ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 90
                                               

Shtatzanitë e padëshiruara

Shtatzenite e padeshiruara jane shtatzeni qe keqtrajtohen,te paplanifikuara ose te padeshiruara ne kohen e konceptimit. Aktiviteti seksual pa perdorimin e nje kontracepsioni efektiv permes zgjedhjes ose shtrengimit eshte shkaku mbizoterues i shta ...

                                               

Gjeoinformatika

Gjeoinformatika eshte shkenca dhe teknologjia e cila zhvillon dhe perdor infrastrukturen e shkences se informacionit per te adresuar problemet e gjeoshkencave, gjeografise dhe deget e lidhura te inxhinierise.

                                               

Historia e Radio Kukësit

Radio Kukesi eshte nje institucion mediatik publik qe u themelua ne tetor te vitit 1959. Me 16 tetor 1959 kater altoparlante qe vareshin ne pemet e qytetit te vjeter te Kukesit, perhapen nje sigel zanore" Ju flet Kukesi”. Kjo date hapi rrugen e n ...

                                               

Inspektorati Shëndetësor në Kosovë

Inspektorati shendetesor ne Kosove, eshte nje organ administrativ i Ministrise se Shendetesise, i cili ushtron mbikeqyrjen e jashtme profesionale ne Institucionet Shendetesore. Gjendet ne Prishtine,Kosove dhe eshte pjese e Sistemit te Shendetit n ...

                                               

Park Güell

Parku Güell eshte nje sistem parku publik i perbere nga kopshte dhe elemente arkitektonike te vendosura ne Carmel Hill, ne Barcelone, Kataloni, Spanje. Carmel Hill i perket vargmalit te Collserola - Parc del Carmel ndodhet ne faqen veriore. Park ...

                                               

Higjiena

Higjiena eshte nje seri praktikash te kryera per te ruajtur shendetin. Sipas Organizates Boterore te Shendetesise, "Higjiena i referohet kushteve dhe praktikave qe ndihmojne ne mirembajtjen e shendetit dhe parandalimin e perhapjes se semundjeve." ...

                                               

Pallati Dolmabahçe

Saraji ose Pallati Dolmabahçe ndodhet ne rrethin Beshiktash te Stambollit, Turqi, ne bregdetin evropian te ngushtices se Stambollit, sherbeu si qendra kryesore administrative e Perandorise Osmane nga viti 1856 deri me 1887 dhe nga viti 1909 deri ...

                                               

Larja e duarve

Larja e duarve e njohur ndryshe edhe si higjena e duarve, eshte akti i pastrimit te duarve me qellim te heqjes se papastertive dhe mikroorganizmave. Larja e duarve me sapun vazhdimisht ne "momente kritike" te caktuara gjate dites parandalon perha ...

                                               

Gjon Pali II

Gjon Pali II. Lindur si Karol Józef Wojtyła, ishte pape nga 1978-2005. Ai i zgjodh Pape nga konklava e dyte e vitit 1978, qe u mblodh pasi Papa Gjon Pali I vdiq pas 33 ditesh te emerimit te tij. Kardinali Vojtila u zgjodh ne diten e trete te konk ...

                                               

Xheladin Mjeku

Xheladin Mjeku u lind ne Graboc te Eperm te Prishtines, me te mbaruar shkollen e mesme te mjeksise, ka studiuar ne Fakultetin Filologjik – Letersi dhe gjuhe shqipe ne Universitetin e Prishtines. Poashtu ka studiuar edhe per Teknologji ushqimore. ...

                                               

Rihanna

Rihanna lindi me 20 shkurt 1988, eshte e njohur me emrin Rihanna, eshte nje kengetare, shkrimtare dhe aktore Barbadian. Lindur ne Saint Michael dhe rritur ne Bridgetown, ajo se pari hyri ne industrine e muzikes duke regjistruar kaseta demo nen dr ...

                                               

Jean-Jacques Rousseau

Jean-Jacques Rousseau ishte nje shkrimtar, filozof dhe muzikant zviceran frankofon. Filozofia politike e tij frymezoi Iluminizmin ne France dhe Evrope, mendimet e tij ndikuan gjithashtu ne Revolucionin Freng dhe zhvillimin e pergjithshem te polit ...

                                               

Sultan bin Abdulaziz Al Saud

Sultan bin Abdulaziz Al Saud ishte anetar i familjes mbreterore saudite. Ai ishte minister i mbrojtjes nga viti 1963 deri ne vdekjen e tij me 2011 dhe Princi i Kurores i Arabise Saudite nga viti 2005 deri me 2011.

                                               

Sëmundja e ëndrrave

Elsie, Robert 2005. Albanian Literature: A Short History ne anglisht. I.B. Tauris. ISBN 978-1-84511-031-4. Elsie, Robert 2010. Historical Dictionary of Albania ne anglisht. Londer: Rowman & Littlefield. Krasniqi, Nysret 2016. Letersia e Kosoves 1 ...

                                               

Sëmundja Bowen

Kontaktet e perseritura me arsenin mund te jene nje nder shkaktaret e semundjes. Zakonisht shfaqet ne pleqeri me pllake pak te infiltruar,te kufizuar ne menyre te qarte,te mbuluar me luspa shpeshhere psoriaziforme dhe me dregeza.Ngjyren e ka te k ...

                                               

Sëmundja e Alzheimerit

, gjithashtu e quajtur Semundja e Alzheimerit, ose thjesht Alzheimer, eshte forma me e zakonshme e dementias. Kjo semundje e pakurueshme dhe degjenerative karakterizohet nga humbja progresive e neuroneve te trurit u pershkrua per here te pare nga ...

                                               

Sëmundja obstruktive kronike

Karakteristike per semundjen obstruktive kronike eshte FEV1/FVC i ulur, kurse TLC eshte normal. Semundja obstruktive kronike perfshin emfizemen, bronkitin kronik, astmen, bronkiektazia. Semundja obstruktive kronike eshte zakonisht rezultat i pirj ...

                                               

Sëmundja e gushës

Semundja e gushes karakterizohet nga zmadhimi i vellimit te gjendrave tiroide. Ne disa periudha te caktuara te jetes, kur proceset metabolike te organizmit zhvillohen me vrull, nevojat per hormonin e tiroides shtohen dhe tiroidja, ne pamundesi te ...

                                               

Sëmundja e valvulës së zemrës

Stampa:Infobox medical condition Semundja e valvules se zemres eshte çdo proces i semundjes kardiovaskulare qe perfshin nje ose me shume nga kater valvulat e zemres. Keto kushte ndodhin kryesisht si pasoje e plakjes, por mund te jete edhe rezulta ...

                                               

Sëmundja restriktive

Diagnoza: vendoset klinikisht. Shkaqet: semundjet inflamatore vaskuliti, sarkoidoza, fibroza idiopatike pulmonare, kemoterapia busulfan, blemycin, amiodaroni, rrezatimi jonizues, infeksionet kronike TB, funget, pneumokoniozat asbestoza, silikoza.

                                               

Leptospirosisi

Leptospirosis eshte nje semundje infektioze e shkaktuar nga bakteri Leptospira. Eshte nje zoonose cila duhet te lajmerohet dhe e cila parasegjithash nga miu, thiu dhe lopa perçohet. Njeriu infektohet nga kontakti me urinen, gjakun dhe mishin e ka ...

                                               

COVID-19

Semundja koronavirus 2019 COVID-19 eshte nje semundje infektive e shkaktuar nga sindromi i rende akut i frymemarrjes koronavirus 2 SARS-CoV-2. Semundja eshte perhapur globalisht qe nga viti 2019, duke rezultuar ne pandemine e koronavirusit 2019-2 ...

                                               

Sëmundja infektive

Semundjet infektive jane çrregullime te shkaktuara nga mikroorganizma - bakterie, viruse, parazite apo kerpudha. Jane te shumte mikroorganizmat te cilet jetojne ne trupin e njeriut. Keta jane zakonisht te pademshem ose edhe te dobishem per shende ...

                                               

Pandemia e COVID-19 në Kanada

Pandemia e COVID-19 ne Kanada eshte pjese e pandemise ne vazhdim ne mbare boten te semundjes COVID-19, e shkaktuar nga sindromi i rende akut i frymemarrjes koronavirus 2. Semundja u konfirmua se kishte arritur ne Kanada me 27 janar 2020, pasi nje ...

                                               

Pneumologjia

Pneumologjia ose Pulmologjia eshte dege e mjekesise se brendshme, e cila merret kryesisht me semundjet e mushkerive. Pneumologjia merret me profilaksen, zbulimin dhe trajtimin konservativ te semundjeve te mushkerive, bronkieve, mediastinusit si d ...

                                               

Dita Botërore e Mjedisit

Dita Boterore e Mjedisit e njohur nganjehere edhe si Dita nderkombetare e mjedisit eshte nje dite festive e cila organizohet me daten 5 qershor te çdo viti. Kjo date eshte mjeti kryesor i OKB-se per inkurajimin e vetedijes dhe veprimit per mbrojt ...

                                               

11 tetor

1531 - Huldrych Zwingli u vra ne betejen me kantonet romako-katolike zvicerane. 1582 - Per shkak te impleentimit te kalendarit Gregorian kjo dite nuk egziston ne Itali, Poloni, Portugali dhe Spanje. 1986 - Lufta e Ftohte: Presidenti amerikan Rona ...

                                               

10 tetor

1889 - U themelua Barnard College. 1970 - Pavaresohet Fixhi. 1979 - Loja Pac-Man u paraqit ne tregun japonez nga kompania Namco. 1938 - Hapet ura "Blue Water Bridge" duke mundesuar lidhjen mes Port Huron, Michigan dhe Sarnia, Ontario 1969 - King ...

                                               

Leproza

Leproza, e njohur edhe si semundja e Hansen HD, eshte nje infeksion afatgjate nga bakteret Mycobacterium leprae ose Mycobacterium lepromatosis. Infeksioni mund te çoje ne demtimin e nervave, traktit respirator, lekures dhe syve. Kjo demtim nervor ...

                                               

Nënë Tereza

Anjeze Gonxhe Bojaxhiu e njohur zakonisht si Nene Tereza e Kalkutes, ishte nje murgeshe dhe misionare katolike indiane me prejardhje shqiptare. Ajo lindi ne Shkup, atehere pjese e Vilajetit te Kosoves ne Perandorine Osmane. Pasi kishte jetuar ne ...

                                               

Ndikimi i pandemisë COVID-19 në mjedis

Perçarja boterore e shkaktuar nga pandemia COVID-19 ka rezultuar ne efekte te shumta ne mjedis dhe klime. Reduktimi global i veprimtarise moderne njerezore siç eshte renia e konsiderueshme e udhetimeve te planifikuara u krijua nga antropauza dhe ...

                                               

Tirupati

Tirupati eshte nje qytet ne distriktin Chittoor te shtetit indian te Andra Pradeshit. Eshte nje korporate bashkiake dhe qender e mandalit Tirupati dhe e divizionit Tirupati te ardhurave. Sipas censusit te vitit 2011, ai kishte nje popullsi prej 3 ...

                                               

Antoni Gaudi

Antoni Gaudí Kornet ishte nje arkitekt spanjollo–katalunas nga Reusi, i cili ishte udheheqes formal i Modernitetit Katalunas. Veprat e Gaudise reflektojne stilin e tij shume individual dhe te veçante dhe jane kryesisht te perqendruara ne Barcelon ...

                                               

Klasifikimi i zanoreve të gjuhës shqipe

Gjuha shqipe ka 7 zanore. Tiparet e pergjithshme nyjetimote qe sigurojne dallimim e tyre jane: radha, ngritja dhe buzorezimi. Gjuha dhe buzet luajne rolin kryesor per formimin e timbrit te zanoreve, prandaj klasifikimi i zanoreve mbeshtetet piker ...

                                               

Denduria e përdorimit të fonemave të shqipes

Denduria e fonemave u nenshtrohet disa rregullsive te caktuara, te cilat percaktohen nga karakteri i tyre fizik, reaksioni i veshit ndaj ketyre stimujve, si edhe nga shkalla e kompleksitetit te tyre. Nder fonemat e shqipes, zanoret zene vendin e ...

                                               

Japonezët

Japonezet jane nje grup etnik qe eshte vendas ne arkipelagun japonez dhe vendin modern te Japonise, ku ata perbejne 98.5% te popullsise se pergjithshme. Ne te gjithe boten, afersisht 129 milion njerez jane me origjine japoneze; prej tyre, afersis ...

                                               

Gjuhët romance

Gjuhet romane jane gjuhet qe vijne nga latinishtja. Keto gjuhe gradualisht moren forme pas shperberjes se Perandorise Romake dhe erdhen nga Latinishtja e folur. Disa gjuhe latine jane nder folesit me te folur ne bote. Me shume se 1.2 miliarde nje ...

                                               

Dokumentimi i Gjuhës

Dokumentacioni i gjuhes eshte procesi me te cilin nje gjuhe eshte dokumentuar nga nje perspektive e gjuhesise dokumentare. Ajo synon "te siguroje nje evidence gjitheperfshirese te praktikave gjuhesore karakteristike te nje komuniteti te caktuar t ...

                                               

Gjuha proto-indo-evropiane

Gjuha proto-indo-evropiane eshte rindertimi gjuhesor i paraardhesit te lashte te perbashket te gjuheve indo-evropiane, familja me gjuhe me te folur ne bote. Shume me teper pune kane kaluar ne rindertimin e PIE sesa çdo proto-gjuhe tjeter, dhe esh ...

                                               

Arahau

Arahau eshte nje gjuhe e krijuar nga shkrimtari ruse Ivan Karasev me 2007. Gjuha gjetur ngjashmeri me Baske dhe gjuhet kaukaziane. Alfabeti arahau bazohet ne alfabetin latin: a, ä, b, c, d, e, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, ö, p,r, s, t, u, ü, ...

                                               

Gjuha Hadza

Hadza eshte nje gjuhe e izoluar qe flitet pergjate brigjeve te Liqenit Eyasi ne Tanzani nga rreth 1.000 njerez Hadza, gjahtaret e fundit grumbullues me kohe te plote ne Afrike. Pavaresisht nga numri i vogel i folesve, perdorimi i gjuhes eshte i f ...

                                               

Gjuha Natçez

Natchez eshte gjuha stergjyshore e njerezve Natchez qe kane banuar historikisht ne Misisipi dhe Luiziana, dhe te cilet tani jetojne kryesisht ne mesin e njerezve te Creek dhe Cherokee ne Oklahoma. Gjuha konsiderohet te jete ose e palidhur me gjuh ...

                                               

Shkrim-leximi

Shkrim-leximi nga fjaloret percaktohet tradicionalisht si aftesia per te shkruar dhe lexuar, megjithese ekzistojne edhe interpretime tjera me te gjera te cilat insistojne qe çdo shembull i veçante i leximit dhe shkrimit gjithmone ndodh ne nje kon ...

                                               

Gjuha Shabo

Shabo eshte nje gjuhe e rrezikuar dhe gjuhe e izoluar qe mund te flitet nga rreth 400 ish gjahtare-grumbullues ne Etiopine jugperendimore, ne pjesen me perendimore te kombeve jugore, nacionaliteteve dhe rajonit te popullit. Ata jetojne ne tre ven ...

                                               

Fonema

Nje foneme eshte nje nga njesite e zerit qe dallojne nje fjale nga nje tjeter ne nje gjuhe te caktuar.Fonologjia studion fonemat,per te ndertuar dhe dalluar njesii te kuptimshme te gjuhes.

                                               

Bujani (Lipjan)

Ne fshatin Bujan ne vitin 1912 ndodhi nje masaker ku shovenistet serb lane te vdekur rrethe 48 civil Shqiptare. Ata fillimisht e quane ne fshate nje postare gjoja se ne nje ore te caktuare do ju vijne disa dokumente dhe kur filloji grumbullimi i ...

                                               

Akademia Europaea

Akademia Europæa eshte akademi shkencore joqeveritare evropiane e themeluar ne vitin 1988. Anetare te saj jane shkencetare dhe profesore te cilet kane qellim kolektiv ta promovojne mesimin, arsimin dhe hulumtimin. Ajo e publikon European Review n ...

                                               

Universiteti Otto-Friedrich

Universiteti" Otto-Friedrich” ne Bamberg eshte nje nga Universitetet me te vjeter dhe njekohesisht nga me te rinjte ne Bamberg, Bavari. Ai ka si fusha kryesore te studimeve shkencat shpirterore dhe kulturore, shkencat sociale dhe ekonomike, si ed ...

                                               

Universiteti i Jenës

Universiteti i Jenes Friedrich Schiller eshte nje universiteti publik i cili ndodhet ne Jene, Thuringia, Gjermani.

                                               

Euroshkenca (Euroscience)

Euroshkenca, orgnaizata themeluese e ESOF-it, Forumit te hapur per euroshkence, eshte nje organizate pan-evropiane dhe organizate baze per perkrahjen dhe promovimin e shkences dhe te teknologjise ne Evrope. Anetare te Euroshkences jane individe q ...