ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 80
                                               

Polimeri

Nje polimer eshte nje makromolekule, shprehur ndryshe eshte nje molekule me peshe molekulare te madhe. Keto molekula perbehen nga njesi te perseritura te njejta te cilat lidhen me njera tjetren ne nje zinxhir me ane te lidhjeve kovalente. Termat ...

                                               

Fotodioda

Fotodioda eshte pajisje gjysmeperçuese qe konverton driten ne rryme. Rryma gjenerohet kur fotonet absordohen ne fotodiode. Nje sasi e vogel e rrymes po ashtu prodhohet kur drita nuk eshte prezente. Fotodiodat mund te permbajne edhe filtra optike, ...

                                               

Materiale elektroteknike

Materialet elektroteknike jane materiale qe japin nje teresi te prodhimeve elektroteknike te cilat perdoren ne fushen elektrike dhe ate magnetike. Keto materiale gjate prodhimit perfundimtar mund te jene: a) aktive b) konstruktive dhe c) ndihmese ...

                                               

Struktura e kristaleve reale

Kristalet jane materiale te ngurta,forma te cilave varet nga vendosja e rregullt e atomeve,joneve ose molekulave neper rrjetet kristalore. Struktura e kristaleve reale dallon shume nga struktura e kristaleve ideale.Jopersosmeria e struktures kris ...

                                               

Hekuri i Rrobave

Hekuri i rrobave perdoret per te hekurosur rroba te ndryshme.Ky hekur mund te shfarose bakteriet the tju japi juve nje higjene sa me te mire.Hekurat e rrobave jane krijuar ne vitin 1935 nga Jonathan Smith.Hekurosja e rrobave iu jep 1 pamje me est ...

                                               

Metalet

Pergatiti:Saimir Osmani.! Dt:17.09.2018 Me shume se 91% e elementeve kimike jane metale. Disa nga metalet njeriu i ka njohur qe ne kohet e lashta, duke u njohur ne vetite e hekurit, nikelit, kromit, bakrit. Metalet me se shpeshti i hasim ne koren ...

                                               

Kanxha

Kanxha eshte shufer e metalte me maje te kthyer si grep qe sherben per te kapur a per te mbajtur varur diçka, per te lidhur a per te bashkuar vagonet, kova, trare etj.; shul a kapese me maje te kthyer, qe sherben per te lidhur kanatet e dritareve ...

                                               

Gjeografia e Luksemburgut

Luksemburgu ndodhet ne pjesen perendimore te Evropes, ne mes te Frances dhe Gjermanise. Siperfaqja e pergjithshme e Luksemburgut eshte 65.200 km 2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 49 45 V, 6 10 L. Vija kufitare e Luksemburgut eshte 359 km ...

                                               

13 Gusht

1996 - Marc Dutroux, gruaja e tij Michelle Martin dhe Michel Lelièvre u arrestuan nen dyshim per rrembim personi. Qe te tre u shpallen fajtore dhe me 22 qershor te vitit 2004 u denuan me burgim te perjetshem, 30 dhe 25. 3114 p.e.s. - Sot. sipas k ...

                                               

Njësia administrative Kolsh (Kukës)

Fshati Kolsh eshte i pasur me burime natyrore, me male, me fusha si dhe me pasuri nentokesore si: hekuri, nikeli, kromi etj. Pjesa kryesore te ardhurave sigurohet nga bujqesia dhe blegtoria. Te rinjte ne pergjithesi jane te orientuar drejt shkoll ...

                                               

Pianoja

Pianoja eshte instrument muzikor qe luhet me ndihmen e tastieres dhe qe prodhon tinguj duke prekur telat e çelikut me çekiça me mbeshtjellje prej shales. Çekicat kthehen menjehere dhe lejojne telat qe te vazhdojne dridhjen e tyre ne nje rezonance ...

                                               

Magneti

Nje magnet ose magnetik eshte nje material ose objekt qe prodhon nje fushe magnetike. Kjo fushe magnetike eshte e padukshme per syrin e njeriut por eshte pergjegjese per vetine me te njohur te magnetit: nje force qe terheq dhe shtyn materiale te ...

                                               

Kafazi

Kafazi eshte nje dollap i vogel, i thurur me thupra ose me rrjete teli, qe sherben per te mbajtur zogj ; thurime me thupra druri a me shufra hekuri, qe sherben per te mbajtur ose per te mbartur kafshe.

                                               

Grupi i tetë i elementeve kimike

Ky grup konsiston ne: Hekuri Ruteniumi Hassiumi Osmiumi Kane 4 elektrone ne shtresen e jashtme ne orbitalin d. Hasiumi nuk gjendet ne natyre por prodhohet ne laborator. Ne temperature mjedisi keto elemente jane ne gjendje te ngurte. Ky artikull n ...

                                               

Shpirti

Fjala shqipe shpirt e ka prejardhjen nga latinishtja spiritus - fryme. Shpirti eshte pjesa jolendore e njeriut, aftesia te gjykuarit dhe te dalluarit midis se keqes dhe se mires, mendja dhe ndergjegjja, fryma, fuqia shtytese per te krijuar, vepru ...

                                               

Gnoseologjia

Gnoseologjia eshte disipline filozofike, e cila merret me studimin e mundesise, vellimit, te vertetesise dhe te kritereve te njohjes se botes dhe te gjesendeve te dukurive te ndryshme. Detyra e gnoseologjise eshte te pergjigjet ne pyetjet: çeshte ...

                                               

Objekti

Objekti eshte diçka e rrokshme nga nje ose disa shqisa, veçanerisht nga te parit ose te prekurit te nje sendi lendor. Objekti mund te marre kuptime te ndryshme sipas perdorimit te emertimit. Ne filozofi eshte nje send, qenie, ose koncept i rroksh ...

                                               

Mushin

Mushin ne japonisht dhe Wuxin ne kinezisht eshte nje gjendje mendore. Medituesit e Zen dhe Daoist thuhet se kane arritur kete shkalle, poashtu edhe artiste e trajnuar te arteve marciale. Ata gjithashtu praktikojne kete gjate aktiviteve te tyre di ...

                                               

Nata është dita jonë

Nata eshte dita jone roman me Autor Rexhep Qosja. Shtepia Botuese: "Toena", Tirane 2007. Faqe: 472. Nje roman me personazhe qe jane personifikim i instinkteve qe njerezit e tjere i fshehin, inkarnim i vrasjeve te tyre imagjinare, i dhunes qe e en ...

                                               

Ironia

Ironia eshte tallje e holle dhe e fshehur me intonacion lavderues, qe nenkupton te kunderten.Eshte perdorimi i fjales me kuptimin e antonimit te saj. Fjala ironi vjen nga greqishtja eironeia - tallje e fshehur, shtirje. Ironia eshte figure e afer ...

                                               

Pesha e fjalës

Pesha e fjales poezi, Autori: Dhimiter Nica. Botuesi: Toena. Faqet e librit 140. Ne vellimin Pesha e fjales, perfshihen poezi me nje tematike te larmishme. Autori, i arsimuar ne Shqiperi si ekonomist dhe prej rreth 20 vjetesh emigrant ne Greqi, s ...

                                               

Arkimedi

Arkimedi Ne vitet 287 p.e.s lindi shkencetari Arkimed. Ai jetoi rreth viteve 287 p.e.s. - 212 p.e.s) qe nje matematikan, fizikant, inxhinier, astronom dhe filozof i lashte sicilian i lindur ne kolonine e portit sirakuzian. Mendohet nga disa histo ...

                                               

Carlos Mencia

Ned Arnel Mencía njohur si Carlos Mencia lindi me 22 tetor te vitit 1967 ne San Pedro Sula, Honduras te ShBA-ve. Eshte nje komedian, poet dhe aktor amerikan. Mencia ka shoun e vet ne Comedy Central qe njihet me emrin Mind of Mencia.

                                               

Aurela Gaçe

Kengetarja shqiptare Aurela Gaçe ka lindur me 15 tetor te vitit 1974, ne Llakatund te qytetit bregdetar te Vlores. Gaçe ka filluar te kendoje qe ne moshen 4 vjeç e gjysme ne Festivalin e Femijeve ne qytetin e saj Vlore. Aty ka spikatur talenti i ...

                                               

Ndërgjegjja

Ndergjegjja, sipas psikologjise tradicionale, eshte aftesia njerezore per te pervetesuar diturine ne menyre te vullnetshme. Ndergjegjja eshte aftesia e vetegjykimit, ndjenjes se pendimit dhe e keqardhjes kur ne bejme gjera qe jane kunder normave ...

                                               

Metalet alkaline tokësore

Radiumi Ra Beriliumi Be Kalciumi Ca Magnezi Mg Bariumi Ba Stronciumi Sr Emri alkalino toksore e kane marr ngase oksidet e tyre perkatesisht tretesirat ujore te tyre reagojne si baza te forta.

                                               

Parathormoni

Parathormoni e rregullon metabolizmin e Ca dhe P ne organizem. Ky hormon e siguron nje perqendrim mjaft konstant e ketyre elelmentevve ne gjak. Kur mungon ky hormon atehee bie sasia e Ca ne gjak, kurse ne te njejten kohe rritet sasia e fosforit, ...

                                               

Humphry Davy

Sir Humphry Davy lindi me 17 dhjetor 1778 ne Penzance, Angli dhe vdiq me 29 maj 1829 ne Zheneve, Zvicer. Ishte kimist anglez. Permes futjen e pare ne perdorim te rrymes elektrike ne ekpserimentet kimike, permes elektrolizes arriti ti shkriej alka ...

                                               

Tofu

Tofu, i njohur edhe si gjize fasule, eshte nje ushqim i pergatitur duke mpiksur qumeshtin e sojes dhe pastaj duke shtypur gjizat qe rezultojne ne blloqe te ngurta te bardha me butesi te ndryshme; mund te jete e forte, e bute. Pertej ketyre katego ...

                                               

Shkumësi

Shkumesi eshte nje mjet shkrues ne tabelen e zeze. Perberja e tij eshte prej sulfat kalciumi. Shkumes, shkumes shkolle eshte nje material per te shkruar, kryesisht ne derrase. Ajo le grimca te vogla dhe mund te fshihen lehte. Shkumesi eshte dhene ...

                                               

Osteoporoza

Kockat tona jane ato qe ruajne disa organe te trupit tone, realizojne levizjen, depozitojne minerale dhe mbajne ne vetvete te ashtuquajturen palcen e kockes vendi ku prodhohen qelizat e gjakut. Jane te perbera nga kristale te mineraleve si fosfor ...

                                               

Grupi i dytë i elementeve kimike

Metalet alkalino-tokesore mbushin grupin e dyte, ku bejen pjese elementet e meposhtem: Stronciumi Kalciumi Beriliumi Bariumi Magnezi Radiumi Metalet alkalino-tokesore perjashtuar beriliumi jane metale me ngjyre e argjendte, te bute, me dendesi te ...

                                               

Kriprat minerale

Kriprat Minerale jane perberes te domosdoshem te indeve kalciumi. Marrin pjese ne ndertimin e kockave,dhembjeve kontraktimin emoskular,mpiksjen e gjakut absorbimin e vitamines B12 akvitetin e enzimave percimin nevror.Perthithet ne pranin e vitami ...

                                               

Koagulimi i gjakut

Koagulimi i gjakut - ne procesin e koagulimit te gjakut marrin pjese 12 faktor te ndryshem ne te cilet me te rendesishem jane: tromboplastina, kalciumi, vitamina K, prototrombina dhe fibronigjeni. me rastin e lendimit te murit te enes se gjakut v ...

                                               

Uzina e sodës dhe pvc në Vlorë

Uzina e sodes dhe pvc ne Vlore, ish uzine kimike shqiptare nga me te rendesishmet ne vend. U krijua me bashkimin e uzines se sodes dhe fabrikes se klorurit te polivinilit. Prodhonte duke zbatuar procesin e amoniakut sode te kalcinuar qe i shkon i ...

                                               

Ndalesë autobusi

Ndalese autobusi eshte nje vend i caktuar ku autobuset ndalojne qe udhetaret te hipin ose te zbresin nga autobusi. Ndertimi i ndalesave te autobuseve ka tendence te reflektoje nivelin e perdorimit, ku ndalesat ne vendet e ngarkuara mund te kene s ...

                                               

Sistemi urinar

Sistemi urinar eshte sistemi i organeve qe prodhon, depoziton dhe largon urinen. Ne njerez, ky sistem perfshin dy veshka, dy uretere, fshikezen urinare, uretren dhe dy muskuj sfinkter.

                                               

Shkolla joniane

Shkolla joniane eshte nje shkolle filozofike greke qe perfaqesohet nga Talesi i Miletit, Herakliti i Efesit, Anaksimandri, Anaksimeni dhe Anaksagora qe qene te paret qe kerkuan nje shpjegim racional te botes. Ata shenojne pikenisjen e shkences pe ...

                                               

Parasokratikët

Parasokratiket ose Filozofia parasokratike eshte term i perdorur per te treguar mendimin filozofik i cili eshte zhvilluar ne filozofine e lashte greke para Sokratit, si dhe ato te cilat zhvillohen ne kohen moderne, por duke u bazuar ne opinionet ...

                                               

Dielli

Dielli eshte yll ne qender te Sistemit Diellor. Eshte nje sfere gati e persosur e plazmes se nxehte, me levizje konvektive te brendshme qe gjeneron nje fushe magnetike permes nje procesi dinamo. Eshte deri tani burimi me i rendesishem i energjise ...

                                               

Preç Zogaj

Lindi ne Manati te Lezhes me 5 dhjetor 1957. Mbaroi Fakultetin Histori-Filologji, dega gjuhe-letersi shqipe ne Universitetin e Tiranes. Gjate viteve 1976-78 qe punetor ne kooperative. Me 1978-1981 kreu sherbimin e detyrueshem ushtarak. Me 1981-19 ...

                                               

Dhimitër Pecani

Dhimiter Pecani u lind ne Korçe me 3 shkurt te vitit 1945, eshte nje aktor i mirenjohur shqiptar. Kreu studimet ne Institutin e Larte te Arteve, ne degen e drames, ne vitin 1966. U emerua aktor ne Teatrin Popullor po kete vit. Ka interpretuar dis ...

                                               

Tokësorët në Hapësirë-Kohë. Ç’tronditje!

Tokesoret ne Hapesire-Kohe. Ç’tronditje! roman, Autori: Agron Shehu. Botuesi: Filara. Faqet e librit 328. Tokesoret ne Hapesire-Kohe.Ç’tronditje, eshte roman fantastiko-shkencor, filozofik. Ai eshte nje testament per njerezimin per te ardhmen e t ...

                                               

Dashuria e Talatit me Fitneten

Dashuria e Talatit me Fitneten eshte romani i pare i letersise turke shkruar nga Sami Frasheri, gjithashtu romani i pare i shkruar nga nje shqiptar, botuar se pari me 1872. Pati ndikesen e vet ne letersine e kohes. Kjo ngjarje ndodh ne Askaraj. K ...

                                               

9 shkurt

1950 - Senatori amerikan Joseph McCarthy, i shtetit Wisconsin, ne nje fjalim qe mbajti ne nje klub te grave republikane, ne Wheeling te Virxhinias Perendimore, senatori tha se kishte nje liste me emrat e 205 komunisteve, te cilet punonin ne Depar ...

                                               

Lufta mes boteve

Lufta mes boteve eshte nje liber fantastikoshkencor nga shkrimtari Herbert Xhorxh Uells, nje shkrimtar anglez. Herbert Xhorxh Uells eshte autor edhe i shume librave te tjere si "Makina e Kohes", "I padukshmi", "I pari ne hene" etj. Ndalemi kryesi ...

                                               

Revolucioni rus

Me 1917, derisa Amerika nga ana e saj hynte ne lufte, ngjan nje ngjarje tjeter qe ka pasoja mbi zhvillimin e luftes dhe mbi ardhmerine e Evropes dhe te botes: revolucioni rus.

                                               

22 Prill

1991 – U formua Partia Social Demokratike e Shqiperise. 1993 – Muzeu i Perkujtimit te Holokaustit u hap ne Vashington, SHBA. 1997 – Ndodhi masakra ne Haouch Khemisti, Algjeri ku mbeten te vrare 93 fshatare. 1970 – Per here te pare u festua Dita e ...

                                               

Allahu

Allahu eshte fjala arabe per Zotin ne fete abrahamike dhe shenjon emrin. Ne fene islame fjala shenjon Zotin, i cili konceptohet si unik dhe absolut duke qene keshtu de facto nje emer i perveçem, megjithese ka shume mundesi qe te jete zhvilluar ng ...

                                               

Vuthaj

Nderkaq ne Vuthaj, brez pas brezi eshte ruajtur dhe percjelle neper shekuj legjenda e "Vajzes Vuthit". Kjo legjende permban shume te dhena toponomastike te ruajtura deri ne ditet tona, qe te moshuarit i tregonin shume shpesh, madje me krenari duk ...