ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 48
                                               

Martesa

Martesa me grupe eshte nje forma me e vjeter e marteses, kur çdo burre i njerit prej te dy grupeve te nje fisi mund te bashkejetonte me çdo grua te grupit tjeter, ndersa ndalohej bashkejetesa e nje burri dhe e nje gruaje qe benin pjese ne te njej ...

                                               

Masonëria dhe Shqiptarët

Masoneria e Lire eshte nje zeje e vjeter e cila ka per qellim perhapjen e mesimeve morale. Synim i zejes eshte te mare njerezit dhe ti bej me te mire. Masoneria nder shqiptare eshte perhapur qysh ne kohen e Perandorise Otomane dhe disa nga fytyra ...

                                               

Masonëria e Lirë

Masoneria e Lire, e perhapur ne gjithe boten ka pasur ndikim te madh ne historine e njerezimit. Fillimi i shekullit 21, e ka gjetur Masonerine ne qender te vemendjes se mediave dhe gazetareve ne perpjekje per te zbardhur diçka nga organizata me s ...

                                               

Mbledhja (shoqëri)

Grumbullim i organizuar njerezish, pjesetaresh te nje kolektivi, anetaresh te nje organizate etj. Ne nje vend te caktuar per te shqyrtuar nje çeshtje, per te bere njoftime, per te zhvilluar nje bisede etj.; takim i tille ku rrihen e vendosen çesh ...

                                               

Mendësia

Mendesia, shpesh edhe mentaliteti, eshte sjellja ose qendrimi mendor, veçorite, veset dhe doket qe percaktojne se si nje njeri, grup njerezish, popullsia e nje vendi apo grup profesionistesh ndermjeteson, shpjegon dhe i pergjigjet nje rrethane. N ...

                                               

Mërgata

Mergata emer perfshires per vendin, aktivitetin, kulturen dhe jeten ne pergjithesi te mergimetareve te nje populli me karakteristika te veçanta. Perderisa me shprehjen nga shkencat sociologjike Diaspora behet nje kufizim ne kuptimin e shperndarje ...

                                               

Monument kulturor

Monument kulturor ose permendore quhet nje ndertim ose veper me vlera kulturore, historike dhe artistike qe ngritet ne nje vend te dukshem, qe behet ne kujtim te ngjarjeve te rendesishme ose te njerezve te shquar. Permendoret dhe monumentet e kul ...

                                               

Mos blini mallra ruse!

"Mos blini mallra ruse!" Ukrainisht: "Не купуй російське!" ose "Bojkotoni mallrat ruse!", Ukrainisht: "Бойкотуй російське"! eshte nje fushate rezistence paqesore per te bojkotuar tregetine ruse ne Ukraine. Protesta filloi me 14 gusht 2013 si nje ...

                                               

Njohja e Verës

Numri 2 simbolizon rajonin ku vera eshte rritur ose ne frengjisht apellation. Kjo tregon shtetin ose rajonin ku rrushi qe ka dhene kete vere eshte rritur. Kjo mund te jete e shkurter si per shembull "Kaliforni" ose me shume hollesi si per shembul ...

                                               

Parësia e Sionit

Paresia e Sionit, eshte bere shpesh objekt diskutimi pasi ekzistojne shume debate mbi vertetesine e ekzistences se saj. Ajo eshte pershkruar here si organizate e fshehte e here si fantazi.

                                               

Pedagogjia Sociale

Pedagogjia Sociale, eshte nje disipline akademike e lidhur me teorine dhe praktiken e arsimimit dhe kujdesit social. Termi pedagogji e ka origjinen nga greqishtja e vjeter pais dhe agein, nderkaq se bashku me prefiksin sociale nenkupton se edukim ...

                                               

Peter Kropotkin

Princi Peter Alexeyevich Kropotkin ishte nje anarkist i shquar rus dhe nje nga teoristet pare te anarcho-komunizmit.

                                               

Problemi i urisë në botë

Uria ne bote Uria eshte dukuri e njohur qysh nga lashtesia dhe ka te beje me mungesen e ushqimit. Kjo dukuri behet e dukshme atehere kur njerezit vdesin nga uria. Uria e nenkupton edhe dukurine e mungeses se nevojshm te ushqimit per njerezit. nje ...

                                               

Publikimi

Publikimi apo shpalosja publike eshte prezantimi i nje krijimi apo kopje te krijimit te nje autori, apo prezantimi i mendimit personal jashte rrethit familjar. Publikimet konsiderohen librat si dhe librat me disk gramafoni, me kasete audiovizuale ...

                                               

Qendra për Studime Shqiptare në Londër

Qendra per Studime Shqiptare ne Londer eshte nje organizat bamirese dhe kompani e themeluar nga politologu Bejtullah Destani, ne vitin 1997, ne Oxford te Britanise se Madhe. Ne bordin e kesaj shoqerie jane te anetaresuar persona me name per kultu ...

                                               

Rebelimi

Rebelimi eshte dukuri qe shkaktohet nga pakenaqesia e nje pjese te popullit e bazuar ne te drejten e njeriut dhe te drejten e shfaqjes se pakenaqesise me nje sistem shoqerore. Ne histori tentimi per shuarjen me dhune te rebelimeve kane treguar se ...

                                               

Rrjeta

Rrjeta eshte lidhje e serike, paralele apo kombinuar nga keto dy te parat, e elementeve te ndryshme objektive dhe subjektive ne nje hapesire te zbrazet. Pjeset e rrjetes jane nyjet elementet te cilat lidhen njera me tjetren duke mbuluar nje hapes ...

                                               

Rrjeti

Rrjeti ne kuptimin objektiv eshte tersia e rrugeve, e kanaleve, e perçuesve, e vijave etj, qe kane lidhje ndermjet tyre dhe qe shtrihen ne nje vend te caktuar. Rrjeti hidraulik Rrjeti elektrik Rrjeti telefonik Rrjeti televiziv Rrjeti kryesor Rrje ...

                                               

SAB studenti albanesi di brescia

SAB Studenti Albanesi di Brescia - E krijuar ne daten 15 mars 2005 nga kater student shqiptar. Me deshiren per tu bere pjese e nje organizmi me te madh siç eshte shoqata Albstudent dhe per tu dhene nje ndihme sado te vogel studenteve te sapoardhu ...

                                               

Sigurimi shëndetësor social

Sigurimi shendetesor social eshte nje program i sigurimit, i cili ploteson te pakten tre kushtet e meposhtme: Pjesemarrja ne program eshte e detyrueshme ose me ligj ose permes kushteve te punesimit. Progami vepron ne emer te nje grupi ose kufizoh ...

                                               

Spitali

Nje spital eshte nje institucion per kujdesin shendetesor qe garanton trajtimin e pacientit nga personeli i specializuar dhe pajisjet, dhe shpesh, por jo gjithmone per ofrimin e me-pacient qendron afat. Sot, spitalet zakonisht jane te financuara ...

                                               

Shoqata Kombëtare e Guidave Turistike të Shqipërisë

Shoqata Kombetare e Guidave Turistike te Shqiperise eshte nje shoqate jofitimprurese qe synon ngritjen e cilesise se udherrefyesve te turisteve si edhe mbrojtjen e interesavet te ketij grupi.Shoqata u themelua ne vitin 2006 dhe ka kryer disa traj ...

                                               

Shoqëria "Vëllazëria Shqiptare" në Egjipt

Shoqeria "Vellazeria Shqiptare" ne Egjipt ne rregulloren e saj mban daten e themelimit 1 maj 1894, ne Beni-Suef. Kryetar i kesaj shoqerie ishte zgjedhur I. A. Bakllava, nenkryetar N. Dhuci, arketar Marko M. Marku, sekretar K. E. Mitko dhe anetare ...

                                               

Shoqëria "Malli i Mëmëdheu”

Shoqeria" Malli i Memedheu”, shoqeria e pare shqiptare kombetare ne SHBA. U themelua me 1 janar 1906 ne shtepine e Thanas Viso Mborjes ne Buffalo N.Y. Ne themelimin e shoqerise ishin keta patriote: Mina Grameno, Petro Nini Luarasi, Kol Rikashi, P ...

                                               

Shoqëria Bashkimi

Shoqeria Bashkimi u themelua me ne janar te 1899, ne Shkoder. Ku dhjete vjet mbasi ishte kthyer nga mergimi, Abati i Mirdites, Imzot Prenk Doçi, themeloi shoqerine me qellime kulturore-letrare. Duke qene se shoqerite kombetare nuk ishin te lejuar ...

                                               

Shoqëria Civile

Shoqeria civile apo shoqeria qytetare eshte teresia e organizatave dhe institucioneve shoqerore qytetare vullnetare qe formojne themelin e funksionimt te shoqerise si ane e kundert mbeshtetese e nje shteti dhe institucioneve tregtare. Si shoqeri ...

                                               

Shoqëria Civile ndër Shqiptarët

Ndryshimi ndermjet vendeve te varfra dhe te pasura nuk eshte vjetersia e shtetit. Per shembull, India dhe Egjipti me moshe mbi 2000 vjeçare jane te varfra, ndersa Australia, Zelanda Re apo Kanadaja sot jane vende te zhvilluara dhe te pasura pavar ...

                                               

Shoqëria patriotike shqiptare "Dëshira” në Sofje të Bullgarisë

Me 1 janar te vitit 1893 ne Sofje ne hanin e Dhimiter Molese u krijua shoqeria" Deshira”. Fillimisht ne te benin pjese vetem 53 anetare, po shume shpejt numri i tyre erdhi duke u rritur. Shoqeria kishte karakter te theksuar kulturor qe percaktohe ...

                                               

Terrorizmi

Terrorizem eshte dhune e paramenduar ndaj mases jo luftuese me qellim ndikimin e opinionit publik per te arritur me pas ne goditjen e objektivave me natyre politike, ushtarake apo ideologjike. Per rrjedhoje marrin kuptimet e tyre fjalet terrorist ...

                                               

UNAIDS

Joint United Nations Programme on HIV and AIDS, ose shkurt njohur si UNAIDS eshte nje joint-venture inovative e familjes se Kombeve te Bashkuara per te harmonizuar me mire luften kunder AIDS-it. Ky program bashkon perpjekjet dhe burimet e tete or ...

                                               

United Nation Development Program

United Nation Development Program, shkurt njohur si UNDP eshte program i Kombeve te Bashkuara per te ndihmuar vendet e varfera dhe vendet ne zhvillim. Ky program u themelua ne vitin 1965, kurse veprimtarine e tij e fillon ne vitin 1969.

                                               

United Nation Fund for Population

United Nation Fund for Population, njohur shkurt si UNFPA eshte fond i cili ofron ndihma per ruajtjen e shendtit, funksioni kryesore eshte i drejtuar ne ofrmin e mundesise per planifikimin familiar, strategjite mbi popullsine dhe zhvillimin, kesh ...

                                               

Varfëria

Varferia eshte gjendja ne te cilen mungon nje sasi e caktuar jetike e pasurise materiale ose te hollave. Varferia absolute apo skamja i referohet mungeses se nevojave themelore te njeriut, te cilat zakonisht perfshijne ushqimin, ujin, higjienen, ...

                                               

Order of the British Empire

The Most Excellent Order of the British Empire, urdher nderi i themeluar ne vitin 1917 nga Mbreteria e Bashkuar. Urdheri u jepet si shtetaseve britanike ashtu edhe qytetareve te huaj. Urdheri ka 5 klasa: Knight or Dame Grand Cross GBE Commander C ...

                                               

Armstechno NITI

NITI eshte nje dron bullgare e automjeteve ajrore pa pilot. U projektua dhe ndertua ne vitin 2006 nga Armstechno Ltd. Ajo monton nje aparat fotografik per mbikeqyrje me ngjyra, nje aparat fotografik per shikimin termik dhe ka nje mundesi per te s ...

                                               

Cnc

Ky artikull ne lidhje me Informatika eshte i cunguar. Mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar. CNC - Computer Numerical Controlled CNC - Drejtimi numerik i kompjuterizuar Boni te fala nanes kush po e shikon kete nga shkolla don bosko

                                               

Daktiloskopia

Daktiloskopia nendeg e Kriminalistikes,kryesisht bazimi i rrethanave te krimit nepermjet shenjave te gishtrinjeve,njollave te gjakut,fijeve te flokut dhe shum elementeve tjera ku mund te manipulohet ne laburatore me to,kryesisht perberjet e prova ...

                                               

Energjetika

Energjetika eshte nje aktivitet ekonomik qe merret me studimin dhe shfrytezimin e burimeve te ndryshme te energjise dhe prodhimin e energjise elektrike. Energjia eshte thelbesore per zhvillimin te gjithe shoqerise. Zhvillimi modern ekonomik i nje ...

                                               

Makinat automatike

Makinat automatike jane te gjitha ato makina qe kyejne dy funksione te ndryshe. Per dallim nga makinat me nje funksion keto ne perberjen e vete kane nje makanizem regullues, apo vegel qe perpunon domenin te dhenave ne kode mekanik apo elektrik i ...

                                               

Miu kompjuterik

Komunikimi me kompjuter, duke perdorur miun ose mausin, eshte shume me i thjeshte, sepse ky komunikim realizohet permes dy ose tre tasteve qe jane vendosur ne pjesen e siperme te tij. Por, ky komunikim mund te realizohet vetem gjate shfrytezimit ...

                                               

Motori reaktiv

Motori reaktiv eshte nje motor qe shpejton dhe shkarkon nje rryme te shpejte fluidi per te gjeneruar force sipas ligjit te trete te Njutonit. Ky definicion perfshine motoret turbojet, turbofan, rakete, dhe ramjet.

                                               

Motori Stirling

Motori me gaz te nxehte krahas makines me avull eshte makina me e vjeter levizese me nxehtesi. Patenten per kete makine si duket e ka paraqitur R. Stirlingu me 1816. Procesi termodinamik i kesaj makine me nxehtesi perbehet nga kater gjendje ideal ...

                                               

Rrota

Rrota eshte nje pllake ne forme rrethi me nje bosht qe i mundeson levizjen rreth tij dhe qe vendoset ne nje mekanizem per ta vene ne levizje nje aparat, mekanizem apo makine. Shpikja e rrotes merret si shpikja me e rendesishme qe ka bere njeriu. ...

                                               

Teknika

Teknika eshte nje proces ose aftesi per te prodhuar makina dhe produkte industriale, mekanike, artizanale dhe artistike me perdorimin praktik te shkencave natyrore. Termi grek nuk ben asnje dallim midis nocioneve te sotme te artit dhe teknikes.

                                               

Entitetet PKI

ORA eshte interfejsi ne mes te perdoruesit dhe nje CA-je. Roli kryesor i ORA-se eshte autentifikimi i perdoruesit ne emer te CA-se dhe shperndarja e çertifikatave te gjeneruara nga CA-ja tek perdoruesi. Pas vertetimit te perdoruesit, ORA dergon n ...

                                               

PKI

Nje çertifikate ekzistuese duhet te anulohet kur p.sh. nderron emri i perdoruesit, çelesi privat kuptohet nga te tjeret, ose perdoruesi nuk deshiron t’a perdor me. Anulimi i çertifikates nenkupton heqjen e lidhjes ndermjet çelesit publik dhe iden ...

                                               

Siguria e të dhënave

Siguria te dhenave eshte nje shkence e cila studion metodat e mbrojtes se te dhenave kompjuterike. Pra, siguri te dhenave do te thote ruajtja te dhenave nga keqperdorimet, dhe qasja ne keto te dhena te jet nen kontroll. Ne kete menyre, siguria te ...

                                               

Bitcoin

Bitcoin eshte nje kriptovalute dhe nje sistem pagese ne mbare boten. Eshte monedha e pare dixhitale e decentralizuar, pasi sistemi funksionon pa nje banke qendrore ose nje administrator te vetem. Rrjeti eshte kolegji dhe transaksionet behen nderm ...

                                               

Bluetooth

Emri Bluetooth rrjedhe nga mbreti Danez Harald Blatand qe kishte sunduar ne shekullin e X. Edhe nepermjet kesaj teknologjie behet bartja e Datave ne menyre komfore, pra pa ndonje kabel. Iniciator standard kane qene Nokia dhe Ericson dhe kane etab ...

                                               

Teknologjia celulare

Teknologjia celulare eshte teknologjia e perdorur per komunikimin celular. Ajo ka evoluar me shpejtesi gjate viteve te fundit. Qe nga fillimi i ketij mijevjeçari, nje pajisje standarde e levizshme ka shkuar nga te qenit jo me shume se nje pager m ...