ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 91
                                               

Universiteti i Lejdenit

Universiteti i Lejdenit, i vendosur ne qytetin e Lejdenit, eshte universiteti me i vjeter ne Holande. Universiteti u themelua ne vitin 1575 nga William, Princi i Orange, udheheqes i Revoltes Holandeze ne Luften Tetedhjetevjeçare. Familja Mbretero ...

                                               

ISCED

Klasifikimi Standard Nderkombetar i Arsimit eshte nje kornize statistikore per organizimin e informacionit mbi arsimin e mirembajtur nga Organizata per Arsim, Shkence dhe Kulture e Kombeve te Bashkuara si pjese e grupit nderkombetar te klasifikim ...

                                               

Doktor i Filozofisë

Nje Doktor i Filozofise eshte nje lloj i shkalles se doktoratures e cila jepet nga universitetet ne shume vende. Njihet edhe me shkurtesen Ph. D.

                                               

Mendimi

Mendimi eshte veprimtaria trunore aktivitet trunore i njeriut qe merret me perpunimin e lajmit nepermjet perfytyrimit, kujteses dhe kuptimit per te vendosur, ndermarre apo zgjedhur nje veprim sipas qellimit, perfundimit, planeve dhe deshires; aft ...

                                               

Shkencat formale

Shkencat formale jane nje grup shkencash te cilat merren me studimin dhe hulumtimin e sistemeve formale, siç jane logjika, matematika, statistika, shkenca teorike kompjuterike, inteligjenca artificiale, teoria e informacionit, teoria e lojerave, ...

                                               

Thanas Qerama

Thanas Qerama, ishte shkrimtar shqiptar, novelist dhe shkrues i tregimeve fantastiko-shkencore, botues i revistes Horizonti gjate viteve 1979–1989, reviste per moshat adoleshente me permbledhje, kuriozitete dhe tregime nga shkencat natyrore dhe h ...

                                               

Sinteza

Sinteza paraqet nje term i cili permbledh ose lidh dy ose me shume elemente ne nje njesi te re. Koncepti ne shkencat natyrore eshte futur nga Hermann Kolbe ne vitin 1845. Shpesh, termi sinteze nenkupton vete produktin, d.m.th. rezultatin e aktivi ...

                                               

Instituti i Lartë Pedagogjik

Institutit e Larte Pedagogjik te krijuar ne vitin 1952. Ky Institut i ngritur ne Tirane ka qene instituti i pare ne Shqiperi per pergatitjen e mesuesve me arsim te larte per shkencat shoqerore dhe natyrore.

                                               

Anatomia

Anatomia eshte dega e biologjise e lidhur me studimin e struktures se organizmave dhe pjeseve te tyre. Anatomia eshte nje dege e shkences natyrore qe merret me organizimin strukturor te gjerave te gjalla. Eshte nje shkence e vjeter, qe ka fillime ...

                                               

Mihail Lomonosov

Mikhail Vasilyevich Lomonosov ishte nje dijetar polimath, shkencetar dhe shkrimtar Rus, i cili dha kontribute te rendesisheme ne literature, arsim dhe shkence. Nje nga zbulimet e tij qe atmosfera e Venusit. Specializimi i tij ne shkence perfshint ...

                                               

Dituria njerëzore

Dituria njerezore quhej edhe shkenca shpirterore nga themeluesi i saj Rudolf Shtajner, eshte nje perpjekje per te hetuar dhe pershkruar dukurine shpirterore me nje avitje te sakte dhe te qarte qe me te cilen shkencat natyrore hetojne dhe pershkru ...

                                               

Çmimet Shkencore Kombëtare

Çmimet Shkencore Kombetare u themeluan ne vitin 2016 nga Akademia e Shkencave e Shqiperise. Me themelimin e ketyre çmimeve Akademia e Shkencave ka per qellim te identifikoje e vleresoje per çdo vit arritjet me cilesore dhe me ndikim ne zhvillimin ...

                                               

Universiteti Teknik i Mynihut

Universiteti Teknik i Mynihut eshte nje universitet kerkimor i perqendruar ne shkencat natyrore, inxhinierine, mjekesine dhe shkencat sociale ne lidhje me çeshtjet e teknologjise. Universiteti eshte i perbere nga kampuse ne qender te Mynihut, Gar ...

                                               

Universiteti Teknik i Vienës

Universiteti Teknik i Vjenes eshte nje nga universitetet me te medha ne Vjene, kryeqytetin e Austrise. Themeluar me 1815 nen emrin "Instituti Politeknik mbreteror", ka aktualisht rreth 26.200 studente, tete fakultete dhe mbi 4.000 punonjes. Fusha ...

                                               

Hermeneutika

Hermeneutika eshte art dhe teori e vendosjes se teksteve. Hermeneutika eshte teoria e interpretimit te tekstit, sidomos interpretimi i teksteve biblike, letersise, dhe tekste filozofike. Termat e hermeneutikes dhe ekzegjezes jane perdorur ndonjeh ...

                                               

Dialektika e natyrës

Dialektika e natyres, nga Friedrich Engels, eshte nje veper e paperfundura qe aplikon idete marksiste,dhe veçanerisht parimet e Materializmit dialektik, ne shkence. Indete prefaqesonin nje kritike ndaj filozofise se natyres dhe ideve metafizike, ...

                                               

Fuad Ramiqi

Shkollimin fillor e kreu ne vendlindje. Shkollen e Mesme Ushtarake te Aeronautikes e kreu ne Rajllovc te Bosnjes, nderkaq studimet i vazhdoi ne Fakultetin e Mbrojtjes ne Sarajeve. Deri ne vitin 1991 ka punuar si oficer ri ne ish ”Armaten Jugoslla ...

                                               

Akademia e Shkencave e Moldavisë

Akademia e Shkencave e Moldavise, e themeluar ne vitin 1946, eshte organizata kryesore shkencore e Republikes se Moldavise dhe bashkerendon hulumtimin ne te gjitha fushat e shkences dhe teknologjise.

                                               

Instituti Pedagogjik i Kosovës

Instituti Pedagogjik i Kosoves eshte nje institucion kerkimor – shkencor dhe i pavarur publik qe merret me hulumtime, trajnime, vleresime dhe inovacione ne fushen e arsimit.

                                               

Shkenca dhe teknologjia në Shqipëri

Shpenzimet per hulumtime shkencore dhe Zhvillim ne Shqiperi nuk i tejkalojne 0.18% te PBB-se, qe shenon nivelin me te ulet ne Evrope. Konkurrenca ekonomike dhe eksportet jane te uleta, me ekonomi qe ende fuqishem anon nga teknologjia e dobet.

                                               

Universiteti Ekonomik i Athinës

Universiteti Ekonomik i Athines u themelua ne vitin 1920 ne Athine, Greqi. Objektet e tij ndodhen ne Rrugen Patision. Para vitit 1989, ky universitet ne gjuhen greke njihej si Shkolla Supreme e Ekonomise dhe Biznesit.

                                               

Wanda Orlikowski

Wanda Janina Orlikowski me origjine nga Afrika e Jugut,Teoricien organizativ me baze ne SH.B.A.dhe Studiues i sistemeve te informacionit dhe Alfred P. Sloan Profesor i Teknologjive te Informacionit dhe Studimeve te Organizates ne MIT Sloan School ...

                                               

Pekini

Pekini si kryeqytet i Kines, eshte qendra politike dhe kulturore e Kines. ai gjendet ne veri te zones fushore te Kines veriore. Nga ana gjeografike ai eshte ne te njejtin paralel me Romen e Italise dhe me Madridin e Spanjes. Klima e Pekinit perfs ...

                                               

Juris Upatnieks

Juris Upatneiks eshte fizikante dhe zbulues letoneso-amerikan, dhe pioner ne fushen e holografise. Upatneiks iku nga pushtimi sovjetik ne Letoni me prinderit e tij ne mbyllje te Luftes se Dyte Boterore, duke kerkuar azil ne Gjermani. Ne vitin 195 ...

                                               

Kolegji Biznesi (Prishtinë)

Kolegji" Biznesi” eshte institucion privat i arsimit te larte, ne Kosove, i themeluar ne vitin 2004 dhe eshte i licencuar nga Ministria e Arsimit, e Shkences dhe e Teknologjise, me Vendimin nr. 464/10. Pas pergatitjeve te plota teknike, rekrutimi ...

                                               

Klasifikimi Standard Ndërkombëtar i Profesioneve

Klasifikimi Standart Nderkombetar i Profesioneve eshte nje strukture klasifikimi e Organizates Nderkombetare te Punes per organizimin e informacionit mbi punen dhe vendet e punes. Eshte pjese e familjes nderkombetare te klasifikimeve ekonomike dh ...

                                               

Fusha akademike

Disiplina akademike ose fusha akademike eshte nje dege e njohurive. Ajo perfshin ekspertizen, njerezit, projektet, komunitetet, sfidat, studimet, hetimet dhe fushat kerkimore te cilat jane te lidhura fort me nje fushe te caktuar lendesh shkollore ...

                                               

Arsimi në Hungari

Arsimi parashkollor eshte i detyrueshem dhe parashikohet per te gjithe femijet nga mosha tre deri ne gjashte vjeçare, pas se ciles frekuentimi i shkolles fillore eshte gjithashtu i detyrueshem deri ne moshen gjashtembedhjete vjeçare. Arsimi fillo ...

                                               

Matja

Matja eshte caktimi i nje numri ne nje karakteristike te nje objekti ose ngjarje, e cila mund te krahasohet me objekte ose ngjarje te tjera. Fusheveprimi dhe aplikimi i matjes varet nga konteksti dhe disiplina. Ne shkencat natyrore dhe inxhinieri ...

                                               

Socialdemokracia

Socialdemokracia eshte nje politike, sociale dhe ekonomike te ideologjise qe mbeshtet ekonomike dhe sociale nderhyrjet per promovimin e drejtesise shoqerore ne kuader te nje kapitaliste te ekonomise; dhe nje politike te regjimit qe perfshijne mar ...

                                               

Ideal bekteshi

Si nje term kyç, ne fakt ri por i gjithepranishem, globalizimi instrumentalizohet ne funksion interesash te ndryshme. Ndaj njohja e ketyre proceseve duhet te shkoje shume larg, pertej te kuptuarit me te mire te diskutimit rreth globalizimit. Ky f ...

                                               

Determinizmi

Determinizmi, eshte nocion me te cilin shprehet botekuptimi filozofik i raportit mes dukurive ne realitet sipas te cilit çdo dukuri eshte e percaktuar, me nje dukuri tjeter: asgje nuk mund te ekzistoj qe te mos jete me diçka e determinuar. Qendri ...

                                               

Manipulimi

Manipulimi eshte ndikimi i vetedijshem, venje dore ne diçka ; nderberje. Manipulimi eshte menyra shkencore te bameve shtimjet e kontrolluara pa genjeshtra. Ne shkencat shoqerore dhe Publicistik zakonisht perdoret si kritike per nje veprim te drej ...

                                               

Racizmi

Racizmi eshte besimi ne superioritetin e nje race mbi tjetren, gje e cila shpesh rezulton ne diskriminim, segregacion dhe paragjykime ndaj njerezve ne baze te races apo perkatesise etnike, kombetare, fetare, etj. Sot, perdorimi i termit "racizem" ...

                                               

Viktori Puzanova

Viktori Puzanova 1893-1967. Lindi ne Rostov mbi Don, studioi per arte ne Shen Peterburg. Mbas revolucionit bolshevik te tetorit largohet nga Rusia, sebashku me burrin Vasilin oficer i Carit. Punon si bizantologe ne Serbi. Para fundit te Luftes se ...

                                               

Yale University

Universiteti Jeil eshte nje Universitet kerkimor amerikan dhe anetar i Ivy League, qe ndodhet ne New Haven, Connecticut. I themeluar me 1701 ne Kolonine Saybrook si Shkolle Kolegjiale, ky Universitetit eshte insticioni i trete me e vjeter i arsim ...

                                               

Borut Pahor

Borut Pahor eshte politikane sllovene dhe Presidente i Sllovenise qe nga 23 dhjetori 2012. Ai ishte Kryeminister i Sllovenise prej nentorit 2008 deri ne dhjetor 2012. Ne vitin 2004, Pahor u zgjodh anetar i Parlamentit Evropian. Pas fitores se Dem ...

                                               

Shqipja në Kapërcyell

Shqipja ne kapercyell Epoka dhe gjuha e Gjon Buzukut eshte veper e autorit Eqrem Çabej e botuar nga Sh.B. Çabej, 2006. Nje ribotim, permbledhur e sistemuar, te nje punimi shkencor botuar ne disa numra te" Buletin per shkencat shoqerore” te vitit ...

                                               

Kuvendi i Dukagjinit

Kuvendi i Dukagjinit ishte mbledhje e krereve kryengrites qe u mbajt ne abacine e Shen Aleksandrit apo te Llezhdrit, me sa duket ne fshatin Dukagjin te Matit prane Macukullit. Moren pjese perfaqesues nga 13 krahina shqiptare. Aktet e ketij kuvend ...

                                               

Antipozitivizmi

Antipozitivizmi ne shkencat shoqerore, paraqet nje qendrim teorik i cili propozon qe sfera sociale nuk mund te studiohet me metoden shkencore te hulumtimit te aplikuar per natyren dhe se hulumtimi i sferes shoqerore kerkon nje epistemologji te nd ...

                                               

Arsimi

Arsimi eshte proces i pervetesimit te njohurive, aftesive, vlerave, besimeve dhe zakoneve. Metodat arsimore perfshijne mesimdhenien, trainimin, ligjerimin, diskutimin dhe hulumtimin e drejtuara. Arsimi shpesh behet nen drejtimin e arsimtareve, me ...

                                               

Majlinda Bregu

Majlinda Bregu eshte politikane shqiptare, Ish-Ministre e Integrimit,Kryetare e Komisionit Parlamentar te Integrimit dhe deputete e Partise Demokratike ne Kuvendin e Shqiperise.

                                               

Sociometria

Sociometria eshte nje metode cilesore per matjen e marredhenieve shoqerore. Ajo u zhvillua nga psikoterapisti Jacob L. Moreno dhe Helen Hall Jennings ne studimet e tyre mbi marredheniet midis strukturave shoqerore dhe mireqenies psikologjike, nde ...

                                               

Emmanuel Macron

Emmanuel Makaron eshte nje politikan francez. Ai u zgjodh president i Republikes Franceze me 7 maj 2017. Lindur ne Amiens, Macron studioi filozofi ne Universitetin Paris-Nanterre, me vone perfundoi nje master ne çeshtjet publike ne Institutin e S ...

                                               

Mbreti Zogu I

Ahmed Muhtar bej Zogolli, formalisht Nalt Madhnija e Tij Zogu I, Mbreti i Shqiptarevet njohur para 1922 me formen e mbiemrit Zogolli, ka qene ushtarak dhe politikan shqiptar qe sherbeu ne vitin 1920 si minister i brendshem, me pas si kryeminister ...

                                               

Tarik Ramadan

Tariq Ramadan eshte nje akademik dhe shkrimtar zviceran. Ai eshte gjithashtu nje profesor i Studimeve Bashkekohore Islame ne Fakultetin e Studimeve Orientale ne Universitetin e Oksfordit. Ai gjithashtu ligjeron ne Fakultetin Teologjik te Oksfordi ...

                                               

Hysni Babameto

Hysni Babameto ka qene mesues matematike dhe edukator shqiptar, nje nder pionieret e pare te arsimit shqiptar te shekullit XX te cilit i sherbeu me devotshmeri per 52 vjet. I detyruar, per arsye shendetesore te braktise studimet universitare ne F ...

                                               

Seksologjia

Seksologjia eshte studimi shkencor i seksualitetit njerezor, perfshire interesat seksuale njerezore, sjelljet dhe funksionet. Termi seksologji ne pergjithesi nuk i referohet studimit jo-shkencor te seksualitetit, siç eshte shkenca politike ose kr ...

                                               

Universiteti i Oksfordit

Universiteti i Oksfordit, nje universitet qe gjendet ne qytetin Anglez te Oksfordit, eshte universiteti i trete me i vjeter ne bote dhe institucioni i pare Anglisht-foles ne bote. Universiteti i Oksfordit konsiderohet si nje nga institucionet aka ...

                                               

Kastriot Islami

Universiteti i Tiranes, Fakulteti i Shkencave te Natyres, Dega Fizike Speciale. Doktorate ne fushen e Fizikes Atomike e Molekulare, Universiteti i Parisit XI, 1981-1985. Studime post-doktorate, Universiteti i Giessenit, Gjermani. Doktor i Shkenca ...