ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 81
                                               

Eleuteri

Papa Eleuterio ose Shen Eleuteri pape prej Nikopolit te Epirit martir; mban fronin papnor ne vitet 171-185. Festa e tij eshte me 26 maj. Renditet i 13 ne listen e papeve. Eshte i biri i Abondit te Nikopolit.

                                               

Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës

Bashkimi Nderkombetar per Ruajtjen e Natyres - BNRN zyrtarisht Bashkimi Nderkombetar per Ruajtjen e Natyres dhe Burimeve Natyrore eshte nje organizate nderkombetare qe punon ne fushen e ruajtjes se natyres dhe perdorimit te qendrueshem te burimev ...

                                               

Republikat e Rusisë

Federata Ruse ndahet ne 85 subjekte federale, 22 prej te cilave jane republika. Republikat perfaqesojne treva te popujve joruse. Grupi etnik vendes, sipas te cilit quhet republika, njihet si "kombesi titullare". Per shkak te dekadave brenda Rusis ...

                                               

Lokaliteti arkeologjik në Hisar të Suharekës

Lokaliteti arkeologjik ne Hisar te Suharekes eshte nje vendbanim shumeshtresor dhe si i tille monument i trashegimise kulturore i cili ndodhet ne Hisar te Suharekes, Kosove. Ky monument eshte i kategorise "Arkeologjik", i miratuar me numer 02 459/58.

                                               

Ish hotel "Unioni" (Prishtinë)

Ish Hotel Unioni eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Prishtine, Kosove. Ky monument eshte i kategorise "Arkitekturor", i miratuar me numer.

                                               

Brazili

Brazil, zyrtarisht Republika Federative e Brazilit, eshte shteti me i madh ne Ameriken e Jugut dhe gjithe Ameriken Latine. Ai eshte shteti i peste me i madh ne bote, si nga siperfaqja dhe nga popullsia. Ai eshte shteti me i madh portugalisht-fole ...

                                               

Shkëmbi i Kavajës

Shkembi i Kavajes eshte shkemb i cili ndodhet ne afersi te gjirit te Durresit. Shkembi eshte 160 metra i gjere dhe 560 metra i gjate. Sipas disa historinave mendohet qe Beteja e Dyrrahut mes Çezarit dhe Pompeut te jete zhvilluar prane Shkembit te ...

                                               

Universiteti i Dubrovnikut

Universiteti i Dubrovnikut eshte themeluar ne vitin 2003, ne qytetin i cili ka nje tradite te gjate arsimore qe daton qysh nga shekullin XVII. Ky universitet, studenteve te tij, u ofronj: risi arsimore, pune ne grupe te vogla, pajisje moderne mul ...

                                               

Lista e shteteve në Festivalin Evropian të Këngës

Pesedhjete e dy vende kane marre pjese ne Festivalin Evropian te Kenges qe prej fillimit ne vitin 1956. Fituesit e konkursit kane ardhur nga njezet e shtate vende. Konkursi, i organizuar nga Bashkimi Evropian i Radio-Televizioneve, mbahet çdo vit ...

                                               

Taksonomia

Taksonomia eshte praktika dhe shkenca e klasifikimit. Perdoret edhe si emer i numrueshem: nje taksonomi, ose nje skeme taksonomike eshte nje klasifikim i veçante. Fjala i ka rrenjet e veta ne gjuhen greke τάξις, taxis dhe νόμος, nomos. Ne origjin ...

                                               

Kokaj

Kokaj eshte nje fshat ne Malet e Karadakut, Gjilan, Kosove. Vendbanimi Kokaj shtrihet ne juglindje te territorit te Komunes se Gjilanit, gjegjesisht ne skajin juglindor te territorit te Kosoves. Ky vendbanim i vendosur thelle ne Malet e Karadakut ...

                                               

Universal Pictures 1921-1930

Me poshte eshte lista e filmave te kinostudios Universal Pictures te prodhuar gjate viteve 1921- 1930. Cold Feet, 1930 The Cat Creeps, 1930 Barnum Was Right, 1929 Snow Use, 1929 All Quiet on the Western Front, 1930 Pussy Willie, 1929 A Half Holid ...

                                               

Olympique Lyonnais

Olympique Lyonnais, njohur shkurtesisht si Lyon ose OL, eshte nje klub futbolli francez me seli ne Lion. Klubi luan ne Ligue 1, elita e futbollit francez, Ligue 1. Klubi u themelua si Lyon Olympique Universitaire ne vitin 1899 sipas shume tifozev ...

                                               

Lufta e Çanakalasë

Lufta e Çanakalase ose beteja e Gallipolit mori pjese nga 25 prill 1915 deri me 9 janar 1916 ne Turqi. Kjo ishte nje nga betejat me te madhe ne luften e pare boterore. Nga njera ane luftonin ushtrite Angleze dhe Franceze dhe ne anen tjeter lufton ...

                                               

Lufta

Lufta eshte nje ngjarje politiko-shoqerore qe qendron ne ballafaqimin e armatosur dhe te dhunshem mes popujve, shteteve ose konflikteve te brendshme apo te jashtme mes dy ose me shume palesh kundershtare. Lufta mund te perkufizohet edhe si nje ko ...

                                               

Lufta e ftohtë

Lufta e ftohte ishte nje gjendje e tensioneve politike dhe ushtarake pas Luftes se II Boterore, ndermjet fuqive te Bllokut Perendimor dhe fuqive te Bllokut Lindor. Historianet nuk pajtohen plotesisht ne datat, por per vitet nga 1947-1991 kane men ...

                                               

Brigada e Parë Sulmuese Kosovaro-Maqedone

Brigada e Pare Sulmuese Kosovaro - Maqedone u formua me 11 nentor 1943 ne fshatin Slivove te Komunes se Deberces dhe paraqet brigaden e pare partizane te themeluar ne territorin e Republikes se Maqedonise gjate Luftes se Dyte Boterore.

                                               

Humbjet në Luftën e Dytë Botërore

Humbjet ne Luften e Dyte Boterore. Lufta e Dyte Boterore ishte nje lufte madhore me pasoja shkaterruese per te gjithe globin. Shume persona do te humbnin jeten ne beteje, por mbase do ishte me mire te shpreheshim se civilet do te ishin ata qe do ...

                                               

Lufta Ime

Lufta ime eshte autobiografia dhe manifesti politik i liderit nazist Adolf Hitler ne te cilen shfaqen idete politike dhe pikesynimet politke te vet autorit Adolf Hitler. Ky liber eshte publikuar ne vitin 1925 dhe vellimi i dyte eshte botuar ne vi ...

                                               

Lufta çlirimtare turke

Lufta per pavaresi turke u luftua midis Levizjes Kombetare Turke dhe fuqive Aleate pasi pjeset te Perandorise Osmane u pushtuan dhe u ndane pas humbjes se Osmaneve ne Luften e Pare Boterore. Levizja Kombetare Turke ne Anadoll arriti kulmin ne for ...

                                               

Principata e Shqipërisë

Principata e Shqiperise referohet per Republiken Shqiptare gjate monarkise jeteshkurter ne Shqiperi e cila u kryesua nga Princ Vidi dhe ne gjendjen deri pas Luftes se Pare Boterore; monarkia u shfuqizua ne vitin 1925 dhe u shpall nje republike.

                                               

Brigada e Parë Sulmuese e Kosovës

Brigada e Pare Sulmuese e Kosoves eshte formuar me 24 qershor te vitit 1944 ne fshatin Zbazhdi te Struges Maqedoni, nga ana e Grupit te Batalioneve te Brigades se Pare Sulmuese Kosovaro - Maqedone. Ne diten e formimit brigada kishte tri batalione ...

                                               

Lufta e Vietnamit

Lufta e Vietnamit, njohur gjithashtu si Lufta e Dyte e Indokines, Lufta e Rezistences kunder Amerikes ose thjesht si Lufta Amerikane, ishte nje konflikt ne Vietman, Laos dhe Kamboxhia nga 1 nentori 1955 e deri ne renjen e Saigonit me 30 prill 197 ...

                                               

Rezistenca shqiptare në Luftën e Dytë Botërore

Rezistenca shqiptare gjate Luftes se Dyte Boterore ishte nje levizje kryesisht e bindjes komuniste drejtuar kunder forcave pushtuese italiane dhe me pas kunder forcave gjermane ne Shqiperi, levizje e cila çoi ne çlirimin e suksesshem te vendit me ...

                                               

Organizata Turistike Ulqin

Organizata Turistike e Ulqinit eshte formuar ne vitin 2007 per realizimin e puneve me interes publik ne lemin e turizmit ne Komunen e Ulqinit. Veprimtaria e Organizates Turistike Ulqin eshte: Avancimi dhe promovimi i vlerave burimore ne territori ...

                                               

Organizata ndërkombëtare në Evropë

██ te ardhura te larta $12.195 ose me shume ██ te ardhura mbi mesataren $3.946 - $12.195 ██ te ardhura nen mesataren $996 - $3.945 1 Keto shtete aktualisht nuk marrin pjese ne Zonen Ekononike te BE-se, por BE-ja ka merveshje te perbashket me te Q ...

                                               

Organizata Kombëtare e Inteligjencës

Organizata Kombetare e Inteligjences eshte agjensia shteterore e inteligjences se Turqise. Eshte themeluar ne vitin 1965 per te zevendesuar Sherbimin e Sigurise Kombetare. Sipas ish drejtorit te Operacioneve te Jashtme, Javuz Ataç, prania ushtara ...

                                               

Pa profit

Non-profit eshte nje fjale qe vjen nga anglishtja dhe domethene pa profit. Nje organizat pa profit, eshte nje organizate qe punon dhe jep sherbime pa profit, ku te mbeturat e fondeve, riinvestohen prape ne te. Zakonisht ne keto organizata punojne ...

                                               

Organizata Botërore e Doganave

Organizata Boterore e Doganave ose OBD eshte nje organizem i pavarur nderqeveritar qe ka per mission rritjen e rezultatshmerise dhe rendimentin e punes se administratave doganore neper bote. Dogana njihet si nje institucion kyç per te arritur nje ...

                                               

2008

17 Shkurt - Kosova u shpall shtet i pavarur me emrin kushtetues Republika e Kosoves. 10 Qershor - Parlamenti i Republikes se Kosoves aprovoi Kushtetuten e Republikes se Kosoves.

                                               

CERN

Organizata Evropiane per Kerkime Berthamore, e njohur si CERN eshte nje organizate kerkimore Evropiane qe operon me laboratorin e fizikes se grimcave me te madh ne bote. I themeluar ne vitin 1954, organizata eshte e bazuar ne nje periferi ne veri ...

                                               

Organizata Ndërkombëtare e Studentëve Gjeodetë

Organizata Nderkombetare e Studenteve Gjeodete eshte nje organizate nderkombetare, e pavarur, jo politike dhe jofitimprurese drejtuar nga dhe per studentet gjeodete dhe te rinjte gjeodete.

                                               

Lista e agjencive të specializuara të Kombeve të Bashkuara

Agjencite e specializuara jane organizata te pavarura qe punojne me Kombet e Bashkuara dhe njera-tjetren permes mekanizmit te koordinimit te Keshillit Ekonomik dhe Social te Kombeve te Bashkuara ne nivel nderqeveritar, dhe permes Bordit te Drejtu ...

                                               

Organizata Ndërkombëtare e Aviacionit Civil

Organizata Nderkombetare e Aviacionit Civil eshte nje agjenci e pavarur e Kombeve te Bashkuara qe merret me zhvillimin e parimeve dhe teknikave te vozitjes ajrore nderkombetare, te shtigjeve ajrore dhe te aeroporteve si dhe promovon hartimin dhe ...

                                               

.tz

.tz eshte prapashtesa e fletave te internetit dhe paraqet domenin zyrtar te Tanzanise, nje shtet ne pjesen qendrore te Afrikes. Ky domen ka hyre ne perdorim ne vitin 1995 dhe eshte regjistruar nga "PSGnet". Po ashtu nen-domene te ketij domeni jan ...

                                               

Organizatë ndërqeveritare

Nje organizate nderqeveritara ose organizate qeveritare nderkombetare eshte nje organizate e perbere kryesisht shtetet e pavarura, ose nga organizata te tjera nderqeveritare. Organizatat nderqeveritare shpesh thirren si organizata nderkombetare, ...

                                               

Marrëdhëniet e jashtme të Shqipërisë

Politika e jashtme e Shqiperise qe nga pavarsia e saj ka mbajtur nje politike te plotesueshmerise duke u perpjekur qe te kete marredhenie miqesore me te gjitha shtetet. Shqiperia eshte anetare me shume se 48 organizatave nderkombetare te ndryshme ...

                                               

Mesxhidi Aksa

Xhamia el-Aksa ose Mesxhidi Aksa eshte vendi i trete me i shenjte ne Islam dhe gjendet ne Qytetin e Vjeter te Jeruzalemit. Kjo xhami me kupole prej argjendi se bashku me Kupolen e Shkembit, qe njihen si el-Haram esh-Sherif gjenden ne Malin e Temp ...

                                               

Islami dhe terrorizmi

Islami dhe terrorizmi jane dy koncepte teresisht te kunderta me baza dhe ideologji krejtesisht te ndryshme. Islami eshte feja e paqes dhe si e tille qe eshte denon terrorimin. Lufta ndaj sjelljeve terroriste shprehet si permes ajeteve Kuranore as ...

                                               

Shteti i Palestinës

Shteti i Palestines eshte nje shtet sovran de jure ne Azine Perendimore qe pretendon Bregun Perendimor dhe Rripin e Gazes me Jeruzalemin si kryeqytet te caktuar, megjithese qendra e tij administrative aktualisht ndodhet ne Ramallah. Teresia e ter ...

                                               

Bashkësia Islame në Maqedoni

Bashkesia Islame ne Republiken e Maqedonise, eshte organizate fetare te gjithe myslimaneve te cilet jetojne ne hapesiren e Republikes te Maqedonise. Eshte institucion kompetent dhe pergjegjes per zhvillimin e jetes fetare mbi baza te shendosha is ...

                                               

Edi Rama

Edi Rama eshte ish-basketbollist, ish-pedagog, piktor, publicist dhe politikan shqiptar. Kryetar i Partise Socialiste te Shqiperise qe nga viti 2005 dhe Kryeminister i Shqiperise qe prej vitit 2013. Para zgjedhjes se tij si kryeminister, Rama mba ...

                                               

Kanibalët

Kanibalet ne histori, ne fazat me te uleta te zhvillimit te shoqerise jane njerezit qe hanin mishin e njeriut, njeringrenes si dhe fjale e kuptim t keq per njerezit shume te eger, gjakatar e mizor. Kanibalizem nga Caníbalis, emri spanjoll per nje ...

                                               

Parti respekti

Ne Respekt te Partise ishte nje krahut te majte per shume te majte te partive politike aktive ne Mbreterine e Bashkuar ne mes te vitit 2004 dhe ne vitin 2016. Ne kulmin e suksesit te saj ne vitin 2007, partia kishte nje Anetar i Parlamentit ne dh ...

                                               

GATT

GATT eshte shkurtimi qe perdoret gjeresisht per General Agreement on Tariffs and Trade dhe ka qene fillimisht krijuar nga Bretton Woods Conference si pjese e nje plani me te gjere per rimekembjen ekonomike pas Luftes se Dyte Boterore. Qellimi i k ...

                                               

Gjeneva

Gjeneva eshte qytet ne Zvicer, gjendet ne skajin perendimor te liqenit Léman. Ne termin e popullsise, eshte qyteti i dyte i Zvicres me i populluar pas Zyrihut. Eshte kryeqyteti i Kantonit te Geneves. Ne dhjetor te vitit 2015, komuna e Gjeneves nu ...

                                               

Dita Ndërkombëtare e ushqimit

Mbi 150 vende te botes po festojne sot me 16 tetor Diten Boterore te Ushqimit, e cila perkon me pervjetorin e themelimit te Organizates se Kombeve te Bashkuara per Ushqimin dhe Bujqesine ne vitin 1945. Mbi 6 milion vete kane vdekur vetem kete vit ...

                                               

OECD

Organizata per Bashkepunim dhe Zhvillim Ekonomik ishte pasardhese apo trasheguese e Organizates per Bashkepunim Ekonomik Evropian e cila ishte themeluar ne vitin 1948 me seli ne Paris, ku 18 vende evropiane ishin anetare te kesaj organizate.

                                               

Zef Gjeta

Zef Gjeta agronom, profesor i asociuar dhe doktor i shkencave bujqesore, publiçist, autor tekstesh akademike si dhe iniciatori dhe botues i gazetes Humor Shkodran. Zef Gjeta eshte rizgjuesi i festes dhe ritualit te Karnavaleve te Shkodres se bash ...

                                               

Sistemi i Harmonizuar

Sistemi i Harmonizuar per Pershkrimin dhe Kodifikimin e Mallrave eshte nje sistem standart kodesh dhe pershkrimesh qe sherben si baze per ndertimin e nje nomenklature tarifore per klasifikimin e produkteve tregtare. Ky sistem eshte zhvilluar nga ...