ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 9
                                               

Shekulli XIII

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - ...

                                               

Shekulli XIII p.e.s.

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - ...

                                               

Shekulli XIV

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - ...

                                               

Shekulli XIV p.e.s.

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - ...

                                               

Shekulli XIX

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - ...

                                               

Shekulli XIX p.e.s.

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - ...

                                               

Shekulli XV

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - ...

                                               

Shekulli XV p.e.s.

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - ...

                                               

Shekulli XVI

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - XXI

                                               

Shekulli XVI p.e.s.

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - ...

                                               

Shekulli XVII

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - ...

                                               

Shekulli XVII p.e.s.

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - ...

                                               

Shekulli XVIII

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - ...

                                               

Shekulli XVIII p.e.s.

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - ...

                                               

Shekulli XX

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - ...

                                               

Shekulli XX p.e.s.

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - ...

                                               

Shekulli XXI

Para ere sone: XX - XIX - XVIII - XVII - XVI - XV - XIV - XIII - XII - XI - X - IX - VIII - VII - VI - V - IV - III - II - I Era jone: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII - XIII - XIV - XV - XVI - XVII - XVIII - XIX - XX - ...

                                               

Akçe

Akçe eshte percaktimi per nje monedhe argjendi qe u prodhua qe ne fillimet e Osmaneve dhe u mbajt ne perdorim per shume shekuj. Monedha u prodhua se pari gjate sundimit te sulltanit Orhan I. Monedha morri si shembelltyre Asperonin e Komneneve ne ...

                                               

Akropoli

Akropoli ose Akropolisi eshte ndertesa te perforcuar ndaj sulmeve ne pjese te larta te qyteteve te lashta greke.

                                               

Aleatët e Luftës së Dytë Botërore

Aleatet e Luftes se Dyte Boterore ose Koalicioni Antifashist nga historiografia shqiptare, te quajtur Kombet e Bashkuara prej deklarates se 1 janarit 1942, ishin vendet te cilat iu kundervune se bashku fuqive te Boshtit gjate Luftes se Dyte Boter ...

                                               

Alessandro Castriota Scanderbeg

Aleksander Kastrioti Skenderbeu eshte sternipi aktor, pianist e kengetar jazz-i, pinjolli i heroit Gjergj Kastrioti – Skenderbeu nga Rossano e Kalabrise ne Itali. Ka punuar ne teater me kompani te ndryshme te Napolit, Romes, Milanos dhe Kalabrise ...

                                               

Antikiteti Dardan

Antikiteti Dardan ishte reliev I skalitur apo stele e shfaqjes se nje procesioni mortor qe pasqyon kortezhin funeral te nje burri, akrivoli I te cilit percillet nga ajo qe duket te jete e shoqja te ndjerit ne krye te saj, ishte gjetur rastesisht ...

                                               

Antikiteti klasik

Antikiteti klasik eshte periudha e historise kulturore midis shekullit VIII p.e.s. dhe shekullit VI p.e.s. me qender ne Detin Mesdhe, dhe qe perfshin civilizimet nderlidhese te Greqise antike, Romes antike dhe Ilirise. Antikiteti paraqet periudhe ...

                                               

Aparteidi

Aparteidi eshte doktrine politiko-shoqerore ne Republiken e Afrikes se Jugut e cila ekziston qe nga viti 1948: Nepermjet ndarjes politike, sociale, ekonomike dhe hapesinore te racave synohej arritja e nje zhvillimi te ndare ne te gjitha fushat. P ...

                                               

Argjiro Karanxha

Ai u dergua ne vitin 1091 nga Perandori Aleks Komneni me mision ne Durres, i paisur me dy letra. Njera ishte per Joan Komnenin Duken e Durresit, ndersa tjetra ishte per parine e ketij qyteti. Argjiro Karanxha u nis drejt ketij qyteti me qellim te ...

                                               

Arkitektura dhe inxhinieria e Dinastisë Han

Arkitektura dhe inxhinieria e Dinastise Han ishte arkitektura dhe inxhinieria qe u zhvilluan ne Kine gjate sundimit te Dinastise Han. Dinastia Han ishte dinastia e dyte perandorake e Kines, e paraprire nga Dinastia Qin dhe e ndjekur nga periudha ...

                                               

Arkitektura e Dinastisë Song

Arkitektura e Dinastise Song ishte e njohur per pagodat e saj te larta budiste, urat e medha prej guri dhe druri, varret luksoze dhe pallatet ekstravagante. Megjithese literatura mbi arkitekturen ekzistonte qe me pare, shkrimet mbi arkitekturen l ...

                                               

Arkitektura e lashtë kineze prej druri

Arkitektura e lashte kineze prej druri eshte midis me pak te studiuarave te ndonje tradite te madhe boterore arkitekturore nga kendveshtrimi perendimor. Megjithese historia arkitekturore e Kines eshte shume e hershme, pershkrimet e arkitektures k ...

                                               

Arsimi dhe edukata tek ilirët

Arsimi dhe edukata te iliret jane nocione dhe koncepte nga fusha e historise se arsimit dhe mendimit pedagogjik me te cilat nenkuptohet teresia e formave, organizimeve dhe institucioneve arsimore, edukative dhe shkollore tek iliret. Duke u mbesht ...

                                               

Arsimi dhe edukimi në antikitet

Arsimi dhe edukimi ne antikitet jane nocione dhe koncepte me te cilat nenkuptohet edukimi dhe arsimi ne shoqerine antike skllavopronare duke perfshire nje hark kohor prej rreth 4000 vjetesh, prej paraqitjes se shkrimit te pare kuneiform sumerian ...

                                               

Arti parahistorik

Ne historine e arti parahistorik eshte gjithe i prodhuar para-shkrimit, kulturat parahistorike duke filluar diku nga historia e vone gjeologjike dhe pergjithesisht duke vazhduar deri sa kjo kulture zhvilloi shkrimin apo metoda te tjera regjistrue ...

                                               

Besimet parahistorike

Momentalisht eshte e pamundur qe me ane te zbulimeve per periudhen parahistorike dhe periudhen paleolite te fitohet dituri lidhur me besimet e asaj kohe. Zbulimet, te cilat u japin mundesi vlerave fetare, fillojne ne Periudhen Neolitike Koha Re e ...

                                               

Beteja e Bedrit

Ne muajin e bekuar te Ramazanit, perveç shume ngjarjeve te rendesishme, ka ndodhur edhe Beteja e Bedrit, qe eshte beteja e pare dhe me e rendesishme ne historine islame. Ne per çdo vit e perkujtojme Naten e Bedrit te 16 Ramazanit te vitit 624. Ne ...

                                               

Beteja e Himarës

Beteja e Himares ishte nje konflikt ushtarak qe ndodhi ne Luften Greko-Italiane ne Dhjetor 1940, gjate kundersulmit te Ushtrise Greke qe pasoi pushtimin e deshtuar Italian te Greqise. Pas fitores greke ne Himare, diktatori italian Benito Mussolin ...

                                               

Beteja e Qafës së Skërficës

Skerfica ne Fushebardhe ben pjese ne ato luftra lokale, ku greku synonte jugun e Shqiperise, shfarrosjen e nje popullate autoktone. Kjo çoi Greqine drejt objektivit strategjik te vjeter. Ate qe nuk mund ta bente ushtria e benin andartet qe shkakt ...

                                               

Beteja e Vukovarit

Beteja e Vukovarit ishte nje 87-ditor rrethimi i Vukovarit ne Kroacine lindore nga Ushtrise Popullore Jugosllave, mbeshtetur nga forca te ndryshme paramilitare nga Serbia, ne mes te gushtit dhe nentor 1991. Para Luftes Kroate e Pavaresise, qyteti ...

                                               

Bonifatius (kryegjeneral)

Bonifatius ka qene nje kryegjeneral romakoperendimor dhe Patricius ne shek e 5.p.e.s. Ai shfaqet per here te pare me 413 gjate mbrojtjes se Marseille kundra Goteve te Perendimit Athaulf. Ne Africa deshmohet me vone si comes Africae, qendronte edh ...

                                               

Dietrich Eckart

Dietrich Eckart ishte nje gazetar gjerman, dramaturg, poet dhe politikan i cili ishte nje nga themeluesit e Partise se Punetoreve te Gjermanise, paraardhesja e Partise Naziste. Eckart ishte nje ndikim kyç i Adolf Hitlerit ne Partine e hershme naz ...

                                               

Ditari i Hajredin Cakranit

Zbulohen kujtimet e firmetarit te deklarates se Pavaresise. Rrefime per takimet ne Parlamentin turk, takimet me atdhetare e rilindes, marredhenia me Ismail Qemalin etj. Deri para pak muajsh ndodheshin te demtuara te mbyllura ne nje kasete metalik ...

                                               

Dominimi i Botës

Dominimi i Botes eshte vendosja e nje qeverie ne te gjithe boten,qe kontrollon çdo cep te saj.Shume vende e kane provuar tia arrijne por nuk ia kane dale mbane.Me afer ketij qellimi ka qene Perandoria Mongole e cila ne kulmin e fuqise zoteronte 1 ...

                                               

Ebu Jezid

Abu Yazid ka qene nje udheheqes i revoltes se fundit te madhe te Charidschiten ne Ifriqiya kunder Fatimideve. Abu Yazid Machlad ibn Kaidad Stampa:ArF ka lindur ne Gao ne Niger, ku dhe i ati i tij merrej me tregti. Ai kishte zanatin Berber dhe u r ...

                                               

Ekonomia Romake

Ekonomia Romake zoteronte nje hapesire te madhe fushash, qe kishin burime te jashtezakonshme natyrore dhe njerezore. Prej kesaj, ekonomia e Romes mbeti e fokusuar ne bujqesi dhe tregti. Tregtia e lire bujqesore ndryshoi peizazhin italian, qe nga ...

                                               

Epoka e Artë Islame

Epoka e Arte Islame ose Periudha e Arte Islamike eshte periudha midis shekujve VII dhe XIII gjate se ciles bota Islame sundohej nga kalife te ndryshem, duke perjetuar nje shkencore, ekonomike dhe kulturore te begate. ne Kete periudhe eshte tradic ...

                                               

Erato e Armenisë

Erato e njohur gjithashtu si Mbreteresha Erato ishte nje Princesha e Mbreterise se Armenise dhe anetare e dinastise Artaxiad. Ajo sherbeu si Mbreteresha Romake e Armenise nga 10 para K. deri ne 2 para K. me vellain-bashkeshortin Mbretin Tigran IV ...

                                               

Feja e sllavëve

Edhe sllavet, sikur keltet, jane prej popujve evropiane. Banojne mes lumit Vollga dhe Dnieper. Sllave lindore llogariten: ruset, ukrainasit, rutenet. Kurse sllave jugore jane: kroatet, serbet dhe bullgaret. Nderkaq sllave perendimore quhen çeket, ...

                                               

Fitorja e Pirros

Fitorja e Pirros nenkupton sakrifica te renda. Ne betejen qe u zhvillua me pas ne Heraklea afer Tarentit Pirro i Epirit u ndesh me nje ushtri Romake dy here me te shumte ne numer se ushtria e tij dhe doli Fitimtar. Mirepo ai humbi aq shume oficer ...

                                               

Fotografia (historia)

Projektimi i imazheve ne siperfaqe te ndryshme eshte bere per shume shekuj. Dhoma e erret dhe Dhoma e shndritshme perdoreshin nga artistet per te krijuar konturet e skenave te ndryshme qe ne shekullin e 16-te. Keto lloj aparatesh nuk e fiksonin i ...

                                               

Gora (Pogradec)

Gora eshte nje krahine malore qe shtrihet ne dy rrethe, ne rrethin e Korçes dhe te Pogradecit. Emri i saj rrjedh nga sllavishtja qe do te thote "mal". Gora koken e ka ne veri qe fillon nga Lenia, ne Qafe-Panje, ne Qafe Plloçe derisa puthet me Mal ...

                                               

Guri i Paqes

Guri I Paqes dikur ishin gure te shtruar nen rruget e Tramvajeve te Hiroshimas, qe perjetuan shperthimin e bombes Atomike a-bombe ne Hiroshimen e vitit 1945. Qindra gure u ringjallen me vone si simbol I deshires per paqe nga duart e njerezve ne H ...

                                               

Gjenealogjia

Gjenealogjia eshte historia e prejardhjes se brezave te nje fisi a te nje familjeje njeri pas tjetrit, radha e brezave qe e kane prejardhjen nga nje paraardhes i perbashket; dege ndihmese e historise, qe studion vazhdimesine e brezave te nje fisi.