ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 83
                                               

Ministria e Punëve të Jashtme e Kosovës

Ministria e Puneve te Jashtme dhe Diaspores e Republikes se Kosoves ka per mision formulimin dhe zbatimin e politikes se jashtme te Kosoves, mbrojtjen e interesave te Kosoves ne raport me vendet e tjera dhe organizatat nderkombetare, perfaqesimin ...

                                               

Uashington D.C.

Uashington D.C. eshte kryeqyteti i Shteteve te Bashkuara te Amerikes. Me 16 korrik 1790, Kongresi i Shtetet e Bashkuara miratoi krijimin e nje distrikti te kryeqytetit siç lejohej nga Kushtetuta amerikane. Distrikti quhet Distrikti i Kolumbias dh ...

                                               

Deklarata e Bolonjës

Adoptimi i nje sistemi te gradave shkencore lehtesisht te njohshme dhe te krahasueshme, gjithashtu permes Suplementit te Diplomes, me qellim qe te nxitet aftesia per punesim e qytetareve evropiane dhe konkurrenca nderkombetare e sistemit europian ...

                                               

Eurodoc

Eurodoc eshte federate evropiane e shoqatave kombetare te hulumtuesve te rinj te cilet momentalisht jane duke e ndjekur doktoraturen e tyre ose ata doktore shkencash qe jane ne vitin e pare te karrieres se tyre hulumtuese te pas-doktoratures. Si ...

                                               

Organizata e Bashkëpunimit Ekonomik të Detit të Zi

Organizata e Bashkepunimit Ekonomik te Detit te Zi eshte nje organizate nderkombetare rajonale qe fokusohet ne nismat shumepaleshe politike dhe ekonomike qe synojne nxitjen e bashkepunimit, paqes, stabilitetit dhe prosperitetit ne rajonin e Detit ...

                                               

Aleanca Kosova e Re

AKR-ja eshte certifikuar si Parti Politike me daten 03.05.2006 ne Regjistrin per Regjistrim dhe Veprimtari te partive politike ne Kosove, Nr. 154/0506. Emertimi i partise politike, Aleanca Kosova e Re, vjen nga organizata per lobim" The Alliance ...

                                               

Veton Surroi

Veton Surroi eshte publicist dhe politikan i njohur shqiptar dhe themelues e udheheqes i Partise Reformiste ORA. Ai eshte deputet i Kuvendit te Kosoves qe nga viti 2004. Surroi ne vitin 1997 themeloi gazeten e perditshme me te lexuar ne Kosove, " ...

                                               

Byro politike

Politburo e pare u krijua ne Rusi nga Partia Bolshevike ne vitin 1917 per te siguruar udheheqje te forte dhe te vazhdueshme gjate Revolucionit rus qe po ndodhte gjate te njejtit vit. Politburo i pare kishte shtate anetare: Lenini, Zinoviev, Kamen ...

                                               

Lidhja e Shkrimtarëve dhe Artistëve

Lidhja e Shkrimtareve dhe Artisteve te Shqiperise eshte organizate jofitimprurese e krijuar nga nje grup shkrimtaresh e artistesh shqiptare per te propaganduar krijimtarine letrare e artistike te autoreve shqiptare, per te vleresuar e rivleresuar ...

                                               

Aktiviteti i Xhemijetit

Çeshtjet e pazgjidhura ekonomike, politike dhe kombetare ne Mbreterine SKS, ishin arsye per mosbesim, padurueshmeri te ndersjellet, dhe per nxitjen e konflikeve ndermjet partive poltike ne periudhen e viteve 1921-1923. Per kete arsye menyra per z ...

                                               

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Frankfurter Allgemeine Zeitung eshte gazete ditore regjionale ne Gjermani. Per nga politika eshte liberale-konservative ndersa nga struktura legjislative e kesaj gazete llogaritet si shoqeri aksionaresh. FAZ i takon shoqerise se shtepive botuese ...

                                               

Shoqata Austriake-Shqiptare

Shoqata Austriake-Shqiptare eshte themeluar me 14 Mars 1966, ne mbledhjen e mbajtur ne Vjene, ne pallatin e quajtur Palais Palffy. Sipas statutut te kesaj shoqate, themelimi i saj ishte bete me qellim te pengimit te çdo tentimi politike qe provon ...

                                               

Partia Komuniste e Italisë

Partia Komuniste e Italise eshte nje parti politike italiane qe ka ekzistuar per pese vjet, 1921-1926. Edhe pse eksperienca e saj politike eshte pjese e historise se Partise Komuniste Italiane me te cilen ajo ngaterohet ndonjehere, kjo parti qe e ...

                                               

Drenushë Xhemajli

Drenushe Xhemajli ka lindur me 04/10/1987 ne Prishtine ku edhe jeton me familjen e saj. Eshte absolvente ne Universitetin Amerikan ne Kosove. Para se te merret me aktivitete politike ka qene e perqendruar ne ato shoqerore, kryesisht ne grumbullim ...

                                               

Gjermania Lindore

Gjermania Lindore apo Republika Demokratike e Gjermanise ishte nje vend qe ekzistonte nga viti 1949 deri me 1990, periudha kur pjesa lindore e Gjermanise ishte pjese e Bllokut Lindor gjate Luftes se Ftohte. Ajo perbehej nga territori qe administr ...

                                               

OGAE

OGAE ne Shqip: eshte nje organizate nderkombetare e cila u formua ne vitin 1984 ne Savonlinna, Finland nga Jari-Pekka Koikkalainen. Organizata eshte nje bashkim i 42 klubeve fansash te Festivalit Europian te Kenges rreth e qark Europes dhe me tut ...

                                               

Roland Shuperka

Roland Shuperka eshte mjek qe punon ne departamentin e promocionit shendetesore ne Institutin e Shendetit Publik ne Tirane. Fushat e tij te punes jane ato te luftes kunder duhanit dhe abuzimit me droga dhe alkool. Z. Shuperka e quajne ndryshe "Tm ...

                                               

7 Prill

2011 - Atifete Jahjaga, zgjidhet presidente e Republikes se Kosoves. 1805 - Shfaqet per here te pare Simfonia e 3-te e Beethowenit Eroica ne teatrin e Vjenes nen drejtimin e tij. 1939 - Shqiperia sulmohet nga Italia fashiste. 1348 - Universitet i ...

                                               

Gripi

Gripi eshte nje semundje ngjitese e shkaktuar nga virusi i familjes orthomyxoviridae. Eshte nje semundje sezonale dhe shkakton demtim ne organet e frymarjes.Me se shumti ka ndikim tek femijet dhe te moshuarit.

                                               

Pandemia e COVID-19 në Amerikën Jugore

Pandemia e COVID-19 u konfirmua se kishte arritur ne Ameriken Jugore me 26 shkurt 2020 kur Brazili konfirmoi nje rast ne São Paulo. Deri me 3 prill, te gjitha shtetet dhe territoret ne Ameriken Jugore kishin regjistruar te pakten nje rast. Me 13 ...

                                               

Pandemia e COVID-19 në Mbretërinë e Bashkuar

Pandemia e vazhdueshme e COVID-19 u perhap ne Mbreterine e Bashkuar ne fund te janarit te vitit 2020. Pas shperthimit te semundjes ne Kine, Organizata Boterore e Shendetesise e shpalli ate nje Urgjence te Shendetit Publik te shqetesimit nderkombe ...

                                               

Pandemia e COVID-19 në Brazil

Pandemia e vazhdueshme e COVID-19 u konfirmua se ishte perhapur ne Brazil me 25 shkurt 2020, pasi nje burre 61-vjeçar nga São Paulo, i cili ishte kthyer nga Lombardia, Itali testoi pozitiv per virusin. Deri me 1 maj 2020, 91.589 raste jane konfir ...

                                               

Vaksina për COVID-19

Nje vaksine per COVID-19 eshte nje vaksine hipotetike kunder semundjes koronavirus 2019. Organizata Boterore e Shendetesise OBSH Konfiromoj se vaksina ka rezultuar me sukses 90% e sigurt. Pritet te hidhet ne treg ne fund te vitit 2020, mbi 50 mil ...

                                               

Regjistrimi

Census eshte nje proçes sistematik i grubullimit te dhenave te popullsise se nje vendi. Censusi i popullsise dhe banesave eshte numerimi i te gjithe njerezve, banesave dhe pronave brenda territorit te Shqiperise ne nje kohe te caktuar. Ai eshte n ...

                                               

Edukimi shëndetësor në Kosovë

Edukimi shendetesor nenkupton kombinimin e pervojave te mesuarit per ti ndihmuar individet dhe shoqerite te permiresojne shendetin e tyre. Kjo arrihet duke rritur njohurite e komunitetit, ose duke ndikuar ne ndryshimin e qendrimeve te tyre. Eduki ...

                                               

Pandemia e COVID-19 në Iran

Gjate pandemise COVID-19, Irani raportoi rastet e para te konfirmuara te infeksioneve SARS-CoV-2 me 19 shkurt 2020 ne Qom. Virusi mund te jete sjelle ne vend nga nje tregtar nga Qom, i cili kishte udhetuar per ne Kine. Irani ka numrin e tete te r ...

                                               

Hipertensioni

Hipertensioni ose shtypja e larte e gjakut eshte nje semundje ne te cilen shtypja e gjakut ka nivele te larta dhe permanente mbi arterjet. Dihet se presioni arterial nuk eshte konstant dhe ne periudha te ndryshme gjate dites ndryshon nga vlerat m ...

                                               

Zgjedhjet parlamentare në Kosovë

Zgjedhjet parlamentare te Kuvendit te Kosoves jane administruar nga Organizata per Siguri dhe Bashkepunim ne Evrope OSBE dhe 2007, 2010 jane monitoruar nga komuniteti nderkombetar, me OSBE-ne dhe te tjera, duke perfunduar se keto zgjedhje ishin p ...

                                               

Mimoza Kusari-Lila

Mimoza Kusari-Lila eshte lindur me 16.10.1975 Kryetare e komunes se Gjakoves Mimoza Kusari - Lila ka magjistruar per administrim biznesi ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes. Gjate kesaj kohe ajo vijoi studimet ne Institutin Ekonomik, Universiteti ...

                                               

Zgjedhjet parlamentare në Shqipëri, 2001

Zgjedhjet parlamentare te vitit 2001 ne Shqiperi u mbajten ne Shqiperi me 24 qershor. Rezultati ishte nje fitore per Partine Socialiste, qe ishte ne pushtet, e cila fitoi 73 nga 140 vendet, dhe Ilir Meta mbeti Kryeminister.

                                               

Politika në Kosovë

Politika e Kosoves zhvillohet ne nje kornize te nje republike demokratike perfaqesuese parlamentare shumepartiake, ku Presidenti eshte kreu i shtetit dhe Kryeministri eshte kreu i qeverise. Zgjedhjet parlamentare mbahen çdo kater vjet, me te fund ...

                                               

Bashkimi Evropian

Bashkimi Evropian eshte nje bashkim politik dhe ekonomik i 28 shteteve anetare qe jane te vendosura kryesisht ne Evrope. Ajo ka nje siperfaqe prej 4.475.757 km2, dhe nje popullsi prej rreth 510 milion. BE ka zhvilluar nje treg te brendshem permes ...

                                               

Bullgaria

Bullgaria zyrtarisht Republika e Bullgarise, eshte nje vend ne Evropen Juglindore. Ajo kufizohet nga Rumania ne veri, Serbia dhe Maqedonia e Veriut ne perendim, Greqia dhe Turqia ne jug, dhe Deti Zi ne lindje. Me nje territor prej 110.994 kilomet ...

                                               

Kampi Auschwitz-Birkenau

Kampi Auschwitz-Birkenau ka qene kampi nazist me i rendesishem i vdekjes. Me 27 janar te vitit 1945, ushtaret e armates se kuqe hyne ne kampin me te madh te vdekjes, Auschwitz-Birkenau. Sovjetiket zbuluan rreth 7 mije persona ende te gjalle ne kamp.

                                               

.al

.al eshte prapashtesa e faqeve te internetit dhe paraqet domenin zyrtar te nivelit te pare te Shqiperise. Ajo administrohet nga AKEP. Pas ndryshimeve te kryera nga AKEP mbi rregulloren e administrimit te emrave ne zonen.al, eshte mundesuar regjis ...

                                               

2004

17 Mars - Fillojne trazira ne Kosove,qe njihen si Trazirat e marsit. Ne keto trazira humben jeten 28 persona dhe u shkaterruan shume monumente fetare ne Kosove. 18 Prill - themelohet klubi i futbollit Drini fk 1 Maj - Çekia, Estonia, Hungaria, Le ...

                                               

Berna

Bertholdi i V, duka Zähringenit, themeloi qytetin ne vitin 1191 buze lumit Aare duke e emertu me emrin Berne nga fjala gjermane per ariun, te pakten, qe eshte kapur nga gjuetia.

                                               

2 shkurt

1989 - Sky Television plc filloi emetimet ne Evrope. 1989 - Trupat e fundit te Bashkimit Sovjetik leshuan Kabulin duke perfunduar luften 9 vjeçare te okupimit ushtarak te Afganistanit. 1878 - Greqia i spalli lufte Turqise. 1990 - Me nismen e Anto ...

                                               

2012

1 Shkurt Te pakten 79 njerez humbin jeten dhe rreth 1000 te tjere u plagosen pas nje ndeshje futbolli ne Port Said, Egjipt 21-22 Janar - Sinodi i Shenjte i Kishes Ortodokse Autoqefale te Shqiperise dorezon ne graden episkopale Peshkopin e Amantia ...

                                               

9 mars

1935 - Hitleri deklaroi se do te krijoje forca te reja ajerore. 1959 - U paraqit kukulla Barbie. 2011 - Themelohet Aleanca KuqeZi. 1776 - U botua libri ekonomik Pasuria e Kombeve nga Adam Smith. 1984 - U themelua Competitive Enterprise Institute ...

                                               

Pandemia e COVID-19 në Gjeorgji

Pandemia e Koronavirusit 2020 eshte konfirmuar edhe ne Gjeorgji me rastin e pare te infektimit ne Tbilisi ne 26 shkurt 2020. Te gjitha fluturimet nga Kina dhe Wuhan me destinacion aeroportin nderkombetar te Tbilisit ishin pezulluar deri me 27 jan ...

                                               

19 Prill

1993 – Vdiq guvernatori i Dakote Jugore, George Mickelson, se bashku me 9 persona tjere pasi aksidentalisht u rrezua aeroplani ne te cilin udhetonin per ne Ajova. 2013 - U arrit Marreveshja e Pare lidhur me Parimet e Qeverisjes dhe Normalizimit t ...

                                               

Pasha

Pasha eshte titull ushtarake me vone edhe adminstrativ. Emetiminin e personave e bente Sulltani i cili keta persona i shperblete me toka te cilat sundoheshin nga ata me kushte qe te paguanin nje perqindje te ardhurave. Tokat e tilla quheshin Pash ...

                                               

Pandemia e COVID-19 në Zelandë të Re

Rasti i pare i COVID-19 ne Zelanden Re gjate pandemise COVID-19 u raportua me 28 shkurt 2020. Vendi ka gjithsej 1.497 raste, nga te cilat 65 jane aktualisht aktive dhe 21 persona kane vdekur nga virusi.

                                               

Fushtica e Poshtme

Banoret mirren kryesisht me bujqesi, diku rreth 50% e siperfaqes bujqesore eshte me sistem te ujitjes nga hidrosistemi "Iber-Lepenc". Ne vitet e 80 secila familje se paku nje anetare te familjes e kishte te punesuar ne Kosove, ndersa jashte Kosov ...

                                               

Pavlina Mani

Pavlina Mani eshte nje aktore e mirenjohur shqiptare. U lind ne Lushnje me 13 nentor 1948. Aktore e suksesshme, ka realizuar shume role te spikatur, duke filluar ne 1966 ne" Oshtime ne bregdet”, kur ishte ende studente. Eshte nderuar me disa çmim ...

                                               

Vangjel Toçe

Vangjel Toçe 1953-. Aktor. Lindi ne Tirane, me 26 Maj. Pas mbarimit te Institutit te Larte te Arteve*, dega e drames, me 1976, filloi pune si aktor ne Teatrin Popullor*, sot "Teatri Kombetar". Ka dale ne pension ne moshen 65 vjeçare, por ende mba ...

                                               

Vladimir Kotani

Vladimir Kotani eshte autor kengesh i njohur shqiptar. Kompozitor ne disa gjini te muzikes. Eshte autori i mbi 1500 kengeve shqiptare te muzikes se lehte. Eshte komozitori i vetem shqiptar qe ka arritur te fitoje çmimin e pare ne Festivalin e Ken ...

                                               

Yllka Mujo

Lindi ne Tirane ne 15 tetor 1953. Mbaroi per kanto ne Liceun Artistik dhe me pas per aktore ne Institutin e Larte te Arteve, ndersa me 1974 u emerua ne Teatrin Popullor. Ne teater ka interpretuar ne dhjetera shfaqje, midis te cilave te" Oret e Kr ...

                                               

Roland Trebicka

Roland Trebicka lindi ne Korçe ne vitin 1947. Kreu shkollen e mesme te pergjithshme "Raqi Qirinxhi" ne vendlindje. Kur ishte ri punoi si aktor ne Estraden profesioniste te SHQUP Shtepia Qendrore e Ushtrise Popullore ose shkurt "Estrada e Ushtarit ...