ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 82
                                               

Këmbimi i mallrave

Kembimi i mallrave eshte pjese e ekonomise i cili nenkupton nderrimin e mallrave per mall ose per para. Kembimi i mallrave eshte veprim ekonomik i nevojshem, me qe ne nje vend nuk mund te prodhohen te gjitha prodhimet e nevojshme per jeten e njer ...

                                               

Rob Lucci

Rob Lucci eshte personazh fiktiv ne anime dhe manga One Piece krijuar nga Eiichiro Oda. Ai eshte anetar i CP-0, i cili me pare ishte anetari me i fuqishem i CP-9, njesi e fshehur qe misioni ishte marrja e gjurmeve te Plutonit nga Icebergu. Si per ...

                                               

ISO 3166-2:AL

ISO 3166-2:AL eshte hyrja per Shqiperine ne ISO 3166-2, pjese e standardit ISO 3166, i publikuar nga Organizata Nderkombetare per Standardizim, e cila percakton kodin per emrat e nenndarjeve te gjitha shteteve te koduara ne ISO 3166-1. Aktualisht ...

                                               

ISO 3166-2:MK

ISO 3166-2:MK eshte hyrja e Maqedonise ne ISO 3166-2, pjese e standardeve ISO 3166, e publikuar nga Organizata Nderkombetare per Standardizim, e cila i percakton kodet per emrat e nendarjeve te gjitha shteteve te koduara ne ISO 3166-1. Aktualisht ...

                                               

Konsorciumi i World Wide Web

Konsorciumi i World Wide Web ose) eshte organizata kryesore nderkombetare per standardizim te World Wide Web. E themeluar dhe tani e udhehequr nga Tim Berners-Lee, konsorciumi eshte i perbere nga oranizata anetare te cilat mbajne personel me orar ...

                                               

Gjuha boshnjake

Emri "gjuha bosnjane" Anglisht: Bosnian language, Bos: Bosanski jezik eshte nje çeshtje e debatueshme per disa kroate dhe serbe, te cilet gjithashtu i referohen asaj si gjuha "boshnjake" serbo-kroatisht: bošnjački / бошњачки. Megjithate, gjuhetar ...

                                               

Romanizimi i rusishtes

Romanizimi i alfabetit rus eshte procesi i transliterimit te gjuhes ruse nga shkrimi cirilik ne shkrimin latin. Si dhe perdorimi i saj primar per citimin e emrave dhe fjaleve ruse ne gjuhet qe perdorin alfabetin latin, eshte gjithashtu thelbesore ...

                                               

Euro

Euro eshte valuta zyrtare e Bashkimit Evropian. Tetembedhjete shtete anetare e kane pershtatur, keto vende se bashku njihen si Eurozona. Valuta gjithashtu perdoret edhe ne pese shtete tjera me marreveshje formale gjashte shtete tjera pa marrevesh ...

                                               

Ruby (gjuhë programuese)

Ruby eshte nje gjuhe programuese me qellime te pergjithshme, dinamike, reflektive dhe eorientuar ne objekt. U dizajnua dhe zhvillua ne mesin e viteve 1990 nga Yukihiro "Matz" Matsumoto ne Japoni. Sipas krijuesit te saj, Rubi u ndikua nga Perl, Sm ...

                                               

Karta e Kombeve të Bashkuara

Konferenca e San Franciscos pranoi deshtimin e Liges se Kombeve, parardheses se OKB-se per te ndaluar konfliktin e Luftes se Dyte Boterore 1939-1945. Konferenca kerkoi te krijonte nje organizate e cila do te mund te perfaqesonte te gjitha kombet ...

                                               

Këshilli Ekonomik dhe Social i Kombeve të Bashkuara

Keshilli Ekonomik dhe Social i Kombeve te Bashkuara perben nje nga organet kryesore te Kombeve te Bashkuara. Eshte pergjegjes per koordinimin ekonomik, social dhe te punes te nderlidhur te 14 agjencive te specializuara te OKB-se, komisioneve funk ...

                                               

Këshilli i Sigurimit i Organizatës së Kombeve të Bashkuara

Keshilli i Sigurimit i Organizates se Kombeve te Bashkuara eshte nder organet me te rendesishme te Organizates se Kombeve te Bashkuara, qe ka per detyre mirembajtjen e paqes dhe sigurise ne mes te kombeve. Vendimet e ketij organi quhen rezoluta d ...

                                               

Selia e Kombeve të Bashkuara

Selia e Organizates se Kombeve te Bashkuara ndodhet ne New York City, ne nje kompleks te krijuar nga nje bord arkitektesh te udhehequr nga Wallace Harrison, dhe ndertuar nga firma arkitekturore Harrison & Abramovitz. Kompleksi ka sherbyer si seli ...

                                               

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara

Asambleja e Pergjithshme e Kombeve te Bashkuara eshte nje nga gjashte organet kryesore te Kombeve te Bashkuara, i vetmi ne te cilin te gjitha vendet anetare kane perfaqesim te barabarte, dhe organi kryesor diskutues, politikeberes dhe organi perf ...

                                               

Rezoluta nr. 1101 e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara

Rezoluta nr. 1101 e Keshillit te Sigurimit te Kombeve te Bashkuara u aprovua me 28 Mars 1997, per shkak te shqetesimit ne lidhje me situaten ne Shqiperi. Keshilli i Sigurimit krijoi nje force sigurie shumekombeshe, e cila do te krijonte kushtet p ...

                                               

Fondi i Kombeve të Bashkuara mbi Popullsinë

Fondi i Kombeve te Bashkuara mbi Popullsine ka filluar me 1969 dhe ka ndryshuar emrin me 1987 nga Fondi i Kombeve te Bashkuara mbi Popullsine Aktive. Ky fond eshte burimi me i madh i te dhenave nderkombetare mbi popullsine dhe shendetesine e saj. ...

                                               

PSSP

PSSP eshte shkurtese per titullin perfaqesuesi special i sekretarit te pergjithshem te Kombeve te Bashkuara ". shkurtesa ne anglisht per te njejtin titull eshte SRSG. Kete titull e mbajne personat qe zgjedhen direkt nga sekretari i pergjithshem p ...

                                               

UNICEF

UNICEF, shkurtesa ne anglisht per United National International Children´s Emergency Fund. Themeluar ne 1946. Fillimisht per te lehtesuar pasojat e luftes. Tani merret me mireqenien e femijeve ne vendet ne zhvillim. UNICEF ka marre mandatin e Asa ...

                                               

Lidhja e Kombeve

Lidhja e Kombeve ishte nje organizate nderqeveritare e themeluar me 10 janar 1920 si rezultat i Konferences se paqes ne Paris e cila e perfundoj Luften e pare boterore. Ajo ishte organizata e pare nderkombetare qellimi i se ciles ishte te mbaje p ...

                                               

Bashkimi Ndërkombëtar i Telekomunikacionit

Bashkimi Nderkombetar i Telekomunikacionit ; frengjisht: Union Internationale des Télécommunications), eshte nje agjenci e specializuar e Kombeve te Bashkuara, qe eshte pergjegjes per çeshtjet qe kane te bejne teknologjine e informacionit dhe kom ...

                                               

Oganizata Botërore e Meteorologjisë

Organizata Nderkombetare e Meteorologjise) eshte nje organizate nderqeveritare me nje anetaresim te 193 shteteve anetare dhe territoreve. Presidenti i Kongresit Boteror Meteorologjik, organi i tij suprem, eshte Gerhard Adrian si pasardhes i David ...

                                               

Flamuri i Palestinës

Flamuri i Palestines eshte nje trengjyresh i tre vija horizontale te barabarta te veshura nga nje trekendesh i kuq qe leshohet nga ngritesi. Ky flamur rrjedh nga ngjyrat pan-arabe dhe perdoret per te perfaqesuar Shtetin e Palestines dhe popullin ...

                                               

Fidai

Himnit kombetar i Palestines, eshte himni kombetar i Palestines. U miratua nga Organizata Çlirimtare Palestineze ne vitin 1996, ne pajtim me Nenin 31 te Shpalljes se Pavaresise Palestineze me 1988. Eshte shkruar nga Said El Muzayin, muzika eshte ...

                                               

Najib Balala

Balala filloi karrieren e tij politike si kryetare i Mombases, me pas ai shkoi me sukses per vendin parlamentar te Mvita ne zgjedhjet e pergjithshme te vitit 2002. Para kesaj, Balala ka sherbyer si zevendes kryetare i Bordit te Turizmit te Kenise ...

                                               

Turizmi

Turizmi eshte praktika, veprimi i marre nga ata qe udhetojne apo vizitojne vende me qellim zbavitjeje, njohurie dhe mesimi; sipas definicionit te Organizates Boterore te Turizmit, turist quhet gjithkush qe udheton ne vende te ndryshme nga ai ne t ...

                                               

Rënditjet ndërkombëtare të Shqipërisë

Rezervat devizore dhjetor 2008, e renditi ne vendin e 111 nga 156 shtete Banka Boterore: Indeksi per Lehtesine te berit Biznes 2010 report, e renditi ne vendin e 82 nga 183 shtete Fondi Monetar Nderkombetar: GDP nominale 2009, e renditi ne vendin ...

                                               

Turizmi i qëndrueshëm

Turizmi i qendrueshem eshte nje koncepti turistik e cila perfshin perpjekjet per nje ndikim pozitiv ne mjedis, shoqeri dhe ekonomi. Turizmi mund te perfshije transportin paresor ne vendndodhjen e pergjithshme, transportin lokal, akomodimin, arget ...

                                               

Turizmi në Shqipëri

Turizmi shqiptar po njeh nje ngritje te stabilizuar cilesore.Turizmi shpesh perkufizohet si nje udhetim me qellim çlodhjen,per te kaluar kohen e lire apo per qellime biznesi. Turizmi perfshin veprimtarite e personave qe udhetojne apo qendrojne ne ...

                                               

Ekonomia e Kaçanikut

Ekonomia e tanishme e Kaçanikut eshte nje ekonomi ne tranzicion. Komuna ka dalur nga lufta me shumicen e ekonomise se saj te shkaterruar ; infrastruktura e komunes gjendet ne gjendje te dobet. Ekonomia e Kaçanikut eshte bazuar ne prodhimin e mate ...

                                               

Pandemia e COVID-19 në Egjipt

Pandemia e COVID-19 ne Egjipt eshte pjese e pandemise gjithe boterore te semundjes koronavirus 2019 e shkaktuar nga sindroma e rende akute e frymemarrjes koronavirus 2. Virusi u konfirmua se kishte arritur ne Egjipt ne 14 Shkurt 2020.

                                               

Korça

Korça eshte nje qytet ne Shqiperine Jug-Lindore. Korça eshte edhe qendra e prefektures me te njejtin emer. Eshte nje nga bashkite me te medha te vendit me rreth 90.000 banore te regjistruar. Qyteti u themelua ne shekullin XV nga Iliaz Beu, me ori ...

                                               

Lipjani

Si vendbanim, Lipjani njihet qe nga periudha romake, si vend i rendesishem.Perveq Lipjanit Qytet me rendesi dhe kryqezim i rendesishem i rrugeve ishte Ulpiana, e cila ndodhej ne verilindje ne largesi rreth 10 km nga Lipjani. Lipjani, ne periudhen ...

                                               

Universiteti Rus i Miqësisë së Popujve

Adresa: 117198, Moscow Miklukho-Maklaya str. 6 Tel.: +7 495 434 5300 FAX: +7 495 433 1511 Web-Site:" Universiteti i Miqesise se Popujve rusisht: Российский университет дружбы народов, РУДН u themelua ne 5 shkurt 1960, me vendim te Qeverise se Bas ...

                                               

Kaçaniku

Kaçanik eshte qytet i vogel ne jug te Kosoves dhe ka nje siperfaqe prej 306 km katrore. Nga siperfaqja e teresishme e komunes 65.6% eshte toke e papunuar, kurse 34.4% eshte toke e punuar. Neper Kaçanik kalon magjistralja Shkup-Prishtine, si edhe ...

                                               

Kosova dhe bukuritë e saj

Kosova edhe pse ka nje siperfaqe te vogel prej 10887km2, karakterizohet me shume bukuri natyrore, nder to jane: Rajoni i Dukagjinit, e veçanerisht qyteti i Pejes dhe bjeshket qe e rrethojne ate, jane si pika kryesore referente per turistet botero ...

                                               

Lista e organizatave joqeveritare shqiptare

Lista e Organizata joqeveritare shqiptare dhe nderkombetare me te njohurta apo qe veprojne ne teritoret e shqiptare. Kosova per Sanxhakun - nga niveli Kosoves. The Bislimi Group apo Grupi Bislimi - nga niveli ShBA-se. Keshilli Rinor Shqiptar - ng ...

                                               

Lista e organizatave joqeveritare ndërkombëtare

Lista e Organizata joqeveritare nderkombetare me te njohurta apo qe veprojne ne teritoret e shqiptare. Qendra Rajonale e Mjedisit per Evropen Qendrore dhe Lindore - nga niveli Evropian ne Kosove. Transparency International Agjensioni i perkrahjes ...

                                               

Co-Plan

Co-Plan, Qendra per Zhvillimin e Habitatit, eshte organizate joqeveritare profesionale, qe vepron ne fushen e zhvillimit urban nepermjet metodave qe promovojne njekohesisht zhvillimin e qendrueshem dhe nje vizion te ri per shoqerine civile ne Shq ...

                                               

Organizata Botërore kundër Torturës

Organizata Boterore Kunder Tortures, e themeluar ne vitin 1985 ne Gjeneve, eshte nje aleance nderkombetare e organizatave jo-qeveritare e dedikuar per luften kunder tortures, ekzekutimet me force dhe te tjera kushtojne format e shkeljeve te drejt ...

                                               

Këshilli Ndërkombëtar i Muzeumeve

Keshilli Nderkombetar i Muzeumeve eshte nje organizate joqeveritare e themeluar ne vitin 1946, qe mban marredhenie zyrtare me UNESCO dhe ka nje status konsultativ me Keshillin Ekonomik dhe Social te Kombeve te Bashkuara. Ky Keshill ka gjithashtu ...

                                               

Transparency International

Transparency International shkurt TI eshte nje organizat joqeveritare qe monitoron dhe publikon korrupsionin e korporatave dhe politikes ne zhvillimin nderkombetar. Fillimisht u themelua ne Gjermani ne maj 1993 si nje organizate jo-fitim-prurese, ...

                                               

Qyteti i ndërtuar nga njerëzit

Qytetet ne bote po rriten dhe gjithmone me shume njerez duhet te ndajne mes tyre burime te pakta si toka, uji, dhe energjia. Permiresimi i mjedisit jetesor eshte nje sfide e perhershme si per autoritetet, ashtu dhe per komunitetet. Kjo kerkon cil ...

                                               

Shoqata e Artistëve dhe e Intelektualëve "Art Club”

Shoqata e Artisteve dhe e Intelektualeve" Art Club” eshte themeluar me 28 dhjetor 1990 ne Ulqin. Eshte organizate joqeveritare dhe merret me ruajtjen dhe afirmimin e kultures dhe shkences shqiptare ne Malin e Zi.

                                               

Amnesty International

Amnesty International eshte nje organizate joqeveritare e perqendruar ne te drejtat e njeriut me mbi 7 milion anetare dhe mbeshtetes ne gjithe boten. Qellimi i deklaruar i organizates eshte "te bejne hulumtime dhe te gjeneroje veprime per te para ...

                                               

Shoqata Humanitare Bamirëse e Kosovës "Nënë Tereza”

Shoqata Humanitare Bamirese e Kosoves" Nene Tereza” eshte nje organizate joqeveritare ne Prishtine, Kosove.

                                               

Ulqin Biznis Asociacioni

Ulqin Biznes Asociacioni eshte nje organizate joqeveritare, joprofitabile dhe apolitike. UBA eshte shoqate e biznesmeneve e themeluar ne janar te vitit 2002 nga nje grupe i afaristeve nga qyteti i Ulqinit, me qellim se sektori privat do te mundes ...

                                               

Tunizia

Republika e Tunizise apo Tunizia ndodhet ne pjesen veriore te Afrikes dhe ne pjese veriore te vendit gjendet dalja ne Detin Mesdhe. Kufirit tokesor i Tunizit pershkohet nga kufiri ne jug-lindje me Libine dhe ne anen perendimore me Algjerin. Repub ...

                                               

Konferenca ndërkombëtare e partive dhe organizatave marksiste-leniniste (Hoxhaiste)

Konferenca nderkombetare e partive dhe organizatave marksiste-leniniste, eshte nje rrjet nderkombetar i partive komuniste Hoxhiste, marksiste-leniniste qe mbeshtesin linjen e liderit shqiptar Enver Hoxha dhe Partise se Punes se Shqiperise. Pranda ...

                                               

Dita Ndërkombëtare e Arsimit

Dita Nderkombetare e Arsimit eshte nje dite e pervitshme nderkombetare kushtuar arsimit e cila shenohet me daten 24 janar te çdo viti. Asambleja e Pergjithshme e Kombeve te Bashkuara ne takimin e saj te mbajtur me 3 dhjetor te vitit 2018, ka shpa ...

                                               

Alumniportal Deutschland

Alumniportal Deutschland eshte nje uebsajt jofitimprures per lidhjen e bizneseve dhe rrjeteve private Deutschland-Alumni. Deutschland-Alumni jane te gjithe njerezit ne mbare boten qe kane studiuar, kane kryer kerkimet shkencore, kane punuar, kane ...