike Berisha mbrojti tezen e doktorates shkencore. Gjate vitit universitar 1978/79 realizoi nje qendrim studimor ne RF te Gjermanise Universiteti i Göttingenit si bursist i DAAD-se, ndersa ne vitet 1984/85 ne Universitetin e Göttingenit dhe ...

                                               

Ilir Shaqiri

Ilir Shaqiri eshte kengetar, autor kengesh dhe shkrimtar shqiptar nga Kosova, eshte veteran i UÇK-se. Ilir Shaqiri eshte autor i 619 kengeve te lehta, popullore dhe folklorike. Ai ka marr pjese ne me shume se 1000 koncerte dhe permbi 900 prej tyr ...

                                               

Mustafë Maloku

Shkollen fillore dhe ate te mesme e kreu ne Peje. Pas kryerjes se Fakultetit juridik, regjistrohet ne studimet pasuniversitare ne Universitetin e Zagrebit. Studimet pasuniversitare i kreu me sukses, duke mbrojtur pastaj temen e magjistratures ne ...

                                               

Ogyst Kont

U lind ne France, ka studiuar shkencat ekzakte. Ka qene mesues ne shkollen Politeknike te Parisit. Ishte nxenes dhe sekretar i Sen Simonit. Konti ka qen nje person qe kishte reputacion te larte per shtyrtimet mbi gjendjen e mjerueshme te Frances ...

                                               

Studimet Evropiane

Studimet Evropiane eshte fushe akademike interdisiplinare e cila merret me studimin e proceseve integruese evropiane. Disiplinat me te shpeshta shkencore te cilat perfshihen ne studimet evropiane jane:

                                               

Për shoqërinë civile

Per shoqerine civile eshte vepra e dyte vellimit mbi krijimtarine e Fehmi Aganit. Kjo veper i dedikohet studimeve dhe studiuesve te kesaj fushe dhe nga kritiket merret si veper e perkryer ne kete lemi. Ajo eshte si teresi e mendimit sociologjik, ...

                                               

Arabistika

Arabistika eshte nje fushe akademike nderdisiplinare e cila perqendrohet ne studimin e arabeve dhe botes arabe. Ajo perbehet nga disa disiplina si antropologjia, sociologjia, gjuhesia, historiografia, arkeologjia, antropologjia, studimet kulturor ...

                                               

Kriminologjia

Kriminologjia si pjese e Sociologjise eshte studim i krimit si fenomen shoqeror, perfshire ketu shkaqet dhe pasojat e krimit, sjelljes kriminale, si dhe zhvillimin dhe ndikimin e ligjeve. Hulumtimet ne kriminologji perdorin metoda shkencore per t ...

                                               

Zyhdi Dervishi

Prof. Dr. Zyhdi Dervishi lindi ne Preze te Tiranes. Eshte profesor ne Departamentin e Sociologjise ne Universitetin e Tiranes. Babai i tij, Sherif Dervishi, ka marre pjese me arme ne dore ne lufte per çlirimin e Shqiperise nga pushtuesit naziste ...

                                               

Herbert Spencer

Herbert Spencer ishte nje filozof anglez dhe nje teorist politik i famshem; me nje njohje pothuaj enciklopedike qe i mundesonte te shkruante mbi tema si qeverisja, etika, edukimi, ekonomia, sociologjia, biologjia, psikologjia dhe antropologjia. S ...

                                               

Teoritë Kulturore

Cfar eshte sociologjia? Sociologjia eshte nje shkence sociale. Se bashku me ekonomin, plitiken, antripologjin perberjet e fushave te shkences sociale. Ndryshe nga shkenca tjera sociale ajoka specifikat e saj ne studimin e shoqerise. Ajo interesoh ...

                                               

Emocioni

Emocioni eshte nje shtytje nervore qe shkakton nje organizem te veproje. Konsiderohet si nje gjendje mendore e fuqishme dhe e pandergjegjshme qe shoqerohet shpesh nga ndryshime fiziologjike. Emocioni dallohet nga ndjenja, ngaqe emocioni eshte nje ...

                                               

Bashkëjetesa fetare në Shqipëri

Bashkjetesa fetare ne Shqiperi tregon aktualisht jane te zyrtarizuara disa besime fetare, myslimanet sunite, bektashinjte, halvetite, katoliket, ortodokset dhe protestanet. Ne 2 dekadat e fundit kane depertuar dhe korente te reja te besimit ne zo ...

                                               

Fatos Tarifa

Fatos Tarifa eshte Drejtor i Institutit te Studimeve Sociale dhe te Politikave ne Universitetin Europian te Tiranes nga viti 2008. Ai ka fituar gradat Master of Arts dhe PhD ne sociologji nga Universiteti i Karolines se Veriut ne Chapel Hill, si ...

                                               

Informatika Aplikative

Informatika Aplikative eshte program keshilledhenes, i prodhuar dhe emituar nga Radio Televizioni Publik i Kosoves "RTK". Autor i emisonit eshte prof. Besnik S Skenderi qe filloi me keto emisione ne vitin 2002, nga ky autor jane emituar mbi 200 e ...

                                               

Informatika paralele

Paralelizmi ne informatike eshte forme e llogaritjes ne te cilen shume llogaritje behen ne te njejten kohe, qe veprojne ne parimin se problemet e medha shpesh mund te ndahen ne me te vogla, te cilat pastaj zgjidhen njekohesisht. Ka disa forma te ...

                                               

Informatika me performancë të lartë

Informatika me performance te larte ose) perdor superkompjuteret dhe kompjuteret ne grupe per te zgjidhur problemet e avancuara te llogaritjes. Sot, sistemet kompjuterike i afrohen i rajonit "teraflops" jane te llogaritura si kompjutere me perfor ...

                                               

Compact Disc

CD ose compact disc eshte audio disk digjital. Ky term eshte perdorur me kompetence ne disa lloje te disqeve te tjera, ne te cilat ruhen tipe te ndryshem te mediumeve.

                                               

Bit

Bit eshte fjale shkencore qe perdoret ne Informatike por tanime edhe ne gjuhen e perditshme shqipe. Ne informatike bit quhet numri binar, qofte ai ne gjendjen 1 apo 0 dhe eshte njekohesisht edhe njesia me e vogel per matjen e informacionit gjegje ...

                                               

Compact Flash

Compact Flash eshte model i kartave te memories qe perdoren me se shumti te aparatet fotografike numerike. Ky artikull ne lidhje me Informatika eshte i cunguar. Mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar.

                                               

Sistemi automatik

Sistemi automatik eshte nje rrjete e veglave dhe instrumeteve matese elektronike i cili funksionon ne baze te informatave te paradhena sipas nje programi sistematik qe perpunohen nga qarqet komplekse elektrike te futura ne veglat komanduese elekt ...

                                               

Float

Float eshte shkurtes per nje klase te caktuar simbolesh per nje grup elementesh te quajtura karaktere tek disa gjuhe programuese. Me shkurtesen urdheruese float tek gjuhet programuese zakonisht perkufizohen ndryshoret variablat qe mund te marrin ...

                                               

Gjuha markup

Nje gjuhe markup kombinon tekstin me informacione te metejshme reth tekstit. Informacioni e metejshem, si pershembull reth struktures ose prezantimit se tekstit, eshte i shprehur nga shenimi, qe perzihet me textin fillimor. Gjuha markup me e njoh ...

                                               

Sa Pobla

Sa Pobla eshte nje komune ne Spanje, e vendosur ne qarkun Raiguer, te provinces Ishujt Balearik, ne Ishujt Balearik. Sa Pobla ka 12766 banore 2009, dhe perfshine nje siperfaqe prej 48.59 km 2.

                                               

Sa të deshta

Sa te deshta eshte nje video cope e kengetares shqiptare Remzije Osmani nga Kosova. Video copa eshte e bazuar ne kengen lirike qe i kushtohet dashurise. Ne kete cope paraqiten skena te ne dashurie femijerore.

                                               

O sa mirë

O sa mire eshte Sitcom kosovar-shqiptar krijuar nga Gurmania J.S.C. Se pari u transmetua ne T HD me 7 tetor 2013. Sezoni i pare kishte 12 episode. Sezoni i dyte filloi te transmetohet me 27 janar 2014. Sezoni i trete kishte 30 epizoda. Sezoni i t ...

                                               

Gushti

Gushti eshte muaji i tete i vitit ne Kalendarin Gregorian dhe ka 31 dite. Emri "gusht" eshte adaptim nga emri i perandorit romak Oktavian Augusti. Ky muaj ka 31 dite sepse Augusti donte qe muaji i quajtur sipas tij te kishte po aq dite sa muaji i ...

                                               

Lezha

Lezha eshte nje qytet ne Shqiperine veriore, vendasit te cilit quhen "lezhjane". Lezha ndodhet ne nje pozicion gjeografik shume te favorshem per sa i perket klimes saj bregdetare. Bregdeti i detit Adriatik ndodhet jo me shume se 8 km.

                                               

Surja el-Karia

Me emrin e Allahut, Meshiruesit, Meshireberesit te Pergjithshem. 1.Krisma e kijametit. 2.Çka eshte krisma? 3.Dhe çte mesoi ty se çeshte krisma? 4.Ajo eshte dite kur njerezit behen si insekte te shperndara. 5.Dhe kodrat behen si leshi i shprishur. ...

                                               

Testimi për COVID-19

Testimi per COVID-19 mund te ndihmoje ne gjetjen e virusit SARS-CoV-2. Ekzistojne dy lloje te provave; njeri mund te gjeje virusin, dhe tjetri qe mund te gjeje antitrupa te prodhuar ne pergjigje te infeksionit. Nje norme e sakte e vdekshmerise se ...

                                               

Farmakologjia (libër)

Farmakologjia Autori: Apostol Lira. Botuesi: Toena. Faqet e librit 276. Libri i Farmakologjise per sherbimin e obstetrike-gjinekologjise, vjen si rrjedhim i ndryshimeve te medha qe jane bere ne specialitetet farmaceutike te trasheguara dhe ato te ...

                                               

Farmacisti

Farmacisti i njohur poashtu si kimiste eshte person i cili merret me farmaci. Farmacisti eshte anetare i nje skuadre shendetesore i cili merret me kujdesin e pacienteve. Farmacistet i nenshtrohen arsimit ne nivelin universitar per te kuptuar meka ...

                                               

Stetoskopi.com

Stetoskopi.com eshte portal specifik per mjekesi. Ka Filluar punen ne janar te vitit 2012, dhe po zgjerohet me tema te reja per te gjitha fushat nga shkenca dhe mjekesia. Te gjitha informatat nga fusha e mjekesise do te jene ne dispozicion per te ...

                                               

Barnatore

Barnatore eshte nje dyqan me pakice i cili ofron ilaçe me ose pa recete. Ne barnatore, nje farmacist mbikeqyr permbushjen e recetave mjekesore dhe eshte ne dispozicion per te dhene keshilla per ofertat e tyre te barnave me ose pa recete. Barnator ...

                                               

Farmacia

Farmacia eshte shkenca dhe teknika e pergatitjes, shperndarjes dhe rishikimit te barnave si dhe ofrimit te sherbimeve shtese klinike. Ajo ehte nje profesion shendetesor qe lidh shkencat shendetesore me shkencat farmaceutike e cila synon te siguro ...

                                               

Hedvig Kadriu

Hedvig M. KADRIU ka lindur ne Terrnovc, komuna e Bujanovcit. Shkollimin e mesem dhe Fakultetin e Mjekesise i kreu ne Prishtine. Eshte mjeku i pare qe u diplomua ne Fakultetin e Mjekesise, dega Mjekesia e pergjithshme, Universiteti i Prishtines, m ...

                                               

Sedativët

Zvogelojne ngacmueshmerine e kores se trurit te madh. I semuri qetesohet dhe keshtu krijohet situata e volitshme per gjume. Keto substanca edhe me doza shume te medha nuk shkaktojne gjume ne menyre te drejtperdrejte.Me doza ekcesive mund te shkak ...

                                               

Kultura e Hondurasit

Pasuria e shprehjes kulturore ne Honduras i detyrohet origjines se saj kryesisht per te qene pjese e Amerikes Latine, por edhe per natyren multietnike te vendit. Popullsia perfshin 85% Mestizo, 8% Kaukazian, 6% Amerindian dhe 1% Black. Kjo ndikon ...

                                               

Ferid Murati

Ferid Murati lindi me 14 shtator te vitit 1936 ne Whiting, Indiana, ShBA, eshte studjues shqiptaro-amerikan i mjekesise, fitues i Çmimit Nobel per mjekesi ne vitin 1998. Mban titullin Doctor Honoris Causa ne Universitetin e Evropes Juglindore dhe ...

                                               

Çmimi Nobel për Ekonominë

Çmimi i Bankes Suedeze per shkencat ekonomike ne kujtim te Alfred Nobelit, i njohur gjeresisht por gabimisht si Çmimi Nobel per Ekonomine, jepet çdo vit qe prej vitit 1969. Eshte çmimi me i larte per arritjet me te medha ekonomike nga nje ose dis ...

                                               

Çmimi Nobel për Fiziologji dhe Mjekësi

Çmimi Nobel per Fiziologji dhe Mjekesi eshte çmimi me i larte per arritjet me te medha ne fushen e fiziologjise dhe Mjekesise nga nje ose disa persona brenda nje viti.

                                               

Çmimi Nobel për Kimi

Fizkanti dhe kimisti holandez Jacobus Henricus van t Hoff eshte fituesi i pare i Çmimit Nobel per kimi ne viti 1901. Qe nga viti 901 Çmimi nobel per kimi nuk i eshte dhene askujt ne tete vite edhe ate ne vitin 1916, 1917, 1919, 1924, 1933, 1940, ...

                                               

Nobel

Nobel ka keto kuptime: Alfred Nobel - Kimisti dhe shpikesi suedez. Çmimi Nobel - Çmimi shkencor, emeruar sipas shpikesit Alfred Nobel. Kjo faqe ben kthjellimin e titujve qe kane per baze Nobel. Nese nje lidhje e brendshme ju solli ketu, ju lutemi ...

                                               

Lista e grave fituese të Çmimit Nobel

Lista e grave fituese te Çmimit Nobel eshte liste ne te cilen jane te radhitura tegjitha grate laurate te ketij çmimi. Grupimi i tyre eshte bere sipas lemise dhe viteve te laurimit.