ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 49
                                               

GPS

Global Positioning System apo GPS eshte sistem per lokalizim gjeografik. Sistemi u shpall operativ ne janar 1994 kur perbehej nga 24 satelite ne lartesi 20.200 km prej Tokes ne gjashte orbita te ndryshme. Sot ekzistojne edhe tre satelite te tjere ...

                                               

Grace Hopper

Grace Brewster Murray Hopper ishte nje shkencetare Amerikane kompjuterash dhe Admirale e Marines se Shteteve te Bashkuara te Amerikes. Nje nga programueset e para te kompjuterit te Harvard Mark I, ajo ishte nje pioniere e programimit kompjuterik ...

                                               

HEOS

HEOS shkurtes per shprehjen nga anglishtja Highly Eccentric Orbit Satellite, dy satelit te naltesuar ne trajektoren me qendrore. Naltesimi i tyre u be nga ESRO "-ja me qellim te vezhgimit te fushave magnetike jashte atmosferes se tokes. Naltesimi ...

                                               

Historia e kompjuterit

Kompjuteri eshte nje makine llogaritese e sofistikuar. Zanafillen e saj historia e makinave llogaritese e ka kohe me pare. Si date fillimi te shpikjes se kompjutereve mund te permendim vitin 1673. Ne kete vit matematikani i njohur Leibnic i shtyr ...

                                               

Hotbird

Hot Bird eshte emri me te cilin njihet flota e sateliteve televiziv e drejtuar nga Eutelsat qe eshte e vendosur ne nje pozicion gjeostacionar ne 13 grade lindje mbi Ekuator. Eshte nje pozicion shume i pershtatshem per marrjen e stacioneve televiz ...

                                               

Infrared

Infrared ose Infrakuq eshte nje teknologji qe perdoret tek TV-komanduesi, telefona mobil, PDAs, kompjutera, makine shtypese, etj. IRDA qendron per Infrared Data Association qe nga viti 1994. Transportimi i te dhenave behet bidirektional pra ne dy ...

                                               

IPhone

iPhone eshte nje mjet medial i prodhuar nga Korporata Apple Inc., ky ben pjese ne kategorine e Smartphone. iPhone dirigjohet gati krejtesisht permes prekjes se Ekranit. Sikurse iPod Touch edhe iPhone, posedon nje Multi-Touch funksion. Perdorimi i ...

                                               

Joy Buolamwini

Joy Adowaa Buolamwini eshte shkencetare kompjuterike dhe aktiviste digjitale bazuar ne MIT Media Lab me prejardhje nga Ghana-America. Ajo themeloi "Algorithmic Justice League", nje organizate qe do te sfidoje anshmerit per marrjen e vendimeve ne ...

                                               

Kamera

Kamera eshte pjesa e disa aparateve ose pajisjeve, qe eshte si dhomez e vogel, e zbrazet dhe e erret si dhe me kete fjale tirret edhe aparati marres fotografik, kinematografik ose televiziv. Kamera kinematografike eshte aparat i posaçem qe sherbe ...

                                               

Kompjuteri

Ky artikull merret me kompjuterin si pajisje, per kompjuterin personal shiko ketu Kompjuteri eshte nje pajisje elektronike qe ruan dhe perpunon te dhenat sipas nje liste udhezuese. Kompjuter quajme nje mekanizem te automatizuar i cili transformon ...

                                               

Konvertuesit katalik

Nje konvertues katalitik eshte nje pajisje e kontrollit te shkarkimit te shkarkimeve qe konverton gazrat toksike dhe ndotesit ne gazin shkarkues nga nje motor me djegie te brendshme ne ndotes me pak toksike duke katalizuar nje reaksion redoks. Ko ...

                                               

Kriptimi sipas Cezarit

Nese misioni i juaj eshte qe ta fitoni luften, atehere ruajtja e sekretit eshte misioni kritik. Luftetari i vjeter Jul Cezari ishte jashtezakonisht i edukuar ne fshehjen e mesazheve dhe arriti te gjeje nje metode permes te ciles maskonte mesazhin ...

                                               

Lazeri me elektrone të lira

Nje lazer me elektrone te lira, ose FEL, eshte nje lazer qe ndan te njetat veti optike si lazerat e zakonshem, duke pasur nje tufe te perbere nga nje rrezatim koherent elektromagnetik i cili mundte harrije nivele shume te larta fuqie, por i cili ...

                                               

Lidhjet Switch

Ethernet LAN-i modern perdore topologjine yll, ku secila nyje kyqet ne Switch-in qendror.Roli i Switch eshte te pranoje kornizat te cilat vijne ne hyrje dhe ti transmetoj ato ne dalje.Switch eshte transparent karshi nyjeve, çka don te thote qe ny ...

                                               

Linja e Abonentit Digjital

Linja e Abonentit Digjital paraqet nje grup teknologjish DSL te cilat bejne te mundur transmetimin e sinjalit digjital nepermjet rrjetit kabllor metalik. Teknologjite DSL klasifikohen sipas simetrise se transmetimit dhe numrit te çiftit kabllor q ...

                                               

Makina

Makina menaxhon fuqine per te kryer nje detyre, shembujt perfshijne, nje sistem mekanik, sistem informatik, sistem elektronik, dhe nje makine molekulare. Ne perdorim te perbashket, qe do te thote eshte nje pajisje qe ka pjese te cilat kryejne ose ...

                                               

Makina e shtypit

Makina e shtypit perfaqeson makinen e cila shfrytezon te gjitha pamjet e shkronjave dhe fjaleve te shtypura neper histori, perveç shkrimit i cili eshte i shkruar me dore. Johannes Gutenberg konsiderohet zbuluesi i pare makines se shtypit e cila n ...

                                               

Mangëza

Mangeza eshte pulla perthekuese e mangeve te kemishave dhe bluzave. Pullemangeza e pare ne Evrope duket te jete pare diku ne shekullin e XVII, mirepo perdorimi i gjere i tyre ka filluar ne vitin 1840. Keto pulla krijoheshin me pune dore nga ari d ...

                                               

Minitel

Minitel eshte nje sherbim Videotex internet qasje permes linjave telefonike, dhe eshte konsideruar si nje nga me te suksesshme ne bote para sherbime Web Wide online. Ky sherbim e ka nisjen ne France ne vitin 1982 nga PTT simboli i Poste, Telekomu ...

                                               

Nokia

Korporata Nokia eshte korporate Finlandeze per komunikime nderkombetare me qender ne Espoo, Finlande. Eshte korporate me pergjegjesi publike financiare te limituar e regjistruar ne listen e shkembimit te aksioneve ne Helsink, Frankfurt dhe New Yo ...

                                               

Nokia LUMIA 1020

Me 41 MegaPixel eshte qartazi prodhuar me qellim kryesor fotografine. Gjithsesi, nje problem qe eshte vene re jane aplikacionet e shumta per fotografine, te cilat u konsideruar jo te lehta ne perdorim. Modeli ne fjale eshte shume i ngjashem ne fo ...

                                               

Njësitë matëse Kosovë

Me kete Ligj rregullohet percaktimi i njesive matese ne Kosove, emertimi dhe simbolet e tyre, lemite dhe fushat e aplikimit, obligimi i perdorimit te ketyre njesive dhe menyrat e zbatimit te tyre ne pajtim me Dokumentin D1, te Organizates Nderkom ...

                                               

Odra (Kompjuter)

Odra ishte nje linje kompjuterash te prodhuara ne Vrocuav Poloni. Prodhimi i tyre filloi ne vitet 1959-1960. Modelet 1001, 1002, 1003, 1013, 1103, 1204 ishin te ndertimit origjinal polak. Modelet 1304 dhe 1305 ishin homologe funksionale te ICL 19 ...

                                               

Pajisjet Për Ruajtjen E Të Dhënave

Eshte pajisje qe sherben per ruajtjen te dhenave.Ka kapacitet shume te madhtani deri ne 120 Gb dhe mundeson qasje me te shpejte ne shenime ne krahasim me CD-ROM-in.Varesisht prej llojit,nese eshte IDE diskIntegrated Drive Electronics kyçet me pll ...

                                               

Pr-tech

pr-tech eshte nje faqe e prezantuar ne internet nga Misioni Pr-Tech nje nisme, ne nxitimin e ndertimit dhe ringjalljes se trojeve Shqiptare ne aspektin teknologjik, shkencor dhe kompjuterik. Statusit ne baze te se cilit vepron misioni Pr-Tech tho ...

                                               

Proceset elktrokimike

Proceset elektrokimike jane proceset kimike, te cilat zhvillohen nen veprimin e rrymes elektrike, pjesa e kimise e cila merret me proceset elektrokimike quhet elektrokimi. Te tilla jane proceset qe zhvillohen gjate elekrolizes dhe te atyre qe she ...

                                               

Programi kompjuterik

Programet kompjuterike jane programe elektronike te pershtatura ne gjuhe te ndryshme elektronike qe bejne te mundeshem perdorimin e njehsorit vetjak per qellime te caktuara. Programet kryesore per nje njehsor vetjak jane programet e sistemit vepr ...

                                               

Protokolli

Termi protokoll rrjedh nga fjala greke. Kjo u referohet fleteve te letres ngjitese ne faqen e pare te dokumenteve noteriale, duke i dhene autenticitet.

                                               

Rebecca Bace

Rebecca "Becky" Gurley Bace ishte nje eksperte amerikane e sigurise kompjuterike dhe pioniere ne zbulimin e nderhyrjeve. Ajo kaloi 12 vjet ne Agjencine e Sigurise Kombetare te SHBA ku ajo krijoi keqperdorimin kompjuterik dhe programin e dedektimi ...

                                               

Revolucioni i dytë industrial

Revolucioni i dyte industrial i njohur gjithashtu si Revolucioni teknologjik, ishte nje faze e Revolucionit industrial te madh qe korrespondon ne gjysmes e dyte te shekullit te 19-te, diku midis viteve 1840 dhe 1860 e deri ne Luften e Pare Botero ...

                                               

RFID (Radio Frequency IDentification)

Radio Frequency IDentification do te thote: identifikim me ndihmen e valeve elektromagnetike. RFID ben te mundur identifikimin dhe lokalizimin e objekteve dhe qenieve te gjalla dhe memorizon automatikisht keto te dhena. RFID permban dy pjese. Nje ...

                                               

Rosalind Franklin

Rosalind Elsie Franklin ishte nje kimiste angleze dhe kristalografe X-ray qe kontribuoi ne te kuptuarit e strukturave molekulare te ADN-se, RNA, viruset, qymyr, dhe grafit. Megjithese veprat e saj mbi thengjillin dhe viruset u vleresuan gjate jet ...

                                               

Rrjeta lokale

Rrjeta lokale eshte nje rrjete kompjuterik qe lidhe kompjuteret dhe pajisjet tjera ne nje zone gjeografike te kufizuar siç eshte shtepia, shkolla, laboratoret kompjuterik ose zyrat punuese. Karakteristikat qe e dallojne rrjetin kompjuterik "LAN" ...

                                               

Rrjetat pa kablo

Wireless thirret rrjeti i veglave elektronike me sistem perçimi rrezatues te infomatave apo vete tersia e komponeteve si sisteme te njohura nga tregu i veglave komunikuese. Rrjetat pa kablo jane rrjeta eletronike permes te cilave kryhet bartja te ...

                                               

Rrjeti kompjuterik

Nje rrjet kompjuterik eshte nje grup kompjuterash autonome te nderlidhur me ndihmen e nje teknologjie te caktuar. Dy kompjutera quhen te nderlidhur nese jane te afte te shkembejne informacion midis tyre. Lidhja mund te realizohet me anen e kabllo ...

                                               

Sateliti artificial

Satelitet artificiale jane paisje te cilat sherbejne per transferim te dhenave anembane rruzullit tokesor. Eshte e qarte se njerezit jane shume pak te informuar lidhur me kete lloj teknologjie qe ka bere revolucion ne jetet tona. Nepermjet sateli ...

                                               

Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto eshte emri i perdorur nga personi i panjohur ose njerezit qe projektuan bitcoin dhe krijuan zbatimin origjinal te references. Si pjese e zbatimit, ata gjithashtu krijuan databazen e pare te bllokut. Ne kete proces ata ishin te pa ...

                                               

Segway PT

Segway PT eshte nje automjet trasportues personel elektrik me dy rrota dhe me vete-balancimin me bateri elektrike i shpikur nga amerikani Dean Kamen. Prodhuar nga Segway ne New Hampshire te SHBA -se. Produkti eshte prezantuar per here te pare ne ...

                                               

Senzorët e rrjetit pa tela (WSN)

Zhvillimet e fundit te komunikimit dhe teknologjia e senzoreve rezulton ne nje rritje te madhe dhe atraktive te Wireless Sensor Networks. Senzoret te rrjetave pa tela te cilet permbajn nje numer shume te madhe te nyjeve eshte zhvilluar ne shume f ...

                                               

Siemens

Siemens AG eshte kompani Gjermane e cila eshte e bazuar ne konglomeratin per inxhinieri si dhe eshte kompania me e vjeter e ketij sektori ne Evrope. Qendrat e kompanise jane ne Berlin, Mynih si dhe ne Erlangen. Kompania ka tri sektore te biznesit ...

                                               

Signal (program)

Signal eshte nje sherbim i cili dergon dhe merre mesazhesh te shifruara. Ky aplikacion u krijua nga Signal Foundation dhe Signal Messenger LLC ne vitin 2014. Si fillim Signal u krijua per shkembimin e mesazheve tekst, ze, imazhe dhe video per apa ...

                                               

Sistemi operativ

Sistem operativ eshte nje softuer kompjuterik i cili i menaxhon menyren ne te cilen programe te ndryshme e perdorin harduerin e kompjuterit dhe rregullon menyren si perdoruesi e kontrollon kompjuterin. Njw sistem operative merret me inputet dhe o ...

                                               

SQ Spell Checker

SQ Spell Checker eshte nje modul i programit te njohur per drejtshkrim Microsoft Word i cili eshte dedikuar per korrigjimin e drejtshkrimit ne gjuhen shqipe. Shtojca permiresohet here pas here dhe eshte nje ndihmese gjate redaktimeve te teksteve ...

                                               

Standarti OpenDokument

Formati i Dokumentit te Hapur per Aplikacionet e Zyres, i njohur zakonisht si OpenDocument, u bazua ne OpenOffice.org XML, siç perdoret ne OpenOffice.org 1 dhe u standardizua nga Organizata per Avancimin e Konsorciumit te Standardeve te Strukturu ...

                                               

Susan Kare

Susan Kare eshte nje artiste dhe grafik dizajnere e cila krijoi shume nga elementet e nderfaqes per Apple Macintosh ne vitet 1980. Ajo ishte gjithashtu nje nga punonjeset fillestare te NeXT, kompania e formuar nga Steve Jobs pas largimit nga Appl ...

                                               

Shfletuesi i internetit

Webbrowser apo Shfletues rrjeti apo Shfletuesi elektronik eshte program i kompjuterit per shikimin e faqeve te Internet-it. Perkrah HTML eshte shfletuesit i tregojne edhe dokumente te ndryshme si Word. Shfletuesi elektronik zakonisht kryen me se ...

                                               

Shkenca dhe teknologjia në Bullgari

Shkenca dhe teknologjia ne Bullgari kryhet ne nje sere institucionesh, ku mbizoterojne kryesisht Akademia Bullgare e Shkencave dhe disa universitete.

                                               

Shkenca, teknologjia dhe shoqëria

Shkenca, teknologjia dhe shoqeria, gjithashtu i referohet edhe si studimet mbi shkencen dhe teknologjine eshte nje dege apo pasardhes te studimeve shkencore. Ajo merret me hulumtime se si vlerat shoqerore, politike, dhe kulturore ndikojne ne kerk ...

                                               

Teknologji Informacioni dhe Komunikimi

Informimi Teknologjik eshte term me te cilin perfshihen te gjitha teknologjite qe perdoren per krijimin, perpunimin, ruajtjen, transmetimin, kembimin dhe perdorimin e informacioneve ne te gjitha format e saj, siç jane: shenimet e biznesit, bashke ...

                                               

Telefoni celular

Telefoni celular, ose thjesht Celulari, eshte nje aparat komunikimi per telefonine e levizshme, i lidhur me rrjetin telefonik te tokes nepermjet stacioneve te ndryshme komunikacioni. Celulari funksionon vetem ne ato vende ku rrjeti perputhet me f ...