ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 72
                                               

Hidrokarburet

Hidrokarburet bejne pjese ne grupin e kimise organike, dhe jane komponime te perbera prej dy komponentave kryesore karbonit dhe hidrogjenit. Hidrokarburet jane burime te rendesishme ne ushqimin e njeriut si perberje e frutave, karotes ne perberje ...

                                               

Ndryshimet klimatike

Ngrohja globale i referohet rritjes se temperatures ne planetin Toke ne nje periudhe te caktuar. Nje tjeter kuptim i ngrohjes globale eshte ai i nje hipoteze sipas te ciles ngrohja e Tokes vjen si pasoje e perdorimit nga njeriu te lendeve fosile. ...

                                               

Tirana viti 0

Filmi Tirana viti 0 eshte nje film shqiptar i prodhuar ne Shqiperi ne vitin 2001. Regjia: Fatmir Koçi, Skenari: F. Koçi, Reinzi Brandner, Producent: Cine Sud Promotion Koci Production Alexis Film QKK, Muzika: Artem Denisov. Filmi e pati premieren ...

                                               

Gjeografia e Ruandës

Gjeografia e Ruandes Ruanda ndodhet ne kontinentin Afrikane, ne lindje te Republikes Demokratike te Kongos. Sipas OKB-se ky vend hyne ne rajonin e Afrikes lindore mirepo disa organizate e institute e fusin ne Afriken qendrore. Siperfaqja e pergji ...

                                               

Nafta

Per naften ne vendin tone eshte folur qe nga hisorianet e lashte, ata i kane trajtuar produktet e naftes si zjarre shekullore qe jane shfaqur ne Apolonine e Fierit. Por ne fakt ato nuk kane qene ne Apoloni, por eshte folur per te, sepse ne kohen ...

                                               

Kimia organike

Kimia organike eshte dege e kimise, qe studion perberjen,vetite,strukturen,reaksionet, dhe sintezen e kimponimeve organike me rendesi jetsore.Ne komponimet organike te karbonit bejne pjese jo vetem ato komponime qe gjenden ne boten e gjalle, por ...

                                               

Ndotja e ajrit

Ndotja e ajrit eshte nje lloj i ndotjes i karakterizuar nga nje ndryshim i nivelit te cilesise se pastertise se ajrit. Degradimi i ajrit zakonisht eshte rezultat i kombinimit te nje kokteji ndotes i cili perbehet nga grimcat organike ose inorgani ...

                                               

Alkanet

Alkanet jane te njohura gjithashtu si vajra, jane komponimet kimike qe perbehen vetem prej elementeve te karbonit C dhe hidrogjenit H, ku keto atome jane te lidhur se bashku ekskluzivisht me vetem nje lidhje kovalente aciklike çdo strukture. Çdo ...

                                               

Harduer kompjuterik

Harduer perfshin çdo pajisje qe eshte e lidhur ne kompjuterin dhe qe kontrollohet nga mikroprocesori. Kjo perfshin pajisjen qe eshte lidhur ne kompjuterin kur ai u prodhua, si edhe pajisjen periferike e cila shtohet pastaj. Pajisjet mund te lidhe ...

                                               

Gjarpri

Gjarpri eshte zvarranik me prejardhje nga kafshe te ngjashem me hardhuca. Paraardhesve te tyre mendohet se tiu kete zgjatur trupi shume dhe pastaj tiu kene gerryer kembet neper toke. Deri me ditet e sotme jane te njohur rreth 3000 lloje gjarperin ...

                                               

Ultësira Perëndimore e Shqipërisë

Ultesira Perendimore e Shqiperise eshte regjion i cili ze pjesen perendimore te Shqiperise pergjat Detit Adriatik, prej Hanit te Hotit ne veri, deri te Vlora ne jug, ne gjatesi 205 km dhe gjeresi 10–60 km. Siperfaqja e ultesires se bashku me zona ...

                                               

Medreseja e Madhe e Shkupit

Medreseja e Madhe e Shkupit e njohur edhe si Medreseja e Madhe e Mbretit Aleksander, e njohur edhe si Medreseja Mbreterore e Shkupit, ishte nje shkolle e mesme fetare ne Shkup, Jugosllavi, e cila ekzistonte nga viti 1924 deri ne vitin 1941. Shumi ...

                                               

Edukimi dhe arsimi në Perandorinë Osmane

Edukimi dhe arsimi ne Perandorine Osmane ishte organizuar ne ate menyre qe secili milet kishte nje sistem shkollimi qe u sherbente anetareve te tij. Edukimi dhe arsimi, pra, ishte i ndare kryesisht ne linja etnike dhe fetare: vetem nje numer i vo ...

                                               

Çegrani

Çegrani kufizohet me Fshatin Forine, Vollkovi, ne pjesen e siperme me fshatin Korite mali i thate dhe Tumçevisht Si pjese e Komunes se Gostivarit Çegrani eshte momentalisht fshati me i madh ne Maqedonine e Veriut Ne Çegran kalon lumi Vardar, lum ...

                                               

Komuna e Dollnenit

Komuna e Dollnenit shtrihet ne pjesen veriperendimore te fushegropes se Pellagonise, e cila ndodhet ne lartesi mbidetare prej 600 metrave. Komuna kufizohet me Komunen e Çashkes ne verilindje, Komunen e Prilepit ne juglindje, Komunen e Krivogashta ...

                                               

Komuna e Çashkës

Komuna e Çashkes shtrihet ne pjesen qendrore te vendit. Mbulon nje siperfaqe prej 819.45 km 2 dhe eshte nje nga tre komunat me te medha ne Maqedonine e Veriut. Eshte nje komune rurale me pozite te mire gjeografike. Komuna ka nje toke te punueshme ...

                                               

Tetova

Tetove eshte nje qytet dhe qender shqiptare e komunes se Tetoves ne Maqedonine e Veriut. Tetova gjendet ne pjesen veriperendimore te Maqedonise. Ajo nga veriu kufizohet me Kosoven, ne lindje me Shkupin, ne jug me Makedonski Brodin dhe ne jugperen ...

                                               

Dibra

Diber ose Dibra e Madhe, eshte nje qytet ne pjesen perendimore te Maqedonise se Veriut prane kufirit me Shqiperine, jashte rruges nga Struga ne Gostivar. Eshte poashtu komune apo bashki Komuna e Dibres. Dibra ka nje shumice etnike shqiptare prej ...

                                               

Brodeci (Tetovë)

Fshati Brodec gjendet ne malesi te Tetoves, me nje lartesi mbidetare prej 1000-1200 metra. Ka tok mesatarisht pjellore, rrafshnalta te skajshme, me bjeshke te larta, ne fshatin Brodec ben pjese edhe bjeshka Kobilica e cila ka nje lartesi mbidetar ...

                                               

Demografia e Shqipërisë

Demografia e Shqiperise monitorohet nga Instituti i Statistikave te Shqiperise. Instituti ka kryer regjistrime demografike qe nga viti 1924.Regjistrimi i fundit ne Shqiperi u krye ne prill 2011. Shqiperia eshte nje vend homogjen mjaft gjuhesor me ...

                                               

Komuna e Krushevës

Komuna e Krusheves eshte komune ne pjesen jugperendimore te Maqedonise se Veriut, ne cepin perendimore te rajonit te Pellagonise dhe kufizohet me Komunen e Plasnices dhe Brodit ne veri, me Komunen e Dollnenit dhe Komunen e Krivogashtanit ne lindj ...

                                               

Radusha

Radusha ndodhet ne pjesen veriperendimore te Maqedonise rreth 1 km afer kufirit te Republikes se Kosoves, ne mes te ngushtices se Dervenit ne luginen e Lumit Vardar. Ndodhet ne afersi prej 26 km nga qendra e qytetit Shkupi. Fshati ka rreth 500 sh ...

                                               

Elmedin Ademi

Elmedin Ademi eshte themelues dhe CEO i Screen Media dhe bashkethemelues i ndermarrjes ndertimore EUROVIA. Elmedin u emerua si nje nga ndermarresit me te rendesishem te biznesit ne Maqedoni ne 2015. Ne vitin 2016, ai u emerua fitues i çmimit komb ...

                                               

Çarli dhe fabrika e çokollatave

Çarli dhe fabrika e çokollatave eshte nje roman per femije i vitit 1964 i autorit britanik Roald Dahl. Historia permban aventurat e Charlie Bucket te rinj brenda fabrikes se çokollatave ekscentrike te Vili Vonkes. Çarli dhe fabrika e çokollatave ...

                                               

Apolonia

Apolonia eshte nje qytet antik ne Shqiperi; nder me te medhenjte ne pellgun e Adriatikut dhe me i permenduri nder 30 qytetet e tjera, me te njejtin emer, te kohes antike, me vlera historike e kulturore

                                               

Buka

Buka eshte ushqimi qe prodhohet nga pjekja e brumit te pergatitur me baze miellin dhe ujin; kripa dhe maja tani perdoren gjeresisht, por edhe perberes te tjere si erezat, sheqeri, frutat, perimet, ulliri, arrat apo farerat te cilat shpesh perdore ...

                                               

Gjeografia e Maltës

Malta ndodhet ne pjesen jugore te Evropes, nje ishull ne Mesdhe,ne jug te Sicilise. Siperfaqja e pergjithshme e Maltes eshte 316 km 2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 35 50 V, 14 35 L. Vija bregdetare e Maltes eshte 196.8 km e gjate duke ...

                                               

Tavë kosi

Per pergatitjen e taves per 4 persona nevojiten: piper: sipas shijes miell: 2 luge gjelle oriz: 1/2 filxhan kafeje kripe: sipas shijes veze: 3 kokrra kos: 1 l gjalpe: 100 g mish qingji ose keci: 500 g

                                               

Gjeografia e Greqisë

Greqia ndodhet ne pjesen jugore te Evropes, me dalje ne detin Egje dhe detin Mesdhe, ne mes te Shqiperise dhe Turqise. Siperfaqja e pergjithshme e Greqise eshte 131.940 km 2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 39 00 V, 22 00 L dhe 130.800 km ...

                                               

Gjeografia e Qipros

Qipro ndodhet ne lindjen e afert - Azi, nje ishull ne detin Mesdhe, ne jug te Turqise. Siperfaqja e pergjithshme e Qipros se bashku me pjesen veriore eshte 9.250 km 2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 35 00 V, 33 00 L dhe 9.240 km 2 te kes ...

                                               

Maroku

Maroku, emri zyrtar Mbreteria e Marokut, ndodhen ne pjesen veri-perendimore te Afrikes dhe eshte ne pjesen veri-perendimore te vendit ka dalje ne Oqeanin Atlantik prej te ciles shkeputet ne ngushticen e Gjibraltarit ne veri te vendit dhe fillon d ...

                                               

Gjeografia e Danimarkës

Danimarka ndodhet ne pjesen veriore te Evropes, ka dalje ne detin baltik dhe ishuj te saj shtrihen ne detin verior. Siperfaqja e pergjithshme e Danimarkes eshte 42.394 km 2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 56 00 V, 10 00 L dhe 43.094 km 2 ...

                                               

Gjeografia e Portugalisë

Portugalia ndodhet ne pjesen jugperendimore te Evropes, me dalje ne Atlantikun verior, ne perendim te Spanjes. Siperfaqja e pergjithshme e Portugalise se bashku me ujdhesat eshte 92.391 km 2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 39 30 V, 8 00 ...

                                               

Gjeografia e Rumanisë

Rumania ndodhet ne pjesen juglindore te Evropes, me dalje ne detin e Zi, ne mes te Bullgaris dhe Ukraines. Siperfaqja e pergjithshme e Rumanise eshte 237.500 km 2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 46 00 V, 25 00 L dhe 230.340 km 2 te kesaj ...

                                               

Gjeografia e Holandës

Holanda ndodhet ne pjesen perendimore te Evropes, me dalje ne detin Verior, mes Belgjikes dhe Gjermanise. Siperfaqja e pergjithshme e Holandes eshte 131.940 km 2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 52 30 V, 45 L dhe 33.883 km 2 te kesaj sipe ...

                                               

Gjeografia e Britanisë së Madhe

Britania e Madhe ndodhet ne pjesen perendimore te Evropes, ishujt e saj ne te cilet hyne dhe nje e gjashta pjese e ishullit te Irlandes shtrihen ne mese te Atlantikut veriore dhe detit veriore ne veri te Frances. Siperfaqja e pergjithshme e Brita ...

                                               

Edukata muzikore

Edukata muzikore e njohur ne disa vende e shtete edhe si Pedagogjia e muzikes eshte nje fushe, e cila mirret me procesin e mesimdhenies dhe atij te mesuarit ne lemine e muzikes. Rol te rendesishem luajne ketu perspektiva e edukimit, arsimimit, me ...

                                               

Muzika pop

Pop muzika eshte nje zhaner i muzikes popullore qe filloi ne formen e saj moderne ne Shtetet e Bashkuara te amerikes dhe ne Mbreterine e Bashkuar gjate mesit te viteve 1950. Shprehjet e "muzikes popullore" dhe "pop muzikes" shpesh perdoren ne men ...

                                               

Farabiu

Ebu Naser Muhamed i lindur Tarkan i lindur Auzalag el-Farabi i njohur ne Perendim me emrat Avenasar dhe Al Farabius, turk qe shkroi ne gjuhen arabe dhe i konsideruar si Mesues dyte, pra menjehere pas Aristotelit.

                                               

Hamit Beqja

Lindi ne Shkoder, ku kreu gjimnazin dhe sherbeu po aty si mesues 1947–1949. Studimet e larta per pedagogji e psikologji i kreu ne Moske 1953. Veprimtaria e tij shkencore shtrihet ne fushen e pedagogjise, te psikologjise, te sociologjise, historis ...

                                               

Shëtitoret antike

Shetitoret antike jane pjese te kompozimit urbanistik te shesheve qendrore ne qytetet antike, ku beheshin edhe takime per shkembimin e mendimeve, per mesime dhe veprimtari te tjera te jetes qytetare. Nga ana arkitektonike trajtoheshin si galeri t ...

                                               

Guajana

Republika Ko-operative e Guajanes ose Guajana eshte nje shtet ne veriun e Amerikes Jugore. Kufizohet ne veri nga Oqeani Atlantik, ne lindje nga Surinami, ne jug dhe jugperendim nga Brazili dhe ne perendim nga Venezuela. Ajo eshte vendi i trete me ...

                                               

Mark Lugari

Mark Lugari. ishte mesues ilire nga qyteti i Apolonise. Ne gurin e varrit te mesuesit Mark Lugari nga Apolonia, jane gjetur te skalitura mjetet e shkrimit, te cilat nxenesi i mbante me vehte. Ne tabelen katerkendeshe dallohen dy menyrat e shkrimi ...

                                               

Komisariati i Lartë Civil për Tokat e Liruara

Komisariati i Larte Civil per Tokat e Liruara quhej administrata me qender ne Prizren qe ishte pergjegjese per anen perendimore te Kosoves gjate Luftes se Dyte Boterore. Pas okupimit fashist me 1941, pjesa me e madhe e Kosoves dhe Maqedonise Pere ...

                                               

Kratill Mahata

Kratill Mahata ishte nje gimnaziark nga qyteti ilir Nikaja emri i te cilit permendet ne nje mbishkrim te gjetur ne keshtjellen e Klosit ne Mallakaster. "Ne kete keshtjelle ilire te Klosit ne Mallakaster, ku identifikohet qyteti ilir Nikaja, eshte ...

                                               

Shkolla e muzikës

Konservatoriumi ose Shkolla e muzikes eshte nje institucion arsimor i specializuar i cili merret me studimin, arsimin, trajnimin dhe hulumtimin e muzikes. Nje institucion i tille mund te njihet ose te quhet edhe si shkolle muzikore, akademi muzik ...

                                               

Suli

Banores e kesaj treve jane te famshem si luftetare te paepur. Nder me te njohurat gjate periudhes se Perandorise Osmane kane qene familjet Boçari dhe Xhavella. Fshatrat e Sulit kundershtonin sundimin e Ali Pashes dhe kur ky i fundit me ushtaret e ...

                                               

Gjeografia e Finlandës

Finlanda ndodhet ne pjesen veriore te Evropes, me dalje ne detin Baltik, gjirin Bothnia, gjirin e Finlandes ne mes te Suedise dhe Rusise. Siperfaqja e pergjithshme e Finlandes eshte 338.145 km 2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 64 00 V, 2 ...

                                               

Gjeografia e Letonisë

Letonia ndodhet ne pjesen lindore te Evropes, me dalje ne detin Baltik, ne mes te Estones dhe Lituanise. Siperfaqja e pergjithshme e Letonise eshte 64.589 km 2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 57 00 V, 25 00 L dhe 63.589 km 2 te kesaj sip ...

                                               

Gjeografia e Estonisë

Estonia ndodhet ne pjesen verilindore te Evropes, ka dalje ne detin baltik dhe ne gjirin e Finlandes, ne mes te Letonise dhe Rusise. Siperfaqja e pergjithshme e Estonise eshte 45.226 km 2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 59 00 V, 26 00 L ...