ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 61
                                               

Udhëheqës të shteteve në vitin 1908

Afrika lindore - Wilhelm II, Kaizeri 1888–1918 Ruanda - Yuhi V, Mbreti i Ruandes 1896–1931 Burundi - Mwezi IV Gisabo, Mbreti i Burundit 1852–1908 Kryeminister – Mustafa Fahmi Pasha 1895–1908 Akyem Kotoku - Kotokuhene Nana Attafua 1867–1927 Monark ...

                                               

Udhëheqës të shteteve në vitin 1915

Kryeminister - Louis Botha 1910–1919) Guvernator – Sydney Charles Buxton 1914–1920 Monark - George V, Mbreti i Afrikes se Jugut 1910–1936 Afrika e Jugut - Zanzibari protektorat Britanik - Sayyid Khalifa bin Harub Al-Busaid, Sulltani i Zanzibarit ...

                                               

Udhëheqës të shteteve në vitin 1916

Monark - George V, Mbreti i Afrikes se Jugut 1910–1936 Kryeminister - Louis Botha 1910–1919) Afrika e Jugut - Guvernator – Sydney Charles Buxton 1914–1920 Akyem Kotoku - Kotokuhene Nana Attafua 1867–1927 Etiopia - Zauditu, Perandoresha e Etiopise ...

                                               

Udhëheqës të shteteve në vitin 1907

Afrika lindore - Wilhelm II, Kaizeri 1888–1918 Burundi - Mwezi IV Gisabo, Mbreti i Burundit 1852–1908 Ruanda - Yuhi V, Mbreti i Ruandes 1896–1931 Kryeminister – Mustafa Fahmi Pasha 1895–1908 Konsulli Britanik - Evelyn Baring 1883–1907 Monark - Ab ...

                                               

Udhëheqës të shteteve në vitin 1914

Herbert John Gladstone 1910–1914 Monark - George V, Mbreti i Afrikes se Jugut 1910–1936 Sydney Charles Buxton 1914–1920 Afrika e Jugut - Guvernator – Kryeminister - Louis Botha 1910–1919) Akyem Kotoku - Kotokuhene Nana Attafua 1867–1927 Etiopia - ...

                                               

Udhëheqës të shteteve në vitin 1906

Burundi - Mwezi IV Gisabo, Mbreti i Burundit 1852–1908 Afrika lindore - Wilhelm II, Kaizeri 1888–1918 Ruanda - Yuhi V, Mbreti i Ruandes 1896–1931 Akyem Kotoku - Kotokuhene Nana Attafua 1867–1927 Monark - Abbas II, Kedivi i Egjiptit 1892–1914 nen ...

                                               

Udhëheqës të shteteve në vitin 1940

Monark - George VI, Mbreti i Afrikes se Jugut 1936–1952 Kryeminister - Jan Smuts 1939-1948 Guvernator – Sir Patrick Duncan 1937–1943 Afrika e Jugut - Kryeminister - Ali Mahir Pasha 1939-1940 Monark - Faruku I, Mbreti i Egjiptit 1936–1952 Egjipti ...

                                               

Udhëheqës të shteteve në vitin 1905

Afrika lindore - Wilhelm II, Kaizeri 1888–1918 Burundi - Mwezi IV Gisabo, Mbreti i Burundit 1852–1908 Ruanda - Yuhi V, Mbreti i Ruandes 1896–1931 Kryeminister – Mustafa Fahmi Pasha 1895–1908 Akyem Kotoku - Kotokuhene Nana Attafua 1867–1927 Egjipt ...

                                               

Udhëheqës të shteteve në vitin 1927

Guvernator – Alexander Cambridge 1924–1931 Kryeminister - J. B. M. Hertzog 1924–1939 Monark - George V, Mbreti i Afrikes se Jugut 1910–1936 Afrika e Jugut - Kryeminister - Egjipti Abdel Khaliq Sarwat Pasha 1927–1928 Monark - Fuad I, Mbreti i Egji ...

                                               

Mjekra

Mjekra eshte qime qe rritet ne pjese te caktuar te fytyres te njerezit. Njeherit nga disa shihet shenje sekondare e gjinise mashkullore. Ne te kaluaren mjekra kishte nje domethenie me te cilen deftohej fuqia ndersa me kalimin e kohes i eshte nens ...

                                               

Pagëzimi

Pagezimi eshte sakramenti i pare ne krishterim me ane te cilit nje besimtar i kesaj feje pranohet ne gjirin e saj duke u sperkatur ose derdhur uje mbi koken e tij, ose duke u zhytur ne uje.Ne shume kisha prifti sperkat personin me uje te bekuar d ...

                                               

Tu BiShvat

Tu BiShvat eshte nje feste çifute qe ndodh ne diten e 15-te muajit hebraik te Shevatit. Gjithashtu quhet edhe si "Rosh HaShanah LaIlanot", dhe nese perkthehet fjale per fjale do te thote "Viti Ri i Pemeve". Dita festohet si nje dite ekologjike, d ...

                                               

Islami në Rumani

Rumania shtrihet ne Evropen Juglindore. Fqinjet e saj jane Bullgaria, Serbia, Hungaria, Ukraina, Moldavia. Rumanishte i perket gjuheve romane me disa forma arkaike dhe me fjale sllavonike, turke, frenge dhe hungareze. Feja kryesore ne Rumani esht ...

                                               

Shkolla private

Shkollat private te njohura gjithashtu edhe si shkolla te pavarura, zakonisht jane institucione arsimore joqeveritare, te financuara nga personalitetet private, ose organizata joqeveritare, dhe te cilat nuk administrohen nga qeverite lokale, shte ...

                                               

Teizmi

Teizmi Ne kuptimin me te ngushte te besimit se ai nje personal, jashtezakonshem, eshte vendimi mbi te gjitha Zotit te krijimit. Ne kuptimin me te gjere eshte se besimi i pergjithshem do te thote se te pakten nje Zoti eshte. Teizem ne kuptim te gj ...

                                               

Fuadi II i Egjiptit

Fuadi II i Egjiptit eshte anetar i Dinastise se Muhamed Alise, i cili formalisht sundoi si Mbreti i fundit i Egjiptit dhe Sudanit nga 26 korriku 1952 deri me 18 qershor 1953.

                                               

Feja natyrore

Feja natyrore eshte nje shprehje e cila nenkupton "fene e natyres", ne te cilen Perendia, fryma, shpirtrat dhe te gjitha objektet e mbinatyrshme konsiderohen si pjese e natyres dhe jo te ndara prej saj. Ne te kundert, perdoret gjithashtu edhe ne ...

                                               

Brukseli

Ne 1830, revolucion belg u zhvillua ne Bruksel pas nje shfaqje te operes Auber La Muette de Portici ne La Monnaie teatrit. Me 21 korrik 1831, Leopold I, Mbreti i pare i belge, ngjit fronit, ndermarrje shkaterrimin e mureve te qytetit dhe ndertimi ...

                                               

Budizmi

Budizmi eshte fe boterore dhe filozofi jetesore e perhapur kryesisht ne Azi. Ne mbare boten ka, varet prej burimit, 230 deri ne 500 milion anetare - kjo e bene fene e katert ne bote. Vendet me popullate budiste jane kryesisht Azia jugore, juglind ...

                                               

Luftërat hebreo-romake

Lufterat hebreo-romake ishin nje seri revoltash ne shkalle te gjere nga hebrenjte e Mesdheut Lindor kunder Perandorise Romake midis viteve 66 dhe 136 te es.

                                               

Rimishërimi

Rimisherimi ose rilindja eshte koncept filozofik ose fetar qe nje aspekt i nje qenieje te gjalle fillon nje jete te re ne nje trup apo forme tjeter fizik pas çdo vdekjeje biologjike. Ajo quhet gjithashtu rilindje ose transmigrim, dhe eshte pjese ...

                                               

Krishtërimi

Krishterimi ose Kristianizmi eshte fe e themeluar sipas mesimeve dhe te dhenave nga Jezu Krishti i cili predikonte se Ai vete eshte Mesia hyjnor ne Bibel, ne Beselidhjen e vjeter. Fjala Krisht rrjedh nga greqishtja qe do te thote "I lyeri ose i v ...

                                               

Kisha Ortodokse Lindore

Fjala Kisha e Lindjes ose Kishe ortodokse nenkupton ata qe jane thirrur si nje popull i veçante per te kryer nje detyre te caktuar. Kisha e krishtere eshte asambleja e popullit te zgjedhur te Perendise, qe besojne ne Jisu Krishtin, e thirrur per ...

                                               

Prifti (Tuz)

Sipas regjistrimit te popullsise te viti 2003 i ka pase 115 banore, ndersa sipas regjistrimi te vitit 1991 2 banor. Ky vendbanim ka qene i banuar vetem nga Shqiptaret.

                                               

Naum Prifti

U lind ne Rehove te Kolonjes, ku ka kryer shkollen fillore. Me pas, ne Erseke, ate 8-te vjeçare. Ne 1953, mbaron Politeknikumin Mjekesor ne Tirane. Punon nje vit si ndihmes mjek ne Sanatoriumin e Korçes. I pasionuar pas letersise, vazhdon studime ...

                                               

Dritan Prifti

Dritan Prifti lindi me 27 gusht 1968 ne Berat dhe vdiq me 12 tetor 2017 ne Tirane. Prifti ishte me 2009–2011 deputet i Levizjes Socialiste per Integrim. Ai ishte Minister i Ekonomise, Tregtise dhe Energjetikes se Shqiperise nga viti 2009 deri 201 ...

                                               

Vladimir Prifti

Ka realizuar shume filma si Flutura ne kabinen time” 1988; Kur hidheshin themelet” 1978; Era e ngrohte e thellesive” 1982; Butrinti” 2002; Legjenda e Baltes” 2003; Dasma e Sakos” 1998; Rruga Egnatia” 2005. Udha e shkronjave” 1978; Gjenerali i ush ...

                                               

Shtëpia e Pajtim Roli (Vladimir Prifti)

Shtepia e Pajtim Roli eshte nje monument i trashegimise kulturore ne rrethin e Beratit, ne qarkun e Beratit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkitekture", i miratuar me 17.04.2015 ".

                                               

Shtëpia e Kristaq Kusta (Thodhor Prifti)

Shtepia e Kristaq Kusta eshte nje monument i trashegimise kulturore ne rrethin e Beratit, ne qarkun e Beratit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkitekture", i miratuar me 17.04.2015 ".

                                               

Peter Prifti

Peter Prifti anetar i departamentit te gjuhesise ne Universitetin e Kalifornise, San Diego Peter Prifti e filloi punen e tij akademike me 1969, me studimin monografik: "Kosovo in Ferment ", ndersa punonte ne Institutin Teknologjit te Masaçusets. ...

                                               

Koço Prifti

Koço Prifti, ambasador i Shqiperise ne Itali ne vitet 1958-1961. Prifti perfshihet ne listen e perpiluar nga Instituti i Studimit te Krimeve dhe Pasojave te Komunizmit, qe permbledh pjesemarresit qe kane pergjegjesi direkte per krimet e Partise K ...

                                               

Mihal Prifti

Mihal Priftin, me origjine nga Lunxheria e Gjirokastres ka qene zevendeskomisar i Brigades se Pare Sulmuese dhe me tej komisar i Divizionit te Dyte. Prifti perfshihet ne listen e perpiluar nga Instituti i Studimit te Krimeve dhe Pasojave te Komun ...

                                               

Shtëpia e Pali Prifti

Shtepia e Pali Prifti eshte nje monument i trashegimise kulturore ne rrethin e Beratit, ne qarkun e Beratit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkitekture", i miratuar me 17.04.2015 ".

                                               

Shtëpia e Llambi Prifti

Shtepia e Llambi Prifti eshte nje monument i trashegimise kulturore ne rrethin e Beratit, ne qarkun e Beratit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit ", i miratuar me 17.04.2015 ".

                                               

Entela Prifti

Entela Prifti u diplomua si juriste ne vitin 1992, ne Universitetin e Tiranes. Pjesen me te madhe te karrieres se saj e ka zhvilluar ne qytetin e lindjes, Korçe, ku fill pas mbarimit te shkolles u emeruar si gjykatese ne gjykaten e rrethit. Prej ...

                                               

Sheh Feuzan

Shejhu Allahu e ruajte u lind me 1354 h. I ati i shejhut vdiq kur ai ishte i ri, keshtu qe ai u edukua nga familja e tij. Ai mesoi Kuranin Fisnik, bazat e leximit dhe shkrimit me imamin e xhamise te qytetit Humud bin Sulejman Et Telalu, i cili is ...

                                               

Ahmed Didat

Sheikh Ahmed Hussein Deedat, lindi me 1 korrik, 1918 dhe vdiq me 8 gusht 2005, ishte nje skolastik mysliman i religjioneve komparative., autore dhe ligjerues i njohur. Deedat ka ligjeruar ligjerata ne stilin e tij komperativ ne tere boten dhe ish ...

                                               

Zakir Naik

Dr Zakir Naik lindi me 18 tetor 1965, ne Mumbai, India. Ai ndoqi Shkollen e Larte e Shen Pjetrit ne qytetin e Mumbai. Me vone ai u bashkua me Chellaram Kishinchand College dhe me pas studioi mjekesi ne Kolegjin Kombetar Topiwala mjekesore dhe Nai ...

                                               

Muhamed Nasirudin Albani

Ebu Abdurrahman Muhamed bin el-haxh Nuh bin Nexhati bin Adem Shkodrrani Arnauti eshte imam me prejardhje shqiptare, dijetari i hadithit, nje nga imamllaret e hadithit, teuhidit dhe synetit ne kohen tone. Ne ate kohe Shqiperia sundohej nga Mbreti ...

                                               

Kisha katolike

Kisha katolike eshte kisha e krishtere e udhehequr nga Papa i Romes. Kisha katolike pretendon te jete kisha e themeluar nga Jezu Krishti, te ciles i perkasin te gjithe te krishteret e pagezuar katolike, si dhe anetare te kishave qe jane ne bashki ...

                                               

Kisha Ortodokse Serbe

Kisha ortodokse serbe eshte kishe nacionale, me karakteristka nacionaliste e deri shoviniste. Ajo nuk kryen vetem misionin e ideologjise, perkatesisht te doktrines se krishtere, per te miren e kombit serb, por nuk respekton te drejtat humane e ko ...

                                               

Kisha Anglikane

Kisha Anglikane eshte emertim per kishen shteterore te krishtere te Anglise, "kisha ame" e Bashkesise Anglikane dhe ne mbare boten dhe me e vjetra nder dyzet kishat e pavarura kombetare. Kisha Anglikane lindi si rrjedhoje e ndarjes se saj nga Kis ...

                                               

Kisha e Shën Premtës (Prizren)

Kisha e Shen Premtes ose Xhamia e Xhumase eshte nje kishe dhe ish-xhami e vjeter ne rrugen e qytetit te Prizrenit. Krtodokse Serbe ne Kosove. Kjo kishe, eshte i vetmi monument ne qytet, qe hyri ne listen e Trashegimise Boterore ne Rrezik te UNESC ...

                                               

Kisha e Shën Mërisë (Elbasan)

Kisha e Shen Merise eshte shpallur monument kulture ne vitin 1963. Ajo gjendet ne qytetin e Elbasanit dhe shquhet per vlerat e saj etnokulturore e arkitekturore te rralla ne rajon. E ndertuar rreth vitit 1830 nga komuniteti kristian, mbi themelet ...

                                               

Kisha e Shën Nikollës Tutiqëve (Prizren)

Kisha e Shen Nikolles Tutiqeve eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Prizren, Kosove. Ky monument eshte i kategorise "Arkeologjik", i miratuar me numer 02-236/1/62.

                                               

Kisha e Shën Premtes (kthjellim)

Kjo faqe ben kthjellimin e titujve qe kane per baze Kisha e Shen Premtes. Nese nje lidhje e brendshme ju solli ketu, ju lutemi, ndryshojeni lidhjen ne fjale qe te ridrejtoje direkt te faqja e duhur. Kisha e Shen Premtes mund te referohet per:

                                               

Kisha e Shën Spasit (Prizren)

Kisha e Shen Spasit eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Prizren, Kosove. Ky monument eshte i kategorise "Arkeologjik", i miratuar me numer 1598/48.

                                               

Kisha e Marmiroit

Kisha eshte e tipit kryq i lire me kupole. Pjese te tjera te saj jane edhe narteksi dhe tamburi cilindrik. Ndoshta kjo kapele ka sherbyer si model per ndertimin e kishes se Manastirit te Shen Merise se Zvernecit. Ajo perbehet nga 3 hyrje, te cila ...

                                               

Kisha Ortodokse Ruse

Kisha Ruse eshte Patriarkana autoqefale e Moskes dhe tere Rusise. Historia e saj mund te kuptohet vetem ne lidhje te ngushte me historin e Rusise dhe historine fetare ne pergjithesi. Ne fillim ishte princi i principates se madhe te Kievit, Vladim ...

                                               

Kisha e Shën Nikollës (kthjellim)

Kjo faqe ben kthjellimin e titujve qe kane per baze Kisha e Shen Nikolles. Nese nje lidhje e brendshme ju solli ketu, ju lutemi, ndryshojeni lidhjen ne fjale qe te ridrejtoje direkt te faqja e duhur. Kisha e Shen Nikolles mund ti referohet: