ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 75
                                               

Erin McKenney

E rritur ne New Hampshire, McKenney eshte vleresuar per arritjet e saj ne aktivitete dhe sherbime qe nga mosha e hershme, duke fituar nje Çmim per Aktivizem nepermjet Junior State of America dhe Çmimin e Shen Timoteit nepermjet Dioqezes Katolike ...

                                               

MIT OpenCourseWare

MIT OpenCourseWare eshte nje iniciative e Massachusetts Institute of Technology MIT, per te publikuar ne Internet te gjitha materialet shkollore nga kurset e saj universitare dhe ato pas-univesitare, falas dhe te disponueshme per kedo, kudo. Proj ...

                                               

Arsimi në Japoni

Arsimi ne Japoni eshte i detyrueshem ne nivelin fillor dhe te mesem te ulet. Shumica e studenteve ndjekin shkollat publike prej nivelit te mesem te ulet, por arsimi privat eshte i popullarizuar ne nivelin e mesem te larte dhe ate universitar. Ars ...

                                               

Shkenca kompjuterike

Shkenca kompjuterike eshte studimi i themeleve teorike te informacionit dhe perpunimit te informatave, si dhe i teknikave praktike per zbatimin e tyre dhe aplikimin ne sistemet kompjuterike. Shpesh pershkruhet edhe si studim sistematik i procesev ...

                                               

Sipërfaqja konike

Ne gjeometri, siperfaqe konike rrethore quhet siperfaqja e pakufizuar e cila fitohet me rrotullimin e dy drejtezave qe priten, rreth simetrales se tyre. Simetralja quhet bosht i siperfaqes konike, drejtezat quhen gjeneratrisa ndersa pika ku prite ...

                                               

Dendësia

Dendesia ne shkencat natyrore perkufizohet si sasia e materies perbrenda nje vellimi. okiowjfdioajdoi akpookjopia term perdoret edhe nga shkencat shoqerore ku si materie mund te merret diçka tjeter dhe ne vend te vellimit merret siperfaqja sikur ...

                                               

Liberia

Liberia ndodhen ne pjesen perendimore te Afrikes dhe pergjate pjesen jug-perendimore ka dalje ne Oqeanin Atlantik. Perndryshe siperfaqja e ketij vendi kufizohet ne veri me Siera Leonen e Guinejen, ne pjesen lindore dhe kufizohet me Kote de Ivoire ...

                                               

Abu Dabi

Abu Dabi apo Abu Dhabi eshte kryeqyteti i Emirateve te bashkuara Arabe dhe qyteti i 2-te me i madh ne kete shtet pas Dubait. Qyteti Abu Dabi ka rreth nje milion banore sipas llogaritjeve te vitit 2009. Dendesia ne Abu Dabi eshte 13.3/km², ndersa ...

                                               

Gambia

Gambia ndodhet ne pjesen me perenimore te Afrkes dhe ne pjesen perendimore te vendit ka dalje ne Oqeanin Atlantik. Siperfaqja e Gambise eshte e kufizuarr nga Senegali perpos daljes ne perendim.

                                               

Gana

Gana ndodhet ne pjesen perendimore te Afrikes dhe ne pjesen jugore te vendit ka dalje ne Oqeanin Atlantik. Siperfaqja e Ganes eshte e kufizuar ne veri nga Burkina Faso, ne lindje nga Togo, jugu i saj laget nga ujerat e Oqeanit ndersa pjesa perend ...

                                               

Mali

Mali ose zyrtarisht Republika e Malit ndodhen ne pjesen perendimore te Afrikes dhe eshte nje vend kontinental. Perndryshe siperfaqja e ketij vendi kufizohet ne veri me Algjerine, ne lindje me Nigerin dhe jug me Burkina Fason e Bregu i Fildishte, ...

                                               

Varigoci

{{Infobox KS vendbanim |Emri = Varigoc |Emer_tjeter = Varigos |Lloji i vendbanimit = Fshat |Flamuri_figura = |Flamuri_artikulli = |Stema_figura = |Stema_artikulli = |Stema_gjeresia = |Pamje = |Pershkrimi i pamjes = I rrethuar nga kodrat e larta | ...

                                               

Uajoming

Wyoming shqiptohet "uajoming" eshte nje nga 50 shtetet e Shteteve te Bashkuara te Amerikes. Wyoming renditet i dhjeti ne SHBA per nga siperfaqja dhe eshte shteti me pak i populluar ne SHBA me nje popullsi prej 563 600 banore 2010. Kryeqytet i Wyo ...

                                               

Njësia administrative Përparim

Komuna Perparim eshte nje komune ne Shqiperi. Komuna Perparim ndodhet ne pjesen qendrore te Shqiperise, ne lindje te qytetit te Peqinit. Emri i meparshem ka qene Mamutaga. Eshte nje vendbanim i vjeter. Edhe sot ruhen rrenojat e vjetra ne Pellaz, ...

                                               

Mbledhja

Mbledhja eshte fjale qe ka kuptim dhe perdorim te gjere ne gjuhen shqipe. Mbledhja e monedhave Mbledhja e pullave postale Mbledhja, ne matematike Mbledhja e etiketave te birrave Mbledhja, organizim me qellim shoqerore, politik, ekonim etj. Kjo fa ...

                                               

1 − 2 + 3 − 4 + ⋯

Ne matematike, 1 − 2 + 3 − 4 + eshte nje seri e pafundme, kushti i te ciles jane numrat natyrore te njepasnjeshem, per shenjat e alternuara te dhene. Duke perdorur simbolin e mbledhjes sigma, shuma e m kushteve te serise mund te shprehet si ∑ n = ...

                                               

A (kthjellim)

Kjo faqe ben kthjellimin e titujve qe kane per baze A. Nese nje lidhje e brendshme ju solli ketu, ju lutemi, ndryshojeni lidhjen ne fjale qe te ridrejtoje direkt te faqja e duhur. A eshte shkronja e pare e alfabetit te gjuhes shqipe. Me te shenoh ...

                                               

Ismail Qemali

Ismail Qemal bej Vlora i njohur thjesht si Ismail Qemali ka qene nepunes dhe deputet i Perandorise Osmane, veprimtar i çeshtjes kombetare dhe themelues i shtetit shqiptar. Ismail Qemali ishte firmetari i pare i Deklarates se Pavaresise dhe kryeta ...

                                               

Shkalla e Rihterit

Shkalla e Rihterit ose Shkalla e Magnitudes se Rihterit eshte nje shkalle perllogaritese e cila mat energjine e termetit ne epiqender: çdo shkalle i korrespondon nje intensiteti te barabarte me 10 here nga ajo e meparshmja Shkalla e Merkalit. Shk ...

                                               

Shkalla e Tujanit

Shkalla e Tujanit eshte gryke e ngushte 1000 metra e thelle, e çare nga gelqeroret e vargut malor Kruje-Dajt nga lumi i Tiranes. Veçon malin e Dajtit nga mali i Priskes se Vogel. Ne gelqeroret jane zhvilluar mjaft dukurite karstike. Ne te dale te ...

                                               

Malta

Republika e Maltes eshte shteti me i vogel qe gjendet ne ishujt e Evropes. Malta perbehet nga tre ishuj te banuar, Ishulli Maltes, Gozo dhe Kemna dhe ishujt e pabanuar: Kemunet, Filfola dhe ishulli i Shen Palit.

                                               

Komuna e Strugës

Komuna e Struges eshte komune qe shtrihet ne pjesen jug-perendimore te Maqedonise. Qendra e komunes gjendet ne qytetin e Struges. Komuna e Struges kufizohet ne hapesire te ngushte me komunen e Ohrit, pastaj me nje pjese te bregut te liqenit te Oh ...

                                               

Demografia e Serbisë

Ne territorin e Serbise jetojne disa popuj, sidomos ne Vojvodine, e cila ka qene pjese e Perandorise Austro-Hungareze dhe ne te cilen kane jetuar hungareze, austriake, sllovake, rumune, ruse, kroate, serbe, malazeze, shqiptare, etj. Ne Serbi perv ...

                                               

Xhibuti

Xhibuti, zyrtarisht Republika e Xhibutit, ndodhet ne pjesen lindore te Afrikes dhe ne pjesen lindore te vendit gjendet nje dalje ne Detin e Kuq. Kufirit tokesor i Xhibutit pershkohet nga kufiri me Eritrene ne veri, me Somaline ne jug-lindje, me E ...

                                               

Demografia e Islandës

Ne territorin prej 103.000 km² jetojne 306.694 banor ose 3 banore ne 1 km². Islanda eshte shteti me i pabanuar i Evropes. Numri i popullsise: 306.694 korrik 2009 radhitet ne vendin e 178 ne bote. 1.9 femijet e lindur / ne nje grua 2009 Radhitet n ...

                                               

Komunat e Zvicrës

Komunat, jane ndarja me e vogel qeverisese ne Zvicer, qe gjithsej jane 2.596. Nderkohe qe shume prej tyre kane nje popullsi prej disa qindra banore, qytetet me te medha te tilla si Cyrihu ose Gjeneva gjithashtu kane statusin ligjor te komunave. Z ...

                                               

Lista e shteteve për nga shkalla e papunësisë

Metodat e llogaritjes dhe paraqitja e shkalles se papunesise ndryshojne nga vendi ne vend. Disa Shtete numerojne vetem te papunesuarit e siguruar, disa numerojne vetem ato qe jane perfitues te mireqenies sociale, disa numerojne vetem njerezit me ...

                                               

Fakulteti i Edukimit i Universitetit të Prizrenit

Studimet ne Fakultetin e Edukimit te Universitetit te Prizrenit organizohen ne keto programe:

                                               

Fakulteti i Shkencave të Jetës dhe Mjedisit i Universitetit të Prizrenit

Fakulteti i Shkencave te Jetes dhe Mjedisit i Universitetit te Prizrenit eshte nje institucion publik i arsimit te larte i cili ndodhet ne qytetin e Prizrenit - Kosove

                                               

Fakulteti Ekonomik i Universitetit të Prizrenit

Pas perfundimit te studimeve, studentet do te pajisen me diplome qe do te njihet nderkombetarisht dhe do te jene ne gjendje te vazhdojne studimet postdiplomike ne vende me sistem te avancuar te edukimit.

                                               

Fakulteti i Shkencave Kompjuterike i Universitetit të Prizrenit

Pas perfundimit te studimeve, studentet do te pajisen me diplome qe do te njihet nderkombetarisht dhe do te jene ne gjendje te vazhdojne studimet postdiplomike ne vende me sistem te avancuar te edukimit. Apo edhe brenda vendit.

                                               

Kompleksi Monumental i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit

Kompleksi Monumental i Lidhjes Shqiptare te Prizrenit eshte nje kompleks muzeor dhe monument i trashegimise kulturore qe ndodhet ne qytetin historik te Prizrenit, Kosove. Ky monument eshte i kategorise "arkitekturale", i miratuar me numer 414/77 ...

                                               

Universiteti i Tuzllës

Universiteti i Tuzlles eshte nje universiteti publik i cili ndodhet ne qytetin Tuzlla, ne Bosnje dhe Hercegovine. Universiteti u themelua ne vitin 1958 ndersa u kompletua ne vitin 1976, dhe sot eshte nje nga institucionet kryesore te arsimit te l ...

                                               

Prizreni

Prizreni eshte qytet ne pjesen jug-perendimore te Kosoves si dhe i dyti ne Kosove per nga madhesia dhe popullsia pas Prishtines. Prizreni po ashtu eshte qender e komunes dhe rajonit me te njejtin emer. Qyteti ka nje popullsi prej rreth 170.000 ba ...

                                               

Lidhja e Prizrenit

Lidhja e Prizrenit, i njohur edhe si Prizren Ittifaki ose Ittihadi, qe nje organizim politik i parise se kater vilajeteve shqiptare ne Perandorine Osmane, themeluar zyrtarisht me 10 qershor 1878 ne xhamine Bajraklie te Prizrenit, ku deri nje vit ...

                                               

Zambaku i Prizrenit

Festivali Zambaku i Prizrenit u themelua ne vitin 1986 nga institucionet kulturore te Komunes se Prizrenit si dhe te Kosoves, si ngjarja e vetme kulturore e zhanrit te muzikes urbane, te tilla si baladat dhe serenatet. Ideologu prapa ketij festiv ...

                                               

Arkivi i Prizrenit

Arkivi i Prizrenit ose Arkivi Nderkomunal i Prizrenit eshte arkivi i pare nderkomunal i themeluar me 26 dhjetor te vitit 1967, qe kishte per qellim mbrojtjen e lendes arkivore per territorin e komunave te Prizrenit, Therandes, Rahovecit, Malishev ...

                                               

Olga Taussky-Todd

Olga Taussky-Tod ishte nje matematikane austriake dhe me vone amerikano-çeke. Olga Taussky u lind ne nje familje hebraike; i ati i saj, Jul David Taussky, ishte nje kimist industrial dhe nena e saj, Ida Pollach, ishte shtepiake. Ajo punoi fillimi ...

                                               

Margarethe Goeb

Margarethe Goeb lindi ne vitin 1892, ne Gruben. Margarethe Goeb ndoqi mesimet fillore Volksschule ne Gruben per pese vite, pastaj shkollen e mesme te vajzave ne Hueneld per tre vite, dhe ne fund Seminarin e Mesueseve Duderstadt. Pas perfundimit t ...

                                               

Universiteti i Königsbergut

Universiteti i Königsbergut nga Duka Alberti i Prusise, dhe ishte i njohur zakonisht si Albertina. Pas Luftes se Dyte Boterore, qyteti i Königsbergut ishte transferuar ne Bashkimin Sovjetik Marreveshjes se Potsdamit te vitit 1945, dhe u quajt Kal ...

                                               

Kurt Gödel

Kurt Gödel, – 14 janar 1978 Princeton, New Jersey), ishte nje matematicien dhe filozof Austro-Amerikan. Vepra e Gödel, nje nga logjiket me te rendesishem te gjitha koherave, ka pasur nje influence te madhe mbi mendimin filozofik dhe shkencor te s ...

                                               

Emmy Noether

Amalie Emmy Noether ishte nje matematikane gjermane qe dha kontribut te rendesishem ne algjebren abstrakte dhe fiziken teorike. Ajo perdori emri "Emmy Noether" ne jeten e saj dhe botimet. Ajo u pershkrua nga Pavel Aleksandrov, Albert Ajnshtajni, ...

                                               

Hapësira e Hilbertit

Ne matematike koncepti i hapesires se Hilbertit, pergjitheson nocionin e hapesires Euklidiane. Ky nocion zgjeron metodat e algjebres vektoriale nga plani dy dimensional dhe hapesira tredimensionale ne hapesirat me numer te pafundem te dimensionev ...

                                               

VfL Wolfsburg

Verein für Leibesübungen Wolfsburg e. V., njohur zakonisht si VfL Wolfsburg (Gjermanisht ose Wolfsburg eshte nje klub futbollistik gjerman me seli ne Wolfsburg, Saksonia e Ulet. Wolfsburg luan ne Bundeslige, liga elitare e futbollit gjerman. Wolf ...

                                               

Numri pi

Numri pi, i cili zakonisht shenohet me germen e vogel te alfabetit grek π, eshte nje konstante matematikore nga me te rendesishmet. Numri π mund te perkufizohet si heres i perimetrit te nje rrethi me diametrin e tij. Vlera e tij e perafert eshte ...

                                               

Numri atomik

Ne kimi dhe fizike, numer atomik eshte numri i protoneve qe gjendet ne berthamen e atomike, dhe per arsye te njejta identifikohet edhe si Numri i ngarkeses se berthames. Eshte e perfaqesuar nga simboli Z. Numri atomik e identifikon nje numer unik ...

                                               

Numri i masës

Ne kimi, persa i perket atomit ai ka numer mase. Ky numer mase tregon numrin e grimcave nenatomike ne berthamen e atomit. Pra numri i mases tregon numrin e pergjithshem te neutroneve dhe protoneve ne berthamen e çdo atomi. Formula per gjetjen e s ...

                                               

Numri Standard Ndërkombëtar i Librit

Numri Standard Nderkombetar i Librit ose i njohur si ISBN, eshte krijuar si kod unik per kategorizimin e botimeve. Nese nje numer eshte perdorur nje here, ai nuk mund te perdoret me per botime te tjera. Nqs. gabimisht i caktohet i njejti numer dy ...

                                               

Numri 1729

Numri 1729 eshte i njohur edhe si Numri i Hardy–Ramanujanit eshte numri me i vogel natyral i cili mund te shprehet si shume e kubeve te dy numrave natyral ne dy menyra te ndryshme: 1729 = 1 3 + 12 3 = 9 3 + 10 3 Numri 1729 eshte i pjesetueshem me ...

                                               

Numri e

Numri se bashku me numrat 0 {\displaystyle 0}, 1 {\displaystyle 1}, p i {\displaystyle pi} dhe njesine imagjinare i {\displaystyle i} eshte njera prej konstantave me te rendesishme ne matematike. Numri e eshte numri i vetem real i tille qe funksi ...