ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 60
                                               

Shkolla e mesme

Shkolla e mesme eshte nje institucion edukativo arsimor i cili ofron arsim te mesem. Me kete emer quhet edhe vet objekti ku ndodh ky proces. Disa shkolla te mesme mund te sigurojne edhe arsimin e mesem te ulet dhe arsimi i mesem, por keto mund te ...

                                               

Fruti

Ne botanike, fruti eshte nje vezore e pjekur bashke me farat apo lulet e saj. Ne gatim, kur flitet per frutat si ushqim, termi kryesisht i referohet vetem atyre bimeve frutore qe jane te embla dhe mishtore si per shembull kumbulla, molla apo port ...

                                               

Fahrudin Ebibi

Dr. Fahrudin Ebibi - Dekan i Fakultetit te Shkencave Islame te Maqedonise Doc. Fahrudin Ebibi u lind me 10.05.1963, ne fshatin Nikushtak. Shkollen Fillore e kreu ne vendlindje. Pas mbarimit te shkolles fillore u regjistrua ne Medresene" Alauddin” ...

                                               

Intelekti

Intelekti eshte nje term i perdorur ne studimet e mendjes njerezore dhe i referohet aftesise se mendjes per te korrigjuar perfundime ne lidhje me ate qe eshte e vertete ose e rreme, dhe se si te zgjidhen problemet. Pra intelekti eshte aftesi mend ...

                                               

Gjuha amtare

Gjuha amtare ose Gjuha e nenes e njohur edhe si gjuhe arteriale eshte nje gjuhe te cilen nje person e meson qe nga lindja ose brenda periudhes kritike. Ne disa vende, termi gjuha amtare ose gjuhe amtare i referohet gjuhes se nje grupi etnik ne ve ...

                                               

Tigri Maltez

Tigri Maltez, ose tigri blu, eshte nje morfe e raportuar por e paprovuar e nje tigri, i raportuar kryesisht ne Provincen Fujian te Kines. Thuhet te kete lesh te kalter me vija te erreta. Shumica e tigrave Malteze jane raportuar se kane qene te po ...

                                               

Teologjia natyrore

Teologjia natyrore eshte nje lloj teologjie qe siguron argumente per ekzistencen e Zotit bazuar ne arsyen dhe pervojen e zakonshme te natyres. Me tutje, teologjia natyrore supozon se mund te filloje nga nje pozicion parazgjedhor i nje feje te cak ...

                                               

Tarot

Tarot eshte nje pako me letra, te perdorura nga mesi i shekullit te 15-te ne pjese te ndryshme te Evropes per te luajtur lojera te tilla si tarocchini italiane, taroti francez dhe Königrufen austriak, nga te cilat shume akoma luhen edhe sot. Ne f ...

                                               

Arsimi i mesëm

Arsimi i mesem perfshin dy faza ne shkallen e Klasifikimit Standard Nderkombetar te Arsimit - ISCED. Niveli 2 ose arsimi i mesem i ulet konsiderohet faza e dyte dhe perfundimtare e arsimit baze, dhe niveli 3 ose arsimi i mesem i larte eshte faza ...

                                               

Enciklopedia universale e ilustruar

Kjo Enciklopedi Universale ka gjithsej 35000 zera me mbi 4000 ilustrime bardh e zi dhe me ngjyra, eshte pergatitur nga nje grup autoresh nen redaktimin e Pasho Bakut dhe eshte botuar nga Shtepia Botuese Bacchus ne Tirane.

                                               

Enciklopedia kroate

Enciklopedia kroate eshte nje publikim i rregullt i Institutit Leksikografik Miroslav Krleža dhe njeri nga programet themelore dhe te perhershme te kultures kombetare kroate.

                                               

Enciklopedia e iso–polifonisë popullore shqiptare/Encyclopaedia of albanian folk iso-polyphony

Enciklopedia e iso – polifonise popullore shqiptare/ Encyclopaedia of albanian folk iso - polyphony. Gjinia: Enciklopedi, muzike. Autori: Vasil S. Tole. Shtepia botuese: "Uegen". Viti i botimit 2007. Faqe 322. ISBN 978-99943-39-77-8

                                               

Enciklopedia e Delvinës dhe Sarandës

Enciklopedia e Delvines dhe Sarandes, shkruar nga Apostol Pango e cila permban mbi 750 zera te ilustruar me fotografi. Ka 412 faqe, dhe me format 16.5 x 23 cm. Botuar ne Tirane, ne vitin 2002.

                                               

Enciklopedia e Kurveleshit

Enciklopedia e Kurveleshit eshte enciklopedi rajonaele. Ky liber eshte botim i shtepise Botuese Toena, Tirana 2009 Autoret e kesaj vepre jane Nasip Meçaj, Xhemil Çelaj dhe Fatmir Toçi. ISBN: 978 - 99943 - 1 - 496 - 6 Faqet e librit 408. Kurvelesh ...

                                               

Enciklopedia e Tepelenës

Enciklopedia e Tepelenes eshte nje projekt i thirrur ne jete ne vitin 1992. Autori i ketij projekti eshte Novruz Shehu. Deri me tani eshte bere perpilimi i dy vellimeve dhe jane matur kater tryeza shkencore, pjesemarres te se cilave ishin diçka m ...

                                               

Doni

Papa Doni ishte papa i 78 i Kishes Katolike. Sherbeu si pape qe nga zgjedhja e tij me dhe deri me 11 prill 678. Paraardhes i tij ishte papa Adeotati II, ndersa pasardhesi papa Agatoni.

                                               

Kokoni

Papa Kokoni ishte papa i 83 i Kishes Katolike. Sherbeu si pape qe nga zgjedhja e tij me dhe deri me 21 shtator 687. Paraardhes i tij ishte papa Gjoni V, ndersa pasardhesi papa Serxhio I.

                                               

Fjalori i Marko Boçarit

Fjalori i Marko Boçarit liber i Niko Stilos. Fjalori i nje gjuhe te sterlashte ne te cilin luftetari shqiptar nga Suli i Çamerise Marko Boçari tregon gjithe gjendjen e gjuhes se gjalle te folur ne fillim te shekullit te XIX. Marko Boçari e ka shk ...

                                               

Fjalori elektronik shpjegues

Fjalori elektronik shpjegues QEP apo Fesh eshte vegel informatike e programuar qe perdoruesve ju ofrohet si program ekzekutues, me anen te ciles behen shpjegime gjuhesore te fjaleve nga thesari i gjuhe shqipe. Fjalori elektronik shpjegues FESh es ...

                                               

Fjalori i parë i gjuhës shqipe

Fjalori latinisht-shqip” i Frang Bardhit eshte fjalori i pare i gjuhes shqipe, me te cilin ze fill leksikografia shqiptare. Ne kete fjalor per here te pare gjuha shqipe u ballafaqua me sukses me nje gjuhe te huaj si latinishtja, qe ishte gjuha me ...

                                               

Dictionarum latino-epiroticum

Dictionarum latino-epiroticum eshte fjalori i perpiluar nga Frang Bardhi, i botuar ne Rome me 1635, cilesohet si fjalori dhe vepra e pare e mirefillte gjuhesore e shqipes. Me 1932 albanologu Mario Roques e riprodhoi tekstualisht me fotokopje dhe ...

                                               

Fjalori i trashëguar i shqipes

Kjo faqe ben kthjellimin e titujve qe kane per baze Fjalori i trasheguar i shqipes. Nese nje lidhje e brendshme ju solli ketu, ju lutemi, ndryshojeni lidhjen ne fjale qe te ridrejtoje direkt te faqja e duhur. Ne kete fjalore jane te mbledhura fja ...

                                               

Fjalori shqip - holandisht / holandisht - shqip

Fjalori shqip – holandisht / holandisht shqip i autorit Tune Prekpalaj. Fjalori eshte botuar nga shtepia botuese Eburon. Vellimi i katert u botua ne dhjetor te vitit 2007. Korrektimi gjuhesor i pjeses shqipe eshte bere nga albanologu Hajro Hajra, ...

                                               

Palofshati

Nga veriu Palofshati kufizohet me Gollain, nga jugu me Muzhaken, nga lindja me lumin Kalama and nga perendimi me Sollopine e Sklavin. Fshati Vile ka qene ndonjehere si lagje e Palofshatit. Toponimet te fshatit Palofshat: Kjo nuk eshte nje liste e ...

                                               

Fjalori dygjuhësh i greqishtës popullore dhe arvanitës së thjeshtë

Kur gjendej i internuar ne Korfuz, Markoja mesoi greqishten dhe beri te fameshmin ’Fjalorin dygjuhesh te greqishtes popullore dhe arvanites se thjesht’’ 1809 qe e shkruajti Markoja vete me ndihmen e babait te tij Kiço Boçari, xhaxhait Noti Boçari ...

                                               

Fjalori i Kuranit

Fjalori i Kuranit, u botua se pari ne vitin 1873 nga John Penrice. eshte nje udhezues i vogel kompakt referimi i perbere nga 180 faqe. Ai permban shenime te hollesishme ne pjese te fjales dhe ne kuptimin e fjaleve te Kuranit. Supozohet te jete nj ...

                                               

Vila (Filat)

Vile eshte fshat ne qarkun i Çamerise, Greqi. Perpara vitit 1928, fshati eshte njohur me emrin e vjeter ne formen greke Βίλια/Vília. Vendbanimi Vila ka qene ndonjehere si lagje e fshatit Palofshat.

                                               

Beqir Buzuku

U lind me 1948 ne fshatin Tygjec te komunes se Kamenices te Republikes se Kosoves. Shkollen tetevjeçare e kreu ne vendlindje, gjimnazin ne Kamenice, ndersa Shkollen e larte pedagogjike, dega gjuhe dhe letersi shqipe, ne Gjilan. Eshte anetar i Lid ...

                                               

Siçilia

Siçilia italisht: Sicilia eshte nje treve autonome me status special, qe ben pjese ne shtetin e Italise. Shtrihet ne vazhdim te Kalabrise. E ndan ngushtica e Mesines 3 km e gjere dhe 100 m e thelle. Me siperfaqe 25.710 km 2, eshte ishulli me i ma ...

                                               

Gramatika

Gramatika studion menyren e perdorimit te fjaleve me njera-tjetren ne ligjerim. Gramatika eshte dega me e rendesishme e gjuhesise, sepse ajo studion strukturen e gjuhes e kjo eshte ana me themelore e gjuhes. Me kete fjale kuptojme shkencen qe mer ...

                                               

Shën Naumi

Naum i Ohrit) ishte shenjtor i krishtere i Kishes Lindore. Ka themeluar manastirin e degjuar qe mban emrin e tij dhe qe sot gjendet ne kufirin shqiptaro-maqedon, ne brigjet e Liqenit te Ohrit. Kulti i tij u perhap ne gjysmen e pare te shek. XVIII ...

                                               

Frederik Rreshpja

Frederik Rreshpja qe poet lirik, eseist, publicist dhe botues shqiptar. Penda e tij eshte nder me perfaqesueset te vargut shqip.

                                               

Fjalimi

Fjalimi eshte forma e komunikimit vokalizuar e perdorur nga njerezit dhe disa kafshe, e cila bazohet ne kombinimin sintatik te artikujve te nxjerra nga leksikoni. Çdo fjale e folur krijohet nga kombinimi fonetik i nje grupi te kufizuar te zanorev ...

                                               

Jusuf S. Vatoci

Jusuf Vatoci Novolani, Kosove, ne familjen e Syle Vatocit nga nje familje prej 11 femijeve, i pari prej tyre lindi djale dhe u pagezua me emrin Jusuf. Ky shkollen fillore filloi ne Vernice, e kreu ne Vushtrri. Shkolle Normale e kreu ne Prishtine, ...

                                               

Leksikologjia

Leksikologjia eshte dege e gjuhesise qe studion fjalet e nje gjuhe. Kjo mund te perfshije natyren e tyre dhe funksionin si simbol, i tyre do te thote, marredhenien e kuptimit te tyre me epistemologjine ne pergjithesi, dhe rregullat e perberjes se ...

                                               

Iliriana Sulkuqi

Iliriana Kadri Sulkuqi u lind ne qytetin e Elbasanit ne vitin 1951. Mbasi mbaroi gjimnazin" Dhaskal Todri” ne qytetin e lindjes, vazhdoi studimet ne Akademine Ushtarake te Forcave Tokesore ne Tirana. Eshte diplomuar ne vitin 1971. 1971-1995: Ofic ...

                                               

Gjuha Jalaa

Jalaa, e njohur ndryshe si Cèntûm, Centúúm ose Cen Tuum, eshte nje gjuhe e rrezikuar e verilindjes se Nigerise, me origjine te pasigurte. Ajo eshte pothuajse e zhdukur dhe Jalabe shpesh perdorin dialektin Bwilim te gjuhes Dikaka ne jeten e perdit ...

                                               

Jakup Mato

U lind ne Fterre, i biri i Halil Matos; ne vendlindje kreu shkollimin fillor. Shkollen shtatevjeçare dhe te mesme 1950-1954 i kreu ne Gjirokaster dhe me pas behet mesues e drejtor shkolle ne Kuçi te Vlores 1954-1955. Pas perfundimit te studimeve ...

                                               

Ramiz Sadiku

Ramiz Sadiku, student drejtesie, nje prej organizatoreve te Luftes Nacionalçlirimtare te Kosoves, Hero Kombetar i Shqiperise dhe Hero Kombetar i Jugosllavise.

                                               

Shkolla normale

Shkolla normale eshte nje terminologji nga fusha e historise se pedagogjise me te cilin emertohet nje institucion i cili merret me pergatitjen profesionale te mesimdhenesve duke i aftesuar ata ne fushen e normave profesionale pedagogjike dhe kurr ...

                                               

Bogumil Hrabak

Bogumil Hrabak ishte nje historian, profesor universiteti dhe shkencetar serb. Hrabak shkollen fillore dhe shkollen e mesme e mbaroi ne Zrenjanin dhe Sente. Ai u diplomua ne Fakultetin Filozofik te Beogradit ne grupin e Historise ne vitin 1950. F ...

                                               

Dëbimi i shqiptarëve nga Kosova

Shperngulja e shqiptareve nga Kosova ka filluar menjehere pasi qe Mbreteria serbe e aneksoi Kosoven ne vitin 1912. Paralelisht me shpernguljen e detyruar, ka vazhduar procesi i kolonizimin serb te Kosoves.

                                               

Danillo Kish

Danilo Kiš ishte prozator, tregimtar dhe poet jugosllav i cili shkroi ne serbo-kroatisht. Ai ishte anetar i Akademise Serbe te Shkencave dhe Arteve, Nder te tjeret, Kishi ishte i ndikuar edhe nga Bruno Schulz, Vladimir Nabokov, Jorge Luis Borges, ...

                                               

Shtetet e Bashkuara të Amerikës

Shtetet e Bashkuara te Amerikes jane nje republike federale kushtetuese, e perbere prej 50 shtetesh dhe nje qarku federal. Vendi shtrihet kryesisht ne Ameriken e Veriut, ku dyzet e tete shtete te ngjitura dhe Washington, D.C., qarku i kryeqytetit ...

                                               

Rexhep bej Mitrovica

Rexhep bej Mitrovica ishte veprimtar i çeshtjes kombetare, nenshkrues i Deklarates se Pavaresise se Shqiperise, nepunes, minister dhe kryeminister i Shqiperise gjate viteve 1943-1944.

                                               

Historiografia serbe

Historiografia serbe i referohet historiografise te popullit serb qe prej themelimit te shtetit serb. Zhvillimi mund te ndahet ne kater faza kryesore: historiografia tradicionale, shkolla kritike e Ruvaracit, trashegimia marksiste-komuniste dhe l ...

                                               

Alt Penedès

Alt Penedès eshte komarka ne provincen Barcelona, ne komunitetin e Katalonjes, Spanje. Ky qark ka nje popullsi prej 104353 banore, dhe nje siperfaqe prej 592.4 km 2.

                                               

Lionel Scaloni

Lionel Scaloni eshte futbollist argjentinas i cili aktualisht luan per S.S Lazio. Pjesen me te madhe te karrieres e kaloi te skuadra spanjolle Deportivo La Coruna.

                                               

Emiliano Sala

Emiliano Sala ka lindur me 31 tetor 1990 ne Cululú ne provincen e Santa Fe ne Argjentine dhe vdiq me 21 janar 2019 ne nje aksident avioni ne veri te Guernsey, ishte nje futbollist italio-argjentinas qe luante sulmues ne "FC Nantes". Dy dite pas t ...

                                               

Tetuan

Tétouan eshte qytet ne veri te Marokut, ndodhet disa mile ne jug te Ngushtices se Gjibraltarit. Gjuha arabe eshte gjuhe zyrtare, por banoret nuk e flasin dialektin arabe, qyteti ka dialektin e vet. Spanjishtja dhe Frengjishtja jane te perhapura, ...